Het reizende vergadercircus

  6
  383

  Leestijd: 2 minuten.

  Een van de grootste ergernissen die het Europees parlement te bieden heeft is het voortdurende heen- en weergereis. Het Europarlement vergadert twaalf weken per jaar in Straatsburg, de rest van de tijd verblijft het in Brussel. Dat betekent dat maandelijks het hele circus – parlementsleden, medewerkers, ambtenaren, tolken, eurocommissarissen, journalisten, verhuiswagens vol dossiers – naar de Franse stad in de Elzas moet verhuizen. En vice versa. De schattingen over de kosten hiervan lopen uiteen, maar met een jaarbedrag van 200 miljoen zit je vermoedelijk niet ver naast de waarheid. Een som die uiteraard ook op een andere manier te besteden zou zijn.

  Al heel vaak is voorgesteld, onder anderen door Nederlandse Europarlementariërs, om het geld- en tijdverslindende gependel te staken en voor één standplaats te kiezen. Ook het kabinet vindt dat het Europees parlement zich tot één locatie zou moeten beperken. Daarbij zou het dan zelf mogen bepalen of dat Brussel of Straatsburg dient te zijn.

  Maar de Franse regering, die in 1992 in het EU-verdrag opgenomen wist te krijgen dat er ook in Straatsburg vergaderd moet worden, weigert daar zelfs maar over te praten. De economie van Straatsburg en omstreken draait voor een belangrijk deel op de inkomsten die het maandelijkse bezoek van het EP oplevert. Als de eurokaravaan zou wegblijven, konden veel hotels en restaurants hun deuren wel sluiten.

  Dat ook Straatsburg een zetel van het Europarlement is, staat overigens niet zomaar in het EU-verdrag. Deze vergaderplek moet de Frans-Duitse eenheid symboliseren. Die vormde een belangrijk uitgangspunt bij de totstandkoming van de Europese samenwerking. Straatsburg ligt op de grens van Frankrijk en Duitsland en viel in het verleden regelmatig binnen de Duitse grenzen. Sommige oudere inwoners spreken er nog steeds een aardig woordje Duits. Maar een symbool van 200 miljoen euro per jaar is natuurlijk wel heel erg duur.

  In onder meer de Tweede Kamer is wel eens geopperd om het hoofdkwartier van de NAVO in Straatsburg te vestigen. Dat zou de stad compensatie bieden voor een vertrek van het Europees parlement. Frankrijk is sinds 2009 volwaardig lid van het militaire bondgenootschap. Waarom zou het NAVO-hoofdkwartier niet van Brussel naar Straatsburg kunnen verhuizen?

  Tja, waarom niet? In elk geval is het nog niet gebeurd. En er zijn ook geen signalen in die richting.

  Overigens herbergt Straatsburg niet alleen het Europees parlement, maar ook de Raad van Europa. Dat is een mensenrechtenorganisatie die niets met de Europese Unie te maken heeft. In totaal zijn 47 Europese landen lid van deze club, waaronder Rusland. Aan de Raad van Europa is het Europees Hof voor de Rechten van de Mens verbonden. Ook dit heeft niets met de EU te maken. De EU beschikt wel over een Hof van Justitie, maar dat zetelt niet in Straatsburg maar in Luxemburg. Tja, de Europese samenwerking zit ingewikkeld in elkaar.

  6 REACTIES

  1. Onderstaand interview maakt haarfijn duidelijk waarom we zo snel mogelijk van de huidige EU afmoeten.
   https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/jullie-hebben-geen-ervaring-met-onderdrukking-dat-maakt-jullie-naief-in-het-beoordelen-van-de-eu~b5d62fa7/

   De huidige EU is gestoeld op dezelfde dictatoriale principes als de voormalige USSR; ongecontroleerde macht voor de hotemetoten en handlangers en onderdrukking van de rest van de burgers.
   De EU is een verborgen dictatuur! Daarom stem ik anti-EU.

  2. Een van de grootste ergernissen die het Europees parlement te bieden heeft is het voortdurende heen- en weer gereis. Het Europarlement vergadert twaalf weken per jaar in Straatsburg, de rest van de tijd verblijft het in Brussel. Voor wie is het een van de grootste ergernissen? Kennelijk niet voor de volksvertegenwoordigers, die kunnen daar per direct een einde aan maken door gewoon in Brussel te blijven of voor goed te verkassen. Kennelijk zijn er zeer zwaarwegende redenen dat dit op en neer gereis in het belang is voor Europa. Kennelijk maakt het de volksvertegenwoordigers en ons bewust waar het in Europa om draait: Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap. Een reclamebureau tegen aan gooien zal wel duurder en milieu onvriendelijker zijn dan het hele circusgebeuren. We moeten meer vertrouwen hebben in onze deskundige en integere dames en heren politici.

  3. Ps : Wat is de levensduur van de EU commissaris?
   Er is een compleet nieuwe adelstand gecreëerd die onaantastbaar is.
   Beschermd door paladijnen en ambtenaren als jetten en Rutte .
   Hoe dit te stoppen????

  4. Misschien moet Noord-Europa de minst kinderachtige zijn en accepteren dat het Europese Parlement permanent in Straatsburg zit, tussen de twee landen die toch al de dienst uit maken en nooit meer met elkaar slaag mogen raken. Het zou me niet verbazen als Straatsburg ook nog in het zwaartepunt van Europa ligt qua bevolking nu Groot Brittannië de EU verlaat. De NAVO blijft dan in Brussel, dicht bij het Europese land dat de grootste bijdrage levert aan de Europese veiligheid.

   Wel jammer van al die peperdure gebouwen in Brussel. Misschien kan Bernard jr die tot luxe huurappartementen verbouwen?

  5. Brussel zal nog eerder gesloten worden dan Straatsburg.
   Straatsburg wordt de nieuwe Keizerskroonstad met troon en al.
   Met achter die troon onze drammende opperpaladijn Jetten 🙂
   Onze eigen hooggeprezen Yeti met zijn eigen soldaten en eigen jet om hem van en naar Nijmegen te vliegen want wat Juncker kan kan hij ook 🙂
   Hoezo geen vliegveld ?
   Wat bij Lelystad kan kan bij Malden ook:)
   Even doordrammen want is goed voor economie is dus goed voor jetten is dus goed voor de keizer:)

  6. Naast dat dit ‘Circus’ veel geld kost is het ook een enorme belasting voor een schoon milieu. Want over het algemeen wordt er heen en weer gereisd door vervuilende ‘vracht’auto’s. Dat terwijl Europa altijd vooraan staat de Nederlanders op hun vervuiling te wijzen. Laat het Europees parlement ook maar eens aan het milieu denken i.p.v. het Nederlandse volk de ‘zwarte piet ‘ te wijzen.

  Comments are closed.