Het licht in de tunnel wordt helderder

  6
  929

  Leestijd: 3 minuten.

  Met nog twee weken te gaan tot de verkiezingen is het geen wonder dat de laatste peilingen van Eén Vandaag en TNS NIPO naar elkaar toe gaan lopen. De kiezer is bedolven onder een reeks debatten, promotiespotjes optreden van politici zelfs bij de meest onwaarschijnlijke televisieprogramma’s. Als je maar in beeld bent met je boodschap.

  En met al die publieke optredens en min of meer geslaagde debatrondes ontwikkelen de (zwevende) kiezers wel een bepaalde sympathie voor bepaalde politici. En dat wordt zichtbaar in de peilingen. Die van Maurice de Hond komende zondag moet absolute zekerheid bieden over de trend.

  En die trend van Eén Vandaag en TNS NIPO  is dat PVV en VVD naar elkaar toe kruipen, het CDA (het alternatief op rechts) en D66  (het progressief liberale alternatief) allebei in de kiezersgunst staan. Ook Roemer van de SP boert niet slecht doordat hij in de debatten beter uit de verf komt dan voorheen en GroenLinks zakt wat terug omdat de kiezers twijfelen over de realiteitszin van alle milieuplannen en de kosten voor hun dagelijkse woon- werkverkeer.

  Met 19 virtuele zetels komt het CDA langzaam maar zeker in een spilfunctie, zij kan bepalen of het over links of rechts gaat worden. Buma heeft daar geen twijfel over laten bestaan, zijn voorkeur ligt bij over rechts.

  Asscher probeert zich te profileren als de evenwichtige door de wol geverfde staatsman die niet achter luchtkastelen aanloopt, maar de woorden elitair en afstandelijk liggen daarbij om de hoek. Daarmee ontwikkelt Asscher zich steeds meer als de broer van Ad Melkert, intellectueel alles voor elkaar, maar de gewone PvdA-er bereikt hij er niet mee, al helemaal niet als die zijn gevlucht naar GroenLinks, de SP of ook de PVV. Bovendien heeft Asscher een probleem met zijn geloofwaardigheid na vier jaar braaf mee bezuinigen en lasten verzwaren met de VVD.

  Bij 50PLUS lijkt de ballon doorgeprikt, de partij kan niet leveren, de beloftes waren loos of de AOW moet worden gered door werkenden en bedrijfsleven fors hogere lasten op te leggen. Om dat vlak na de diepste crisis ooit te doen nemen we maar niet serieus. Met vijf virtuele zetels in de peilingen is  50PLUS bij de formatie niet meer van belang als die werkelijkheid worden.  De SP met 16 virtuele zetels en GroenLinks met 15 zijn dat wel, maar hebben extreme standpunten.

  Met Wilders buiten haakjes (zijn daling in de peilingen is wellicht toe te schrijven aan het feit dat hij alle debatten nu mijdt en kiezers zich realiseren dat een stem op Wilders nooit een regeringsstem wordt) scharen zich nu drie partijen in de rij van mogelijke coalitiegegadigden, VVD, CDA en D66. Maar dat is niet genoeg voor een meerderheid.

  Bij links zullen zowel de PvdA als Groen Links alle principes over boord moeten gooien om mee te doen in een coalitie. De PvdA kan nu meepraten over de gevolgen als je dat doet. Gedogen is de volgende stap, maar ook dan ligt electorale schade op de loer en dan regeer je nog niet eens echt mee.

  Het is nu afwachten in hoeverre PVV-stemmers op het laatste moment nog afhaken en naar de VVD of de kleinere rechtse partijen gaan om hun stem niet verloren te laten gaan. Op links lijkt de strijd vooral tussen D66, de SP en GroenLinks te gaan, het gat met de PvdA is groot.

  Alles bij elkaar is het nu tamelijk zeker dat Rutte het voortouw krijgt bij de formatie, maar een stabiele meerderheid zit er niet in. Gedogen wordt ook een moeizame zaak. Een uiterst moeilijke formatie, mogelijk uitlopend in nieuwe verkiezingen ligt in het verschiet. Of VVD, CDA en D66 moeten het met de hakken over de sloot redden met de PvdA erbij.

  Als kiezers voor het realisme gaan en stemmen op partijen die de handen aan de ploeg kunnen krijgen, is zo’n scenario denkbaar. De PvdA moet dan weer een keer door de mangel van regeringsdeelname, maar is wel het meest acceptabel voor de overige partners van de linkse club. De PvdA is dan de reddende engel die een fenix laat verrijzen uit de verkiezingschaos en hoeft minder vuile handen te maken. Voor de PvdA in elk geval een overlevingsmodus.

