Het nieuwe CDA blijft het oude CDA

  1
  537

  Leestijd: 2 minuten.

  Sinds gisteren is het officieel: CDA-leider Sybrand Buma is door het kabinet benoemd tot burgemeester van Leeuwarden. Hij gaat daar per 1 augustus aan de slag. Deze benoeming is natuurlijk een strikte formaliteit. Buma heeft zelfs al afscheid genomen van de Tweede Kamer en werd bij die gelegenheid geridderd in de Orde van Oranje Nassau. Zijn (voorlopige) opvolger, Pieter Heerma, is al weken in functie.

  Zal er iets veranderen in het CDA nu de leider is vertrokken? Tot dusver is daar weinig van te merken en vermoedelijk blijft dat tijdens de rest van het regime van Rutte III zo. Heerma is weliswaar een wat minder conservatief type dan zijn voorganger, maar heel spectaculair zijn de verschillen ook weer niet. Was dat wel zo geweest dan had dit duo tijdens de eindeloze kabinetsformatie in 2017 niet zo hecht en zonder problemen kunnen samenwerken. Bovendien heeft Heerma duidelijk laten weten dat hij zichzelf slechts als een tussenpaus beschouwt. Hij heeft niet de ambitie bij de volgende verkiezingen lijsttrekker (en daarmee dus de echte partijleider) te worden.

  Algemeen bekend is dat hiervoor twee kandidaten in de running zijn, ook al zeggen ze dat zelf niet openlijk. Het gaat om vicepremier Hugo de Jonge en minister van Financiën Wopke Hoekstra. Ook Mona Keijzer en mogelijk nog een paar anderen zullen straks wel meedoen aan de lijsttrekkersverkiezing. Maar het is moeilijk te zien wie in de buurt van het duo De Jonge/Hoekstra kan komen.

  Beiden staan door hun huidige functie zeer geregeld in het brandpunt van de belangstelling. Daardoor kunnen ze hun toch al flinke populariteit bij de achterban in stand houden en vergroten. Keijzer en eventuele andere concurrenten zijn daartoe niet in staat. Keijzer is door haar portefeuille (staatssecretaris van Economische Zaken) zo’n beetje het meest onzichtbare kabinetslid. Haar enige troef bij de lijsttrekkersverkiezing zal zijn dat ze een vrouw is. Maar juist in CDA-kring weegt dat aspect niet zwaar. Stiekem hebben veel CDA’ers misschien zelfs een voorkeur voor een man. In ieder geval willen ze een rustige, degelijke, bekwame, niet te zeer in het oog springende leider. Iemand dus als De Jonge (hoewel die wel erg buitenissig schoeisel draagt) of Hoekstra.

  Zal het CDA veranderen als een van beiden (ik gok op Hoekstra) straks aantreedt? Ook dat valt niet te verwachten. Het CDA is een partij van beschaafde, behoudende burgers uit de provincie. Ze hebben bepaald niet de neiging voor de muziek uit te lopen, laat staan dat ze revolutionair gezind zouden zijn. Fanatiek christelijk zijn ze tegenwoordig ook niet meer (anders stemden ze wel op SGP of ChristenUnie), maar aan wilde avonturen hebben ze een hekel. Ze willen dat het CDA zoveel mogelijk blijft wat het altijd geweest is. En als het al verandert, dan liefst zo langzaam en onmerkbaar mogelijk.

  1 REACTIE

  1. Zal er iets veranderen in het CDA…Het CDA is een partij van beschaafde, behoudende burgers uit de provincie. Ze hebben bepaald niet de neiging voor de muziek uit te lopen, laat staan dat ze revolutionair gezind zouden zijn..Fanatiek christelijk zijn ze tegenwoordig ook niet meer…Het verhaal klopt voor geen meter. Sinds Dries van Agt is het CDA de meest christelijke partij van Nederland. Zij buigen niet naar links en niet naar rechts. Zij buigen alleen voor de Woorden van de christelijke God. Toentertijd wel, of niet met de PVV in zee gaan gaf God onduidelijke berichten door. Dat is God aan te rekenen en niet de leden van het CDA. Het CDA blijft natuurlijk het CDA: alleen buigen voor de woorden van de christelijke God. Daar is niets verkeerd aan. Ik heb nooit CDA gestemd en ik hoop dat ze mij willen vergeven. Leve het CDA! Ik ben bereid om als penitentie folders te delen.

  Comments are closed.