Het lijkt wel uit tussen ChristenUnie en D66

  3
  1778

  Leestijd: 2 minuten.

  Dat de laatste kabinetsformatie zoveel tijd in beslag nam, kwam vooral doordat D66 niet in zee wilde met de ChristenUnie. Pas toen er echt geen andere mogelijkheden meer waren, zetten de libertaire randstedelijke democraten de deur op een kier voor de orthodox-christelijke mannenbroeders uit de biblebelt. En toen duurde het nóg maanden voor Rutte III het bordes kon bestijgen.

  Al snel daarna kon je je afvragen waarom de onderhandelingen over het regeerakkoord eigenlijk zolang hadden moeten duren. Want ChristenUnie en D66 bleken uitstekend door één deur te kunnen. Of het nu ging over de afschaffing van de dividendbelasting, het klimaatbeleid of het kinderpardon, de twee partijen trokken gebroederlijk samen op. Met zijn tweeën vormden ze de linkervleugel van de coalitie. De rechterflank lieten ze bijna volledig over aan VVD en CDA.

  Natuurlijk waren er wel eens conflicten tussen de twee partijen, met name op medisch-ethisch en levensbeschouwelijk gebied. Maar die werden doorgaans keurig opgelost, zonder dat daarbij messen getrokken hoefden te worden. Wederzijds respect was het toverwoord.

  Maar de laatste tijd gaat het een stuk moeizamer. Sterker nog: het lijkt uit tussen de democraten en de orthodoxen. En je krijgt niet de indruk dat hun relatie ooit nog goed zal komen.

  Want ChristenUnieleider Gert-Jan Segers is boos. Boos vanwege het D66-voorstel om de veestapel te halveren om uit de stikstofcrisis te raken. Boos ook over de opmerking van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot dat het terugschroeven van de maximum snelheid op autowegen naar 100 km nog maar een ‘amuse’ was van het zevengangendiner dat gaat volgen. Een ‘buitengewoon onverstandige opmerking’,  vindt Segers. En nu spelen plotseling de ideologische controverses ook weer op. Over het wettelijk verplichte vrouwenquotum in het bedrijfsleven bijvoorbeeld. Of over abortus.

  “Ik ben niet de persoonlijkheid die gaat schreeuwen,” zegt Segers vandaag in De Telegraaf. Maar veel scheelt het niet, te oordelen naar de rest van het interview. Volgens de ChristenUnie-voorman ‘schuurt het’ tussen de regeringspartijen. “Er zijn stevige tegenstellingen. Het is niet allemaal netjes en keurig. Als we het over stikstof hebben is het gewoon heel spannend.”

  Vandaag heeft de ChristenUnie een congres in Utrecht. De partij zal daar alvast vooruitblikken op de komende Kamerverkiezingen. Die vinden weliswaar pas over een kleine anderhalf jaar plaats, maar je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn.

  Zal Segers in de Utrechtse Beatrixhal de coalitie op scherp zetten? Zal hij D66 voor de laatste maal waarschuwen? Of zal hij misschien toch even zijn Kamerzetels tellen, concluderen dat dat er straks hooguit 6 of 7 zullen worden en beseffen dat het als kleine partij op de oppositiebankjes ook niet alles is?

  Misschien doet hij wel allebei. Dat wil zeggen: vandaag een grote waffel en daarna in achterkamertjes het toch weer afzoenen met D66 en de andere regeringspartijen. Want Segers weet als geen ander: in de politiek moet je af en toe een meloen doorslikken.

  3 REACTIES

  1. Kom op Segers,

   Trek de stekker uit dit ‘waardeloze Rutte III ‘
   Voeg nou eens ‘ de daad bij het woord’ en laat het lekker klappen.
   Bezorg NL een mooi stuk vuurwerk voor het eind van het jaar 2019.

   Niet blijven lullen maar doen en laat vooral de VVD en D66 de zakkenvullers en bedriegers die pro- EU partijen op hun bek gaan de geldverslindende partijen die hard bezig zijn NL af te breken.

   • Helemaal gelijk. Maar dat zal wel niet lukken want als het puntje bij het paaltje komt dan is seegers ook net als die anderen een hiellenlikker van rutte.

  2. Dat vind ik het mooie van politiek bedrijven. Altijd strijdend voor het goede in dit land. Altijd dienend aan het meest kwetsbare. Altijd met dat vaasje in je handen lopen en doodsbang dat je dat tere vaasje uit je handen laat vallen. Terwijl de ene partij aan haar vezels voelt wat goed is voor de kwetsbare medemens, loopt de andere partij met een stralend gezicht meloenen door te slikken. Terwijl de jongens van VVD en CDA lekker met elkaar lopen te flikflooien zijn de jongens van D66 en ChristenUnie bijna op de vuist gegaan omtrent de prangende vraag: wie heeft de grootste. Dan zijn er mensen die beweren dat politiek niet leuk is. De politiek maakt het juist leuk voor ons mensen, ook de belasting doet daar alles aan, denk aan het spelletje: hoe jaag je onschuldige mensen de vernieling in. Politiek en belasting: twee handen op dezelfde buik die het leven leuk maken voor de mens.

  Comments are closed.