Het valt May

  0
  313

  Leestijd: 2 minuten.

  De conservatieve Lagerhuisleden die zeiden vóór Theresa May te stemmen hebben niet stilletjes op hun stembriefje iets anders ingevuld. May overleeft de vertrouwensstemming die de hardliners binnen haar partij hadden weten te organiseren met tweederde. Daarmee mag May naar Brussel om te bekijken wat voor beetje wisselgeld de EU nog klaar heeft liggen.

  In Brussel kon er helemaal niks totdat duidelijk werd dat May de top van donderdag wellicht niet eens zou halen. Toen moest er een konijn uit de hoed om de stemming in het Lagerhuis te beïnvloeden en toen was er opeens wel een klein beetje mogelijk. De Britse Noordieren willen een open grens houden met Ierland, de EU is bang dat via die weg dan zo maar gemodificeerd voedsel en chloorkippen de EU binnen komen. Dus zo lang de overgangsperiode loopt in de deal van May, mag het VK geen handelsakkoorden met derde landen sluiten. Dat zou het VK eeuwig aan de leiband van de EU houden en hier zit misschien een klein beetje wisselgeld. Het door het parlement krijgen van haar ‘deal’ is weer de volgende grote horde, die deadline ligt op 21 januari.

  May zette in dat als zij wordt weggestemd de chaos helemaal niet meer is te overzien. Immers, de Brexit is voorzien op 29 maart en voor die tijd wisselen van leider en nieuwe akkoorden met de EU sluiten is uitgesloten. Het doorzetten van haar deal is de beste garantie dat de Britten volgend jaar nog voedsel kunnen importeren en dat de economie niet helemaal naar de Filistijnen gaat. Het enige alternatief is dan geen Brexit of een harde Brexit.

  Dat argument hield stand, de parlementariërs waren blijkbaar toch wat huiverig good old Britain op de vuilnisbelt te gooien. Dat bevestigt in ieder geval dat de Britten nu echt de consequenties van de Brexit onder ogen zien en dat alle raddraaierij van de Brexiteers is doorgeprikt.

  Maar kan May nu het sein veilig hijsen? Nee, Labour kan nog altijd een motie van wantrouwen indienen tegen het hele kabinet. Nu May heeft overleefd kan ze een jaar lang niet worden onderworpen aan een nieuwe vertrouwensstemming, maar het kabinet als geheel natuurlijk wel. Maar gezien de uitslag nu is het een open vraag of Labour met een dergelijke motie de handen op elkaar krijgt. En dan is er natuurlijk de stemming over de ‘deal’ als geheel.

  Als ook Labour moet inbinden begint het er steeds meer op te lijken dat May op 29 maart haar zachte Brexit-deal kan doorzetten, tenminste als ze nog wat wisselgeld uit Brussel krijgt. Dat houdt in elk geval in dat er meer tijd komt voor nadere onderhandelingen en dat er niet meteen lange rijen vrachtwagens aan de grens ontstaan omdat de douane-unie voorlopig in stand blijft.

  De Britten zitten dan met een situatie dat ze weliswaar baas in eigen huis zijn, maar om dat huishouden te laten functioneren nog steeds afhankelijk van de EU zijn en niet meer mee mogen praten. Met het doortikken van de klok naar de deadline neemt blijkbaar de realiteitszin toe. Wie weet worden de overgangsmaatregelen nog wat opgerekt. En heeft May niet gezegd (om de stemming te helpen) dat ze zelf in 2022 exit is? Een halve Brexit is nu enigszins waarschijnlijker geworden, maar om in Engelse termen te blijven, is een U-turn de komende jaren ook niet uitgesloten. Zeker als nieuwe handelsakkoorden met verre continenten toch niet de boter bij de fish and chips opleveren die de Britten graag zien.

  To be continued.