Het late bedankje van Bijl

  1
  529

  Leestijd: 2 minuten.

  Burgemeester Don Bijl van Purmerend heeft zijn lidmaatschap van de VVD opgezegd uit onvrede met de koers. Hij is al de tweede in korte tijd die opstapt, want in november verliet Marco Out, burgemeester van Assen, de partij. Het lijkt me voor de liberalen een ontwikkeling om zich zorgen over te maken.

  Aan de andere kant kun je je afvragen waarom Bijl nu opeens vertrekt. In zijn opzegbrief schrijft hij dat de VVD tegenwoordig staat voor ‘pragmatisme, marktwerking en individualisering’ en geen oog meer heeft voor ‘de minder sterke medemens’. Daarom voelt hij zich er niet meer thuis. Bijl lijkt zich vooral te ergeren aan fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, die onder meer heeft voorgesteld misdrijven in probleemwijken harder te bestraffen.

  De Purmerendse burgemeester is 66 en al bijna vijftig jaar partijlid. Een rekensommetje leert dat hij zich begin jaren zeventig moet hebben aangemeld bij de liberale club. Begin jaren zeventig, dat was de tijd van Hans Wiegel en Harm van Riel. Stond de VVD toen voor iets anders dan voor marktwerking en individualisering? Was Wiegel, die voortdurend ageerde tegen misbruik van de sociale voorzieningen, zoveel linkser dan Dijkhoff?

  Wiegel werd in 1982 opgevolgd door Ed Nijpels. Die mag tegenwoordig furore maken als de grote klimaatpaus, in de jaren tachtig gold hij als de exponent van het ‘gewoon jezelf kunnen zijn’. Van individualisering dus. De VVD trad toe tot Lubbers I, het no nonsense-kabinet dat als een razende bezuinigde en een begin maakte met de marktwerking die sindsdien de Nederlandse politiek in haar greep heeft. Had de VVD destijds echt meer oog voor de belangen van de minder sterke medemens?

  Na Nijpels, die maar kort successen boekte, en een wat onduidelijke periode, nam Frits Bolkestein het VVD-leiderschap over. Nu kun je heel veel van Bolkestein zeggen, maar toch bezwaarlijk dat hij marktwerking en individualisering afwees of dat hij de partij naar links heeft gemanoeuvreerd. Bolkestein stond juist bekend als een hartstochtelijk pleitbezorger van Nieuw Rechts, dat in de jaren tachtig opkwam onder aanvoering van Ronald Reagan en Margaret Thatcher.

  En al die jaren bleef Bijl lid van de VVD. Hij was een hoge ambtenaar bij de provincie Noord-Holland, werd waarnemend burgemeester in Schermer en vervolgens burgemeester van Wijdemeren. Sinds 2009 zit hij in Purmerend. Met steun van zijn partij, mag je aannemen.

  Een jaar later trad het eerste kabinet-Rutte aan, een combinatie van VVD en CDA, gedoogd door de PVV. Het CDA ging pas akkoord met deze constructie na een hevig intern debat, waarbij voor- en tegenstanders soms letterlijk schreeuwend tegenover elkaar stonden. Maar in de VVD protesteerde niemand. Ook Bijl niet, voor zover ik weet. In elk geval zegde hij zijn lidmaatschap niet op uit verzet tegen de marktwerking en individualisering. Ook na de komst van Rutte II, dat voor zo’n 50 miljard bezuinigde (vooral ten koste van de minder sterke medemens), bleef Bijl de partij omarmen. Het regeerakkoord van Rutte III, het gedraai met de dividendbelasting, de uitspraken van VVD-minister Stef Blok over de multiculturele samenleving – ze brachten Bijl er allemaal niet toe zijn VVD-lidmaatschap te beëindigen.

  Pas deze week, na bijna een halve eeuw, komt hij tot de conclusie dat de partij ‘de zorg voor de ander is kwijtgeraakt’ en dat hij er niets meer te zoeken heeft. Alles kan natuurlijk en in de politiek staat het denken nooit stil, maar een beetje laat is het wel.

  1 REACTIE

  1. Wat een moedige man die, voordat hij gehuldigd wordt voor 50 jaar lidmaatschap, vaarwel zegt tegen de partij die voor de sterke schouders is en niets heeft met kreupelen, zwakkelingen, zwakzinnigen, oudelieden, kranken en krankzinnigen. Deze moedige man is tot inkeer gekomen dat is echt helemaal geweldig en echt helemaal te gek. Hoeveel politici komen tot inkeer voordat hun carriere ten einde is? Hoeveel komen tot inkeer na hun carriere? Deze politicus komt na decennia er achter dat de VVD toch niet echt een partij is die opkomt voor krankzinnigen, zwakzinnigen, kreupelen, oudelieden en zwakzinnigen. Hoeveel VVD’ ers komen daar ooit achter en als ze er achter komen, trekken ze dan hun consequenties? Nee, de heer Bijl is mijn man. Ik overweeg dan ook om naar Purmerend te verhuizen, hoewel onze burgemeester Femke, echt niet de beroerdste is.

  Comments are closed.