Het oude Noord-Koreaanse liedje

  2
  557

  Leestijd: 4 minuten.

  Het kan onmogelijk als een verrassing komen. Noord-Korea blijkt toch in het geheim verder te werken aan zijn atoomwapenprogramma. Een rapport van deskundigen van de VN dat zaterdag uitlekte, stelde tevens vast dat het regime van dictator Kim Jong-un er nog steeds in slaagt economische sancties te ontduiken en wapens wil leveren aan Lybië.

  Twee maanden geleden hadden de Amerikaanse persident Donald Trump en Kim op een veel besproken top in Singapore elkaar de hand geschud, op de schouders geslagen en een ‘doorbraak’ gevierd. 65 jaar na de burgeroorlog tussen Noord en Zuid zou eindelijk de vrede op het Koreaanse schiereiland uitbreken. Kim beloofde zijn nucleaire wapens op te doeken en de VS zou de sancties opheffen die de Noord-Koreaanse economie lam dreigden te leggen.

  Het werd verkocht als Trumps grootste succes in de buitenlandse politiek, Vooral door hemzelf. Zijn aanhang bleef niet achter en meende dat de Nobelprijs voor de Vrede dit jaar naar maar één man kon gaan.

  Zoals altijd, als iets te mooi is om waar te kunnen zijn, is het niet waar. Deskundigen hadden er voor gewaarschuwd. De ervaringen met de stalinisten in Pyongyang zijn slecht. Eerdere onderhandelingsronden kenden steevast hetzelfde patroon. Mooie woorden, plechtige verklaringen en minimale daden. En intussen bleef het kernwapenarsenaal groeien. Eind vorig jaar bleek Pyongyang over een lange afstandsraket te beschikken waarmee het Amerikaanse vasteland onder vuur kan worden genomen.

  De Noord-Koreanen bleken daarbij ook zeer bedreven in het verschuiven van de schuld. Het was altijd de tegenpartij, de VS, die in gebreke bleef.

  En jawel, onmiddelijk na de onthullingen in het VN-rapport trok de Noord-Koreaanse minister van buitenlandse zaken van leer. De VS kwamen hun verplichtingen niet na, aldus Ri Yong-ho in Singapore. ‘De VS waren weer teruggekeerd op het slechte pad. Dat moet in strijd zijn met de bedoelingen van hun leider’.

  De Noord-Koreanen hadden hun goede wil getoond, zei de minister. Ze hadden de proeven met atoomwapens en raketten stopgezet en een testlocatie ontmanteld. Nu waren de VS aan zet. Ze moesten beginnen het het opheffen van sancties. Dat is niet, zoals hij kon weten, de volgorde die Washington voor ogen heeft. De sancties blijven van kracht zolang Pyongyang niet daadwerkelijk en controleerbaar ontwapent.

  Het VN-rapport dat bevindingen dan Amerikaanse inlichtingendiensten bevestigt, zal VS in deze opstelling sterken, al weet je het bij Trump natuurlijk nooit. De altijd zo twitterhappy president heeft nog niet gereageerd, vermoedelijk omdat erkennen van het mislukken van ‘Singapore’ een te drastische stap is voor zijn ego.

  De VN-experts constateerden dat Noord-Korea zijn nucleaire en ballistische ontwikkelingsprogramma’s niet had gestaakt en in strijd met de VN-resoluties ook de sancties bleef ontduiken. Er was de eerste helft van dit jaar een verhoogde activiteit bij de olieleveranties vastgesteld. Bij die leveranties worden ‘olie en olieproducten’ op zee overgepompt van ‘neutrale’ op Noord-Koreaanse tankers. Het olie-embargo is het grootste hoofdpijndossier van Kim omdat het het economische herstel van zijn land ernstig bemoeilijkt. Versoepeling van vooral dit embargo was daarom zijn inzet bij de top met Trump

  Daarnaast is de illegale export van steenkool en ijzererts, de belangrijkste bron van buitenlandse valuta voor het regime, volgens het rapport de afgelopen maanden sterk toegenomen. En het bewind zou een Syrische wapenhandelaar in de arm hebben genomen om wapens aan Lybië en rebellen in Jemen te verkopen. Wapenleveranties aan partijen in crisishaarden zijn een andere lucratieve inkomstenbron voor Kim.

