Het mysterieuze succes van Marianne Thieme

11
4816

Leestijd: 2 minuten.

Afgelopen week maakte Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten bekend dat ze de Partij voor de Dieren gaat verlaten. Ze is tot het inzicht gekomen dat de PvdD een one-issuepartij is, die zich uitsluitend richt op het belang van het dier. Haar zetel neemt ze, traditiegetrouw, mee.

Waarom Van Kooten nu pas ontdekt dat de Dierenpartij alles alleen maar vanuit het dierenoogpunt beziet, is nogal raadselachtig. Ze is jaren lid geweest van de PvdD en was beleidsmedewerkster van de Eerste en Tweede Kamerfractie en van de gemeenteraadsfracties in Utrecht en Den Haag. Van een kritisch ingesteld iemand verwacht je dan dat de schellen wat eerder van de ogen vallen.

Maar bij de PvdD is wel meer sprake van raadsels. Hoe valt het bijvoorbeeld te verklaren dat deze sekteachtige partij bij de laatste Kamerverkiezingen niet minder dan 5 zetels haalde? En dat ze vervolgens in de peilingen oprukte tot een stuk of 8 zetels? Waaraan heeft de PvdD haar onmiskenbare populariteit te danken?

Bijzonder vreemd is dat tot de fans van de dierenpartij vooraanstaande auteurs en intellectuelen hebben behoord. Klinkende namen als Harry Mulisch, Jan Wolkers, Kees van Kooten, Rudy Kousbroek en Maarten ’t Hart maakten er deel van uit. Dat zijn toch bepaald geen halfzachte geesten die het aan onderscheidingsvermogen ontbreekt. Weliswaar hebben deze Bekende Nederlanders – voor zover niet overleden – alweer krachtig afstand genomen van de PvdD, maar toch. Ooit waren ze dolenthousiast over het concept om het dier centraal te stellen in de menselijke politiek.

Kennelijk gaat er ook een mysterieuze aantrekkingskracht uit van Marianne Thieme, het absolute boegbeeld van de PvdD. Zij hoorde in 2002 tot de oprichters en werd in 2006 in de Tweede Kamer verkozen. Daar is ze inmiddels een van de langstzittende fractieleiders. Maar ook een van de minst zichtbare.

Want Thieme is nogal vaak afwezig. Het politieke handwerk laat ze doorgaans over aan haar nummer twee, Esther Ouwehand. Met wie ze overigens een paar jaar terug een hevig conflict gehad schijnt te hebben. Thieme verblijft met regelmaat in het buitenland, kennelijk om daar nieuwe afdelingen van de dierenpartij op te richten. Erg scheutig met informatie hierover is de PvdD niet. Eind vorig jaar meldde Thieme zich enkele maanden af als Kamerlid wegens ziekte.  Over de aard van haar kwalen werd behoorlijk geheimzinnig gedaan. Later liet Thieme doorschemeren dat ze ging scheiden. Dat kan gebeuren natuurlijk, maar waarom dat sfinxachtige gedoe?

Op de (virtuele) opmars van de PvdD heeft de frequente afwezigheid van Thieme zo te zien weinig invloed. Ook haar lidmaatschap van de zevendedagsadventisten – een streng religieus genootschap – vormt geen belemmering. Als je maar elke toespraak afsluit met de woorden: “Overigens ben ik van mening dat de bio-industrie moet verdwijnen”, kun je bij een deel van het electoraat blijkbaar niet meer stuk.

Zal de PvdD inzakken na het vertrek van Femke Merel? Vast niet, want het afgehaakte Kamerlid was verre van beeldbepalend. De kans dat de partij ooit toetreedt tot een regeringscoalitie is overigens bijzonder klein. Ze is namelijk zo overtuigd van haar Grote Gelijk dat ze nooit compromissen zal sluiten. Wat in de ogen van de ware aanhanger ongetwijfeld alleen maar een verdienste is.

11 REACTIES

 1. Marianne Thieme is een agressieve tante. Ze houdt scheldkanonnades in de Tweede Kamer. Iets construktiefs komt er niet uit. Deze vrouw moet eerst eens een gewone baan hebben midden in de alledaagse maatschappij. Maar dat kan ze niet. Ze háát het gewone leven en heeft vaak een fake lach. Zulke fanaten moeten nooit regeren. Gewoon laten blazen. Het is té eenzijdig allemaal.

