Het scherpste wapen wordt steeds botter

  1
  561

  Leestijd: 2 minuten.

  Langdurig heeft de Tweede Kamer gisteren gedebatteerd over het pact van Marrakesh, maar de uitkomst was precies zoals voorspeld. Een ruime Kamermeerderheid steunt de migratieafspraken. Het is te hopen dat de ambtenaren die in opdracht van het kabinet de tekst wekenlang hebben bestudeerd hun werk goed hebben gedaan. Mocht het document toch juridisch bindend blijken, dan krijgen ze een groot probleem. Premier Rutte en de leiders van de andere coalitiefracties krijgen dan trouwens ook een groot probleem.

  Zoals te verwachten viel werd gisteravond ook een motie van wantrouwen ingediend tegen het kabinet. Dat hoort er tegenwoordig zo’n beetje bij. FVD-leider Thierry Baudet, die het debat had aangevraagd en dus als eerste het woord kreeg, presenteerde die motie al maar meteen aan het begin. Dat is ongebruikelijk: moties indienen gebeurt in de tweede termijn, nadat het kabinet zijn visie op de zaak heeft kunnen geven. Maar de Kamer legde Baudet geen strobreed in de weg. Zijn motie werd in stemming gebracht. En verworpen, zoals je op je klompen kon voelen aankomen.

  Dat Baudet al zo vroeg in het debat met zijn motie kwam, valt op zich wel te begrijpen. Hij wilde de aandacht trekken en die kreeg hij. Als je afwijkt van wat de gewoonte is, is de kans dat je Teletekst en Nu.nl haalt veel groter dan wanneer je de normale procedure volgt. PVV-leider Geert Wilders besefte dat eerder al. In een debat over de dividendbelasting in juni diende hij ook in de eerste termijn al een motie van wantrouwen in (tegen Rutte). Ook die werd uiteraard verworpen.

  Je kunt je wel afvragen wat voor zin het heeft om zoveel moties van wantrouwen in te dienen. Dergelijke moties zijn het meest vergaande instrument waarover de Tweede Kamer beschikt, dus je zou er een beetje zuinig mee moeten zijn. Het is al eerder gezegd: zelfs de scherpste wapens worden bot als je ze te vaak gebruikt.

  Bovendien lopen partijen die bij elk groot debat het vertrouwen in het kabinet opzeggen het risico dat ze zelf ongeloofwaardig worden. Het is al meer dan vijftig jaar geleden (1966, Nacht van Schmelzer) dat door een motie van wantrouwen een hele regering naar huis werd gestuurd. Zo’n motie haalt het alleen als ze door een of meer van de coalitiepartijen gesteund wordt, en dat is natuurlijk zelden het geval.

  De kans bestaat dat in de niet al te verre toekomst het indienen van moties van wantrouwen zo standaard wordt dat media er nauwelijks nog melding van zullen maken. In dat geval kan het scherpste wapen van de Tweede Kamer wel naar de parlementaire rommelzolder.

  1 REACTIE

  1. Het schepste wapen wordt steeds botter. Hoe meer macht je hebt hoe beter je weet wat goed is voor eenvoudige mensen omdat hoe meer macht je hebt, je des te meer deskundig en integer je bent. We zien hoe het domme volk moeite had met de inlichtingendienst en de nieuwe wet er om heen. Maar deskundige en integere politici legden het domme volk het zwijgen op. En we weten dat de zeer deskundige en integere politici het bij het rechte eind hadden als je begrijpt wat ik bedoel. Daarom moeten klokkenluiders kapot gemaakt worden, want integere en deskundige lieden met macht mogen als ze vuiligheid uithalen niet lastig gevallen worden. De media en het volk vinden in deze, het immoreel handelen van meerderheid volksvertegenwoordiging, helemaal te gek en te dolletjes.

  Comments are closed.