Het walletje bij het schuurtje

  2
  322

  Leestijd: 1 minuten.

  Daar zijn ze dan, de memoires van oud-minister Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep van ministers van Financiën in woelige tijden. Griekenland was het eerste euroland dat wankelde, de markten roken bloed en de EU stond voor de keus het met veel bombarie opgetuigde euroschip meteen al forse averij te laten oplopen of voor de onfeilbaarheid van eigen beslissingen te gaan.

  Gekozen werd voor het laatste, er kwam 250 miljard op tafel, Dijsselbloem moest de lastige Griekse minister Varoufakis in toom houden en met hulp van ECB-president Draghi moesten de markten overtuigd worden dat er never bloed zou vloeien.

  De Grieken kregen een loodzwaar bezuinigingsprogramma opgelegd dat nog jaren doorwerkt. Op uitnodiging van Nieuwsuur bezocht Dijsselbloem onlangs Griekenland, de Grieken beginnen steeds meer te beseffen dat de aanvankelijk gehate Dijsselbloem uiteindelijk toch hun hachje heeft gered.

  Natuurlijk, Dijsselbloem heeft in vijf jaar tijd prima werk geleverd, maar we moeten niet vergeten dat uiteindelijk Duitsland als Europees betaalmeester de beslissing nam dat het nog jonge europroject geen kras over de neus mocht oplopen. En het redden van Griekenland was tenslotte een koopje, vergelijk maar eens  met Italië met een staatsschuld van 2200 miljard.

  Dijsselbloem heeft prima werk geleverd, maar hij kon opereren binnen een kader dat erop was gericht om de schade voor de euro te beperken. Dat daarbij de weeffouten in het systeem genadeloos werden blootgelegd is wellicht de meest gunstige bijkomstigheid van de Griekenland-crisis. Hopelijk zijn die lessen voldoende om Italië binnen boord te houden, want om dit land te redden als het zo ver zou komen, is tovenarij nodig.

  In het toezwaaien van lof moeten we de omstandigheden mee laten wegen en derhalve het walletje wel bij het schuurtje laten.

  2 REACTIES

  1. Overigens (vervolg) ik bedenk me dat feitelijk de rente – zo laag mogelijk houden – en de inflatie (zo hoog mogelijk krijgen) en de lange leentijden er voor zullen zorgen dat het betaalde bedrag aan Griekenland wel gelijk blijft in getal maar de inflatie haar in pakweg 30 jaar in waarde halveert.
   Da’s natuurlijk niet het nijvere werk van ‘onze’ Dijsselbloem, maar voornamelijk het werk van Draghi. In die zin wordt feitelijk het bedrag verhaald op de pensioenfondsen in Europa, die omgekeerd evenredig het rendament missen.
   Nu heeft de Raad van Europa (de gezamenlijke regeringsleiders van de EU) en de EC – met hun troika – natuurlijk een flink pak boter op hun hoofd. Ten eerste verlengde zij de Griekse leningen tot het jaar 2060. Da’s een infatie-periode van pakweg 45 jaar, dus dat laat de waarde van de Griekse schuld als een boterberg in de zon nog wat verder smelten…
   En… ook niet onbelangrijk, alle landen snoepen mee, want ook hun schulden werden en worden dankzij die lage rente goedkoop geherfinancierd. Da’s dus een win/win situatie voor alle regeringen in de EU, maar – evident – niet voor de pensioenfondsen – want zij missen immers juist die rente-inkomsten.
   Vandaar dat de pensioenen in al de tijd dat de ECB geld bijdrukte niet geindexeerd werden.
   M.a.w. niet alleen de Griekse bevolking betaald het gelag. Maar iedereen in Europa via hun pensioen. Ook zij die werken en het nog opbouwen. Da’s nu – op dit moment – een rekening van 20% minder pensioen per persoon per leven. Overigens… dat geldt natuurlijk ook voor de gewone spaarders.
   Da’s nu de werkelijke prijs van de euro… ?
   Boter smelt. Pensioen- en spaarrendement ook. In de euro zon(e)…?
   Maar landenschulden blijven betaalbaar en…
   De Griekse waarde van haar schuld smelt mee als sneeuw in de zon.??
   Zo heeft u als u nog leeft in het jaar 2060, als Europese ‘belastingsbetaler’, toch nog mooi die 250 miljard Griekse euro teruggekregen. Voor wat het (dan) waard is…
   En da’s toch mooi meegenomen, toch??
   En met een beetje geluk, betaald u dan nog steeds in euro’s.
   Da’s handig als u met vakantie gaat.?

  2. Goed artikel. Twee (?) opmerkingen: de Duitse en Franse banken werden gered, door Griekenland te ‘redden’. Daardoor hoefden de Duitse en de Franse belastingbetaler niet voor de verliezen van ‘hun’ banken op te draaien. Die ‘kosten’ zijn nu op de Griekse bevolking afgewenteld…
   Waarschijnlijk – het domino effect – werd zelfs het euro-project gered.
   Naast het ‘pakketje’ leningen ter waarde van 250 miljard aan Griekenland pompte de ECB daarna ook nog eens een tienvoud in de ‘markt’ om die euro(zone) overeind te houden…
   Grof gezegd was er dus even in’t geheel genomen – min of meer – 3000 miljard euro nodig om de crisis die ontstaan was beheersbaar te houden. Die laatste 2500 miljard van de ECB was overigens geen enkel probleem. Die werden niet geleend maar digitaal maandelijks ‘bijgedrukt’.
   Daarvoor staat de Nederlandse bevolking officieel voor ongeveer 5% garant.
   Officieel, want als het verkeerd gaat in de toekomst zullen er ‘kale kippen tussen de landen zijn waarvan je niet kan plukken’. Dus die 5% (150 miljard) is wel een minimum.
   Maar, daarvoor heb je dan natuurlijk wel een euro i.p.v. een gulden ?
   En da’s handig als je op vakantie gaat.
   Hoef je niet te wisselen. ?
   In Griekenland.

  Comments are closed.