Het raadselachtige vertrek van Marianne Thieme

1
1148

Leestijd: 2 minuten.

Marianne Thieme stopt als fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. Over anderhalve week is ze voor het laatst in de Tweede Kamer te zien, heeft ze vandaag laten weten. Esther Ouwehand, al tijden de nummer 2 van de partij, volgt haar (voorlopig?) op.

Waarom dat allemaal gebeurt is raadselachtig. De gemiddelde PvdD-kiezer krijgt geen enkele uitleg. Vorig jaar was Thieme ook al een paar maanden weg als Kamerlid wegens ‘ziekte’. Later werd duidelijk dat ze ging scheiden. Of dat de oorzaak was van haar afwezigheid bleef onbekend. In elk geval kan ziekte niet de reden zijn van haar vertrek nu. In een verklaring laat ze weten dat ze zich ‘voluit voor onze gezamenlijke idealen blijft inzetten’. Zij het dan wel buiten het parlement.

Nu is de PvdD-kiezer wel gewend aan raadsels. Thieme was de afgelopen jaren behoorlijk vaak absent als Kamerlid, zonder dat hem/haar aan zijn neus werd gehangen waarom. De partij behield niettemin haar populariteit. Ook tal van schrijvers en intellectuelen (Harry Mulisch, Kees van Kooten, Jan Wolkers, Maarten ’t Hart) droegen haar een warm hart toe.

Ook de reden dat Femke Merel van Kooten eerder dit jaar uit de PvdD stapte was in nevelen gehuld. Volgens Van Kooten had de PvdD te veel oog voor het belang van het dier en besteedde ze te weinig aandacht aan de positie van de mens. Maar dat wist Van Kooten toch al toen ze jaren geleden lid werd van de one-issuepartij? Thieme maakt aan haar aftocht in elk geval weinig woorden vuil.

Hoe het nu verder moet met de PvdD is al evenmin helemaal helder. Esther Ouwehand neemt kennelijk het partijleiderschap van Thieme over, maar voor de verkiezingen kan er weer een ander aantreden. Dat suggereert in elk geval  de verklaring van Thieme. Wellicht speelt op de achtergrond mee dat het tussen Thieme en Ouwehand lang niet altijd geboterd heeft. Bij de verkiezingen van 2010 kwam laatstgenoemde aanvankelijk zelfs niet op de kandidatenlijst voor. Later weer wel. Een uitleg werd de kiezer niet gegeven.

Maar Thieme weet inmiddels dat de PvdD-kiezer niet de gewoonte heeft moeilijke vragen te stellen. Sterker nog: die kiezer stelt helemaal geen vragen. Want electoraal gezien gaat het de partij voor de wind. Bij de verkiezingen in 2017 haalde ze 5 Kamerzetels. Door het vertrek van Van Kooten (die haar zetel heeft meegenomen) zijn dat er inmiddels 4. Nog altijd heel mooi, toch? In de peilingen doet de partij het trouwens nog beter. Volgens Maurice de Hond is ze inmiddels goed voor 7 Kamerzetels. Voorspelling: het vertrek van Thieme zal daar weinig aan veranderen.

1 REACTIE

  1. Als je het partijprogramma leest van de PvdD begrijp je dat het niet om personen gaat maar om idealen.
    Hele goede oplossingen zonder eigenbelang voor de aarde met ál zijn bewoners.

Comments are closed.