Het pluche of toch maar de bus?

  2
  188

  Leestijd: 0 minuten.

  Uit cijfers die EenVandaag kreeg van het ministerie van Binnenlandse Zaken (na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur) blijkt dat afgezwaaide politici de afgelopen vijf jaar bijna 20 miljoen aan wachtgeld ontvingen.

  Voormalige staatssecretarissen kregen individueel het meest, één zelfs 465.000 euro. Het totale bedrag van 20 miljoen werd verdeeld onder 178 kamerleden, achttien oud-ministers en vijftien staatssecretarissen. Het gemiddelde bedrag was 93.000 euro per persoon. De ex-Kamerleden soupeerden 16,5 miljoen op, de rest was voor de bewindslieden.

  Inmiddels hebben Haagse politici nog recht op een wachtgeld van maximaal drie jaar en twee maanden, afhankelijk van ‘dienstjaren’. Vroeger was dat veel langer.

  Natuurlijk is een politicus zijn politieke leven nooit zeker, het kan iedere dag afgelopen zijn en met name PvdA-kamerleden kunnen meepraten over wat er na verkiezingen kan gebeuren als een hele kieslijst wordt uitgeruimd.

  Maar het verschil met de marktsector is nog altijd evident en je kunt je afvragen of met dergelijke riante regelingen de druk wel zo groot is om snel een nieuwe baan te zoeken. Fred Teeven heeft geschiedenis geschreven door op de bus te gaan rijden. Respect.

  2 REACTIES

  1. Het valt mij toch altijd op dat de ‘zure appel’ des volks immer zoeter wordt gegeten door hen die dat regelen voor dat volk… Dat zagen we laatst al bij de riante afvloeiingsregeling bij de belastingsdienst die nota bene dit beboette bij het bedrijfsleven…
   ‘Men’ was ‘even’ vergeten de boeteregeling bij zich zelf toe te passen. Was eigenlijk vergeten dat het helemaal niet mocht… Het kwam nog tot Kamervragen, een heus debat, een PvdA minister kwam opdraven en een heer Wiebes van de VVD moest veel vragen pareren. Het mocht niet deren, het tij was juridisch niet te keren en de heren/dames ambtenaren vertrokken riant.
   Nu wacht ik al een jaar op een zeer miniscuul erfenisje. ‘T Duurt zo lang want het moet met de hand. Computersystemen zijn overspannen. Mensen handen schieten te kort. De ‘goede’ werknemers zijn verdwenen en het wachten duurt immer voort.
   ‘T heeft er vast niets mee te maken, mijn kleine ‘wachtgeld’ te vermengen met deze wereldlijkse zaken, mijn oprechte excuses hiervoor. Frustreert wel een beetje maar zal dapper doorsappelend in’t leven door deze zure appel bijten… Ben tenslotte geen ex-Tweede Kamer, ex-staatsecretaris, noch ex-belastingambtenaar maar slechts een man van het volk.
   Nogmaal mijn excuses daarvoor…

  2. Is dat chauffeuren van Teven niet gewoon een part-time hobbybaantje? Wil ik ook met met zo’n riante wachtgeldregeling als steuntje in de rug…

  Comments are closed.