Het renovatiedrama van het Binnenhof

  8
  332

  Leestijd: 2 minuten.

  In september volgend jaar zou een grootscheepse renovatie van het Binnenhof beginnen, maar het is de vraag of dat gaat lukken. Staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) vreest dat de broodnodige operatie een jaar uitgesteld moet worden, zo heeft hij de Tweede Kamer laten weten.

  Knops noemt diverse redenen voor de vertraging. Een van de belangrijkste is de stikfstofcrisis, die zo menig bouwproject in dit land parten speelt. Afgelopen vrijdag maakte het kabinet een reeks van ingrijpende maatregelen bekend die de uitstoot van stikstof moeten terugdringen. Maar Knops heeft blijkbaar niet het vertrouwen dat die op tijd soelaas zullen bieden.

  De opknapbeurt van het nationale regeringscentrum zou volgens planning 5,5 jaar duren en ongeveer een half miljard euro kosten. Maar het lijkt nogal naïef om te geloven dat dat haalbaar is. Grote bouwprojecten lopen altijd uit (kleine trouwens ook meestal). Bovendien zijn de kosten doorgaans stukken hoger dan begroot.

  Wat het Binnenhof betreft waren de afgelopen maanden weinig bemoedigend. De Kamer bleek niet te spreken over de architecte die de werkzaamheden zou moeten leiden. Zij hield er ‘megalomane’ plannen op na (de verplaatsing van de vergaderzaal, een kantoortuin). Dat kon echt niet, vond de Kamer, dus die architecte moest de laan uit. In haar plaats werd de 77-jarige Pi de Bruijn achter de geraniums vandaan gehaald, de man die begin jaren negentig de nieuwbouw van het Kamergebouw onder zijn hoede had. Het afkopen van het contract van de terzijde geschoven architecte kostte een paar miljoen.

  Om verder geruzie te voorkomen kwam er een werkgroep, voorgezeten door oud-D66-leider Alexander Pechtold. Die moest de boel in goede banen leiden. Pas geleden riep Pechtold de Kamerleden nog op om niet voor een dubbeltje op de eerste rij te willen zitten, maar die waarschuwing ondervond nog weinig weerklank. Hoe moet het overigens als Pechtold binnenkort een aanstelling krijgt als waarnemend burgemeester van Den Haag, zoals de geruchten willen? Is daar al over nagedacht?

  Dat een opknapbeurt van het Binnenhof dringend noodzakelijk is, betwijfelt intussen niemand. Het deels eeuwenoude bouwwerk voldoet niet meer aan de veiligheidsvoorschriften en is brandgevaarlijk. Zelfs in het nieuwbouwdeel is soms sprake van een muizenplaag. Aan herstelwerkzaamheden valt niet te ontkomen.

  In de (vermoedelijk zeer lange) periode die de werkzaamheden in beslag nemen zal de Tweede Kamer bivakkeren in het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken bij het Haagse Centraal Station. De Eerste Kamer krijgt een onderkomen aan de Lange Voorhout. En het ministerie van Algemene Zaken neemt zijn intrek in het Catshuis, de ambtswoning van de premier.

  Tenminste, als de renovatie eindelijk begint. Zoals het er nu naar uitziet dus niet meer volgend jaar. Het jaar daarna dan wellicht? Of duiken dan weer nieuwe redenen voor uitstel van het drama op?

  8 REACTIES

   • Democratie in Nederland werkt op die manier. De heer Hermans is vertegenwoordigd door de partij waarop de heer H. heeft gestemt. Meer democratie (gekozen burgemeesters, referendums, etc.) is gewoon weggestemt.
    Corruptie, een juridische zaak, zou moeten worden aangepakt met een onafhankelijk instituut, niet het parlement en ook niet de politie (die zouden ook corrupt kunnen zijn).
    De politieke partijen vertegenwoordigen hun aanhang maar het kan beter.

    • Ik word vertegenwoordigd door een partij die vooraf van de macht werd uitgesloten door het kartel. Zoals Rutte zei: “een stem op die partij is een verloren stem”. Het kartel wenst geen democratie met verschillende meningen maar wil alleen meelopers; daarom ook is elke vorm van directe democratie afgeschaft.
     Deze Nederlandse democratie hoeft van mij niet meer; een dictatuur werkt precies zo. Zolang je ongevaarlijk voor ze bent word je genegeerd. Krijg je meer aanhang voor je ideeën dan word je afgebrand en kapot gemaakt met behulp van gezagsgetrouwe media.

  1. Het zou zo leuk zijn als die parlementariers zelf de handen uit de mouwen steken. Een paar zouden kunnen gaan muizen vangen. Anderen kunnen wat brandblus apparaten ophangen en de echter parlamentarische doe-het-zelfers zouden wat oude balken kunnen vervangen. Ja, part-time natuurlijk want er moet vergaderd worden 🙂

  2. Terwijl vorstelijk betaalde parlementariërs de ene miljoen na de andere over de balk smijten, sturen ze goedbetaalde controleurs het land in om de laagstbetaalden, die graag hun karig loon voor zichzelf behouden en niet aan de fiscus te geven op heterdaad te betrappen. Echte volksvertegenwoordigers.

  3. Ons parlement verdient de naam volksvertegenwoordiging niet meer want het is oneerlijk, misdraagt zich en vervolgt wie die misstanden aan de kaak stelt. Je hebt gelijk Binjamin!
   https://www.ad.nl/politiek/klokkenluider-wodc-affaire-werd-afgeluisterd-door-justitie-br~a2e0b253/

   Laat die renovatie dus maar zitten en laat ze in tentjes op het binnenhof vergaderen; waarom nog meer geld spenderen aan lieden die het belazeren van hun kiezers de gewoonste zaak van de wereld vinden?

  4. Het lijkt wel een spannend jongensboek. Kamerleden boos over ambitieuze plannen voor verbouwing. Er werd wat gescholden op alles en nog wat. Inhoud onbekend. De staatssecretaris riep op tot meer openheid, maar dan kwam er vuiligheid naar boven die de goede naam van onze democratie zou aantasten. Intussen stond de voorzitter van de Tweede Kamer op tafel te schreeuwen dat zij een stem eiste en dat ons gebouw niet verminkt mag worden. Hier zien we hoe de politiek werkt in Den Haag: goed, transparant overleg en een duidelijke strategie van evalueren. Menig dame sloeg er flink op los met haar handtasje en er waren mannen die dreigden de roede uit hun broek te halen als de dames zich niet matigden.Toen kwam de heer Pechtold en die eiste dat aller dames bij hen hun handtasje inleverden en dat de heren moesten beloven hun roedes in hun broek te laten. De naar huis gestuurde architect kreeg 2,7 miljoen euro mee. De vrede was hersteld en nu kunnen we genieten van het vervolg.

  Comments are closed.