Het kwartetten gaat verder

  3
  427

  Leestijd: 2 minuten.

  Vanmorgen leek het er even op dat er een einde zou komen aan de stoelendans om de Europese topjobs. Maar naar goed Europees gebruik komt er nog een rondje ‘Seelenmassage’ en ordinair handjeklap in de achterkamertjes. Voor wat hoort wat en als je ergens mee akkoord gaat wat je eigenlijk niet wilt, dan vraag je een prijs nietwaar?

  En de puzzel is toch al complex, de politieke bloedgroepen moeten zijn vertegenwoordigd, er moeten mannen en vrouwen in, de grote landen mogen geen te machtige positie en één land mag ook niet twee topjobs.

  Er werd vóór de EU-top al druk gebeld, tijdens de G20 in Osaka werd het afgelopen weekeinde verder gekwartet en uiteindelijk leken bondskanselier Merkel, de Franse president Macron, premier Rutte, de Italiaan Conte en de Spanjaard Sanchez het eens, Frans Timmermans zou commissie-voorzitter worden, tegenkandidaat de Duitser Manfred Weber zou als pleister op de wonde voorzitter van het Europarlement worden. De Bulgaarse Kristalina Georgieva, nu voorzitter van de Wereldbank en ex-eurocommisssaris, zou Donald Tusk opvolgen als Europees president. De Belgische premier Charles Michel tenslotte zou buitenland-vertegenwoordiger worden, de baan die nu de Italiaanse Mogherini nog heeft. De Deens Margarethe Vestager zou vice-voorzitter van de Commissie worden, de baan die Timmermans nu heeft. Zij kandideerde ook als voorzitter.

  Elke kat een visje zou je denken, maar zou makkelijk is het niet. Timmermans heeft met zijn gehamer op mensenrechten, persvrijheid en een totaal onafhankelijke rechterlijke macht veel kwaad bloed gezet bij Oost-Europese landen die het niet zo nauw nemen met deze zaken, zoals Hongarije, Polen en Tsjechië. En dus komt nu de rekening.

  En bovendien werd bondskanselier Merkel nog eens teruggefloten door haar eigen christen-democratische EVP, ze moest Timmermans maar zo niet goed vinden. De christen-democraten zijn immers de grootste fractie en de socialisten de tweede.

  We mogen nu wel aannemen dat er vandaag en vannacht veel verschillende handen met (licht) wisselende kaarten zullen worden gepresenteerd om uiteindelijk iedereen tevreden te krijgen. En enige haast is wel geboden, morgen op 2 juli komt het nieuw gekozen Europarlement voor het eerst bijeen en het is de bedoeling de kandidaten die het zijn geworden, daar voor te stellen. En dan moet de kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie nog een meerderheid van 376 op 751 zetels in het Europarlement krijgen.

  Frans Timmermans is dus nog steeds in de race, maar het dubbeltje kan ook zo weer een andere kant uit rollen. Als Oost-Europa zijn verzet opgeeft, zal het vermoedelijk wel minder last krijgen van de tanden van een dan dankbare Timmermans in de nek.

  Wordt morgen vervolgd.

   

  3 REACTIES

  1. Rob Martinet verwoordt goed hoe de prioriteiten in Brussel liggen. Brusselmans wil misschien een oogje toeknijpen waar hij onrecht ziet, als Hongarije voor hem wil stemmen. De heren hebben tot in de vroege uurtjes zitten kwartetten met de beste posten. Ik geloof niet dat de heren het zo laat hebben gemaakt toen het lot van Griekenland aan een zijden draadje hing. Je moet wel erg Eurofiel zijn om nog vertrouwen te hebben in deze carrièrejagers die buiten ons zicht de bijdragen aan Europa verdelen.

   • Ik hoor dat nog enkele staatslieden moeten worden “omgekocht “. Is dat op dat niveau niet meer strafbaar? Ach, wetten zijn er alleen voor de piepeltjes. Integriteit eis je van je ondergeschikten.

  2. Hoezo het kwartetten gaat verder. Binnen de EU is elke politicus/politica offer bereid. Dat is de kracht van de EU, transparante en integere politiek bedrijven. De Oost Europese landen waren welkom vanwege hun transparante en integere politiek bedrijven. Hun mensenrechten voldeed aan de EU normen alsook de persvrijheid en de onafhankelijke rechtspraak, aldus Brussel. Dat het binnen de EU in eerste instantie gaat om eigen volk eerst hebben we het maar niet over dat is te pijnlijk. De EU hotemetoten doen er werkelijk alles aan on de EU op te blazen en uit te leveren aan China. Dat blijkt al uit de EU verkiezingen voor het parlement. Er wordt helemaal niet Europees gekozen. Je stemt op een Nederlander en wie weet met welke partijen men in een alliantie zit. Zo stem je SGP en krijg je FvD er gratis bij en andere totaal onbekende clubs. Het is poppenkastdemocratie en mensen gaan nog stemmen ook en maken zichzelf wijs enige invloed te hebben. Als volk word je voor de gek gehouden en de hotemetoten gaan gezellig die dekken en die naaien net hoe het jou/jouw partij goed uitkomt. Dit alles tot welzijn van Europa.

  Comments are closed.