  De grote lijnen zijn nu uitgetekend, de afwerking en uiteindelijke mogelijkheid om tot een vier-partijenkabinet te komen ligt bij de twijfelende kiezer. Gaat die voor een luchtkasteel of voor een partij met een realistisch programma dat in een regeerakkoord is in te passen. Aan een stuurloos land heeft niemand wat.

  6 REACTIES

  1. Even over die auto’s in de file Petra, dat wordt dan duurder, maar je vergeet dat door deze maatregel de wegenbelasting weg gaat . Dat scheelt behoorlijk. Bovendien wil GL de loonbelasting verlagen en ook dat compenseert behoorlijk.
   Verder is het NU echt zaak dat het milieu aangepakt wordt, nu kan het nog voor een redelijke prijs, anders zadelen we straks ons nageslacht met aanzienlijk hogere kosten op.

   • even over “maatregel de wegenbelasting weg gaat”.
    Veel bedrijven rijden met een grijs kenteken en daarvoor betalen ze zo i zo al veel minder wegenbelasting.
    Dus GL heeft het niet over lastenverlichting voor het bedrijfsleven, blijkbaar enkel voor GroenLinks mensen die buiten kantooruren een museumritje maken.
    Daarnaast worden alle kosten altijd doorberekend naar de consument, dus daarmee een dooddoener.
    Wel ben ik het met je eens dat meer groene energie nodig is, buiten het milieu, maar juist om minder afhankelijk te worden van energieaankoop uit het buitenland en Groningen ontzien van de problemen daar.
    Wat GL ook telkens vergeet is, dat de verzorgingsstaat waar Klaver vol over rond brult, voor het overgrote deel betaald wordt door gaswinning, benzine, aardolie en steenkool / biomassa ingevaren uit Amerika.
    Bij elkaar voor mij voldoende om GL, van voor tot achter als hypocriet te bestempelen.

  2. Dat GL weer wat zou zakken in de peilingen is logisch want het optreden van Jesse Klaver blijkt meer te bestaan uit vorm dan inhoud. Hij trekt veel kiezers omdat hij een knappe verschijning is maar dat is natuurlijk niet genoeg om GL tot grote partij te laten uitgroeien.
   Ook het stelselmatig Groen voor het Links laten gaan, begint irritatie te wekken. Eerder offerde GL het sociale deel al op in het Kunduzakkoord. GL ging akkoord met het sluiten van verzorgingshuizen, het verhogen van huren… nee, daar moet een links georiënteerde kiezer dus niet zijn. Die keren nu terug naar de SP.
   Niet zo vreemd natuurlijk want de SP heeft een behoorlijk groene agenda maar dan in een realistisch tempo en niet ten koste van hardwerkende mensen die geen alternatief hebben om anders dan met de auto tijdens de spits te reizen naar het werk.
   Nogal vilein van Klaver om te stellen dat slechts de helft van de mensen echt in die file hoort te staan en dat men maar wat later moet vertrekken om naar een museum te gaan. Musea gaan zelden al om 8 uur open, meneer Klaver! Maar ook een ziekenhuisafspraak, naar school gaan etc. laat zich niet altijd plooien naar de wensen van de heer Klaver.
   Natuurlijk gun ik GL een mooie score maar ik vind het wel eerlijker dat de SP de kiezer alvast zegt niet samen te gaan met de VVD. Want mooie linkse beloftes gaan niet samen met de VVD, dat heeft de PvdA wel bewezen!

   • He Petra.
    Je had ooit eens geschreven dat je leraar bent, maar het lijkt wel of je op de loonlijst staat van de tomatenpartij.

     • Nee Winne,
      Als je iets tegen een SP-fan schrijft ben niet automatisch voor GL.
      En al zou dat wel zo zijn, wat is daar het probleem van?
      Maar daar ging het niet over, voor mij is Petra aan het SP-trollen, gezien haar stijl en aantal van schrijven, met telkens dezelfde SP slogans bij zowat alle artikelen.
      Daarnaast, SP standpunten verdedigen is geen probleem, maar wel als die enkel tegen partijen worden afgezet of dat die alleen maar grote onzin standpunten hebben.
      Dus dit soort SP verheerlijking komt voor mij niet erg over als een overwogen reactie op het betreffende artikel.
      Die hebben in mij ogen alleen maar doel om onophoudelijk reclame te maken voor de SP.
      Vandaar dat ik het woord SP-trollen gebruik.

  Comments are closed.