  Hoe deze situatie zich verder zal ontwikkelen, weet niemand. Hoe zullen de andere partijen in dit geopolitieke gepoker, en met name China en Zuid-Korea, reageren? Wat gaat Zuid-Korea doen dat tegen de klippen op de banden met het Noorden wil aanhalen? Blijft Seoul bij zijn plannen voor verdere ontspanning en verdieping van de economische betrekkingen? President Moon Jae-in heeft vrijwel al zijn politieke kapitaal in dit project geinvesteerd en moet nu vrezen dat het op een fiasco uitloopt.

  Waar Trump in geen geval op hoeft rekenen is op enige medewerking, laat staan steun van Beijing. Voor China is de status quo sowieso de best mogelijke oplossing. Een herenigd Korea met kernwapens en als bondgenoot van de VS is misschien geen nachtmerrie maar zou wel met enige regelmaat de slaap van de mannen in Beijing verstoren. Nu is Pyongyang een soms lastige vazalstaat maar wel één die met de nodige dwang in het gareel kan worden gehouden.

  En ander niet minder belangrijk punt: Trump heeft in Beijing zijn goodwill onderhand wel verspeeld. Met zijn handelsoorlog geeft hij China geen enkele reden om mee te werken aan een voor de Amerikanen profijtelijke oplossing van het Koreaanse probleem. Dat is het nadeel van de Trump-methode. Diplomatie is meer dan het sluiten van deals zoals in de New Yorkse vastgoedbusiness. Alles hangt met alles samen, het is geven en nemen op verschillende niveau’s en verschillende terreinen. Als je de Chinezen voor het hoofd stoot met een handelsoorlog, krijg je niet alleen daarvoor de rekening maar wordt ook een Koreaanse deal meteen een stuk lastiger.

  Het is dus het oude liedje. Pyonyang belazert de kluit en Washington ziet zijn scepsis voor de zoveelste keer bevestigd. Op die ene man na, misschien, die in stilte droomt van die Nobelprijs.

   

   

  2 REACTIES

  1. Het is inderdaad geen verrassing dat Kim de kluit belazert; overigens net als Erdogan en de ayatollahs in Iran.
   Als je dan, zoals deze 3, de brutaliteit hebt om de USA allerlei verwijten te maken omdat die hun sancties pas opheffen als je je aan de afspraken houd, dan spoor je niet! Ik sta volledig achter de sancties; praten met deze misdadigers helpt niet.

   Trump weigert volkomen terecht zich een oor te laten aannaaien door deze dictatoriale misdadigers. De EU heeft dat echter nog steeds niet door of is te bang om zich te verweren. geef mij Trump maar in plaats van onze slappe EU bestuurders.

  2. Het is wel hoe je het bekijkt natuurlijk. De machthebber heeft altijd gelijk. Dus de Noord Koreaanse leiders hebben gelijk. Nee, de Trumpianen hebben gelijk. Noord Korea first. Nee, natuurlijk niet. Amerika first. Er is een politiek leider op aarde die de Nobelprijs verdient en toen vielen er honderden namen. En de genomineerde dames en heren staken elkaar vreedzaam, niet letterlijk, de ogen uit. Toen Trump riep: Amerika first, hij bedoelde I first, vluchtten een aantal Amerikanen naar Noord Korea. En toen Kim Jong un riep Noord Korea first trachtten een aantal Noord Koreanen naar de VS te vluchten. Dus beide heren hebben gelijk en hebben recht op de Nobelprijs. Wie de grootste knop heeft zal deze onderscheiding ontvangen. En als echte vredesstichter haalde Trump zijn knuppel te voorschijn en zou de Chinezen laten zien wie de ware vredestichter is hier nop aarde.

  Comments are closed.