 2. Partij voor de dieren is een one issue partij voor dieren? Wauw dat had ik nou echt niet verwacht.

 3. Marianneke ziet er goed uit, praat duidelijk, is op de media niet dominant en…..ze houdt van dieren!! Welk beschaafd mens houdt nu niet van die weerloze schepsels. Maar er is óók een goed economisch plan. Goed doorwrocht en zonder de leugenachtige hang ups die bijna alle andere partijen wel hebben. Het is dus niet gek dat de pvdd een aardige aanhang heeft. Bepalend zal het partijtje niet worden want: niet demagogisch genoeg. Ik ga de partij voor de planten oprichten, want wie weet lijden planten ook wel en wie houdt er nu niet van een groen blaadje?

 4. Heel goed William de Wit,

  Ik denk dat dat ook de reden is dat de partij opgericht is?
  Hoe komt het dat wij als mensen kunnen beslissen dat dieren goederen zijn voor de wet? Omdat dieren geen stem hebben? Vandaar pvdd?
  Goed zo william.

  Pvdd en baudet? Eerder Wilders, die is gewoon echt.

 5. Het mag zoiezo een raadsel zijn dat wij een “partij voor de dieren” hebben. Dieren hebben niet eens een stemrecht.

  • Ik ben bang dat u niet helemaal op de hoogte is. Er zijn dieren in Nederland, Europa en elders in de wereld die wel stemrecht hebben.

  • Het feit dat er een partij voor dedieren is, zegt toch het nodige over de andere partijen, of vergis ik me en trouwens ook over ons die graag vlees eten ongeacht of dieren wel dan niet mishandeld worden.Kan het dan trouwens verbazen dat er nog steeds volop slavenhandels en dat het milieu wordt aangevallen?

 6. Deze partij wordt door velen als een linkse partij gezien, maar met een leider als Mw. Thieme, lid van de zevendedagsadventisten, heb ik daar mijn twijvels over. Het zou deze partij niet misstaan om samen te werken met een Baudet bijvoorbeeld.
  Zie Wikipedia: ”…………………De officiële leer van de kerk met betrekking tot abortus is dat het niet is toegestaan om abortus te plegen ………………..

  Een huwelijk tussen een man en een vrouw wordt beschouwd als het enige instituut waarbinnen seksuele intimiteit mag plaatsvinden. Echtscheiding wordt volgens artikel 23 van de in 2015 door het kerkgenootschap gepubliceerde ‘Veranderende geloofspunten’ afgewezen. Een buitenechtelijke relatie van de partner is de enige geldige reden voor het aanvragen van een echtscheiding en een eventueel nieuw huwelijk.

  Binnen de zevendedagsadventisten zijn homohuwelijken niet mogelijk…………….”

  Ik heb trouwens het altijd vreemd gevonden, dat de naam van deze partij, de Partij voor Dieren is. Ook ‘Homo s. sapiens’? Of zijn dat geen dieren?

 7. Mevrouw Thieme lekker haar gang laten gaan. Als er één politicus te vertrouwen is, is zei het. Is je mening anders;prima, maar concentreer ne dan meer op andere politici. Mevrouw Thieme wil enkel en alleen voor de rechten van de dieren opkomen. Dat daarbij allerlei positieve gevolgen aanzitten voor mens en milieu is mooi meegenomen. Ook het enige waar de mens een beetje naar wil luisteren omdat het eigen belang heeft.
  Mevrouw Thieme is niet zichtbaar? Is dat niet gewoon een kwestie van een boodschap willen overbrengen zonder jezelf daarbij in beeld te willen hebben? Zouden meer politici moeten doen; meer met het doel bezig zijn dan zichzelf promoten.
  Fijne dag.

  • Als er één politicus te vertrouwen is dan is zij het inderdaad. En ik heb nog meer vertrouwen in alle dieren op deze aardbol (hoe gevaarlijk ze ook zijn ) dan deze regering en alle andere dictators.

 8. Ze is namelijk zo overtuigd van haar Grote Gelijk dat ze nooit compromissen zal sluiten. Wat in de ogen van de ware aanhanger ongetwijfeld alleen maar een verdienste is. Dat mag zo zijn.De vraag is natuurlijk wel, mag, moet je als politicus/politica een grens rekken ergens, of nergens? Hoe ver dat gaat weten we: Soldaten puur voor de lol afschieten door een AP23, dat is moord met voorbedachte rade. Gelukkig waren de dames en de heren poliici en de media het roerend met elkaar eens. Deze immorele vuiligheid moet in de beerput blijven, want het Grote Gelijk ligt in handen van de echte machthebbers die graag hun ondergeschikten naar voren schuiven en die dan de nodige eer wordt gegund in de media zodat de echte machthebbers lekker buiten schot aan de touwtjes trekken.

Comments are closed.