Het record van Lubbers komt in beeld voor Rutte

  11
  1857

  Leestijd: 2 minuten.

  Haalt Rutte III 2021? De kans dat het kabinet zijn regeringstermijn afmaakt wordt steeds groter. Een paar weken terug sloot het een pensioenakkoord en nu is er ook overeenstemming over het klimaatbeleid. De twee grootste hordes op weg naar de eindstreep lijken daarmee genomen.

  Natuurlijk, de betreffende wetgeving staat nog lang niet in het Staatsblad, maar de principiële knopen zijn doorgehakt. En uit de Eerste Kamer, waar de coalitie geen meerderheid meer heeft, valt geen onoverkomelijke weerstand te verwachten. De oppositiepartijen PvdA en GroenLinks zullen op onderdelen nog wel aanpassingen eisen, maar gaan vermoedelijk niet echt dwarsliggen.

  Het begint er dus naar uit te zien dat ook het derde kabinet-Rutte zijn periode van vier jaar zal afmaken. Zodat de volgende premier haast niemand anders kan zijn dan alweer Mark Rutte. Uit een onderzoek van EenVandaag deze week bleek dat de VVD-leider bij de bevolking nog steeds veruit favoriet is voor deze functie. Waarom zouden de liberalen dan voor iemand anders kiezen als ze straks hun nieuwe lijsttrekker moeten aanwijzen? Er mag hier en daar wel wat geklaag opklinken dat de premier versleten raakt, iemand die twee achtereenvolgende kabinetten naar een goed einde heeft geleid ga je niet afdanken.

  Een tijdlang deed nog het scenario de ronde dat Rutte Den Haag zou verruilen voor een hoge EU-functie in Brussel, maar daarover hoor je steeds minder. Bij de favorieten voor de vrijkomende posten valt de naam van Rutte nauwelijks meer. Hijzelf heeft trouwens bij herhaling gezegd dat hij absoluut niet wil. Integendeel, Rutte wil het liefst ‘de rest van zijn leven’ premier blijven, verklapte hij enkele maanden terug.

  Mocht het kabinet zijn rit afmaken dan gaat de VVD dus hoogstwaarschijnlijk opnieuw met Mark Rutte de verkiezingscampagne in. En het is verre van uitgesloten dat ze dan wéér als grootste eindigt. In de polls verliezen de liberalen weliswaar een paar zeteltjes, maar ze staan nog steeds vrij onbedreigd aan kop.

  Met andere woorden: alles wijst erop dat er een Rutte IV in aantocht is. Gezien de steeds verdergaande politieke versplintering moeten we rekening houden met een vijf- of zespartijenkabinet, maar dat wil nog niet zeggen dat deze ploeg snel zal struikelen. Rutte III bestaat tenslotte ook uit vier ideologisch sterk uiteenlopende partners.

  Voor Rutte zelf zou het aantreden van zijn vierde kabinet heugelijk nieuws inhouden. Hij kan dan immers de langstzittende Nederlandse premier aller tijden worden. Dat is nu nog CDA’er Ruud Lubbers, met elf jaar en 291 dagen. Maar Rutte nadert. In oktober zit hij negen jaar in het Torentje. Dan is er nog maar een kleine drie jaar te gaan en hij heeft het record te pakken.

  11 REACTIES

  1. Ik hoop dat Rutte in elk geval zijn huidige kabinetsperiode gaat afmaken. Weliswaar zijn rijken in NL rijker geworden en armen armer.
   Maar mocht Mark Rutte opnieuw premier worden, dan hoop ik dat hij nu ook eens meer rekening houdt met de armen in Nederland. Tenslotte weet de Elite, dat hoop ik tenminste, ook wel dat investeren in mensen ook meer winst kan opleveren, zeker op de langere termijn. De Elite moet maar eens verder kijken dan hun neus lang is.
   Ik zie op het moment geen mogelijke premier die het beter zal doen dan Mark Rutte. Uiteindelijk is stabiliteit zowel in de politiek als in ons land het beste voor alle partijen.

  2. Ik hoop dat Rutte in het kader van positieve discriminatie zijn stem geeft aan de Deense mw. M. Verstager en niet heel kleinzielig voor de Nederlandse kandidaat stemt.
   Voor zover ik weet is nog nooit een vrouw voorzitter geweest, maar als ik mij vergis, waren het meestentijds mannen die deze functie bekleedden.

  3. Aan Glasnjet. Alsof ik het bedenkelijke journalistieke niveau van DDS zou onderschrijven en op valse profeten zou stemmen. Dat NEEderland onder de “fatsoenlijke” partijen één van de rijkste landen is geworden komt door het strikt handhaven van een begrotingstekort waarmee ze goede sier maken als braafste jongetje van de EU klas, wat wordt gerealiseerd door het afknijpen van de bevolking via draconishe lasten verzwaringen alhier maar slaap maar lekker verder, domme kneus !!!

  4. Aan Corné. Populistisch-rechts komt ook op dit forum met zijn walgelijke DDS-bargoens aankakken. Rubberen Ruggegraat Rutte is zo’n woord dat iedere reaguurder foutloos kan schrijven. Ze zijn wat zielig want ze kunnen en willen niet begrijpen dat de overgrote meerderheid niet op het gedachten-goed van valse profeten wil stemmen. Hoe kan dat nou? Waarom wil dat maar steeds niet lukken? Dat komt volgens Corné en soortgenoten omdat het “dove en blinde stemvee” zijn heil liever bij de “partij kartel kliek” zoekt. Ja, sneu allemaal, vooral omdat men op b.v. DDS een gat in de lucht springt als Maurice d’Hondt hun een zeteltje meer geeft. Als er een zeteltje af gaat wordt Maurice afgebrand. Dan wordt het woord “stemvee” ineens niet meer gebruikt. Maar het gaat hierom: Met Rutte hebben wij jarenlang kabinetten gehad van fatsoenlijke partijen en dat heeft Nederland in de wereld tot één van de rijkste landen gemaakt. En laat dat zo blijven want onze borealist wil kinderen tot aanbrengers maken van leraren die “ongewenste” schoolboekjes gebruiken. Schrijvers zijn ook verdacht. Dat ligt allemaal dicht tegen boekverbranding aan. Daarom moet het “stemvee” nog maar even geen bril of gehoorapparaat aanschaffen.

   • Heeft Nederland in de wereld tot één van de rijkste landen gemaakt??? Waar heeft u de laatste 10 jaar geleefd. Rijker zijn rijker geworden arm zijn armer geworden. Steeds meer mensen naar de voedselbanken. Linkse mensen willen dit niet zien want die kunnen alleen maar leugens verspreiden en als ze hun zin niet krijgen dan worden ze agressief. Rutte is zo groot omdat er teveel ambtenaren zijn die op deze landverrader stemmen. Rutte heeft maar 1 interesse dan is de bedrijven de hand boven het hoofd houden en slijmen met de EU voor een betere baan. Liegen en bedriegen is waar deze wel heel goed in is.

  5. Rutte begrijpt het volk: Een beetje met ze spelen. Je geeft ze een speeltje, neemt ze het af en het volk juicht weer als ze een ander speeltje krijgen. Voor het slapen gaan vertel je het volk een mooi sprookje en het volk gaat rustig slapen en droomt hoe Mark de vijanden van Volk&Vaderland de stuipen op het lijf jaagt. Zelfs Henk en Ingrid steken GroteSterkeLeider een speelgoed dolkje in zijn rug. En Baudet Boreaal die het aandurfde de premier van vriend en vijand proberen op de knieen te dwingen haalde een schijnoverwinning en dwong het kartel tot een klimaatakkoord. Hij viel in zijn eigen zwaard, de sukkel. Rutte weet ook politieke partijen te bespelen. Welke politieke partij wil niet met Rutte in zee PVV, CU, CDA, PVV, D66 PvdA, en ook 50 Plus staat te trappelen, en FvD en de SGP. Over aan aantal schreeuwt het volk uitzinnig van vreugde dankbaarheid: Rutte bedankt, Rutte, Rutte, bedankt. Op het moment dat de Chinezen steeds meer de baas geworden zijn in Europa. En steeds meer gebeden wordt om het gele gevaar te keren.

  Comments are closed.