Het was weer zover, de uitbarsting van polderkolder

  5
  734

  Leestijd: 4 minuten.

  Van tijd tot tijd veranderen de palaverhuizen in de polder in tempels van  getuigenispolitiek. Dat is een nationale onhebbelijkheid. Oplossingen zoeken voor dringende problemen is dan opeens niet genoeg. De politiek wordt een uitlaatklep voor de ontlading van opgekropte verontwaardiging over het rijke assortiment aan al dan niet vermeend onrecht. Daarbij wordt voornamelijk hete lucht uitgestoten.

  Het heeft soms veel weg van therapie. Alsof de betreffende politici willen ontsnappen aan de sleur van alle dag met zijn weinig opwindend gepeuter aan weinig opwindende vraagstukken. Nu kunnen ze los. De wereld laten zien dat ze tot in hun vezels begaan zijn met mens, dier en planeet. Het mooiste is het als het niets kost en als dat niet mogelijk blijkt, als er banen verloren gaan en bedrijven moeten sluiten, ze er zelf de prijs niet voor hoeven te betalen. Intussen vinden ze dat ze heel erg moreel bezig zijn. In werkelijkheid is het vooral intellectuele luiheid en moralistische gemakzucht.

  De afgelopen week was het op twee fronten raak. Op het Binnenhof moest het handelsverdrag van de EU met Canada, CETA, het ontgelden. En in de Amsterdamse raadszaal wond men zich weer enorm op over het plaatselijke slavernijverleden.

  CETA geldt onder kenners als een bijna voorbeeldig handelsverdrag. Beter is nauwelijks mogelijk. Er is jaren over onderhandeld maar het resultaat mag er zijn. Het is evenwichtig en win-win voor beide partijen. Voor eventuele geschillen is er een commissie die alweer volgens experts prima zal functioneren. In de praktijk zijn er tot nu toe geen problemen aan het licht gekomen terwijl het verdrag in feite al twee jaar in werking is.

  Alles paletti dus? Nee, het Nederlandse parlement ontdekte veel bezwaren. De drang om weer eens op de viool van de heilige verontwaardiging te krassen konden ze bij GroenLinks, de Partij voor de Dieren en ChristenUnie niet onderdrukken. De PVV en Forum waren ook tegen maar hadden andersoortige argumenten, als je die zo tenminste wilt noemen.

  In het moralistische kamp ging het van dik hout. Isabelle Diks (GL) wil het ‘welzijn van iedereen op de wereld verbeteren’. Dat gaat kennelijk niet met CETA. Esther Ouwehand (PvdD) stelde vast ‘dat het kabinet natuur en klimaat’ bij dit soort vrijhandelsverdragen ‘in de uitverkoop zet’. Verder blijken Canadezen geen echte dierenvrienden omdat ze varkens in stalen kooien houden en soms zeehondjes doodknuppelen. Dat valt niet goed te praten, daarover geen misverstand. Maar om daarvoor een handelsverdrag te torpederen? De Canadezen zijn mans en beschaafd genoeg om dat tzt zelf op te lossen.

  Inderdaad, tot dusver komt de PvdA niet voor in de tragifarce. De sociaaldemocraten verdienen hun eigen alinea. Het opportunisme van de partij valt in schaamteloosheid niet te overtreffen. Minister Lilianne Ploumen (handel en ontwikkelingssamenwerking) was destijds verantwoordelijk voor de onderhandelingen over CETA. Als je haar toen mocht geloven, – en waarom zou je niet? -, was het geweldig, prachtig, kon niet beter. Deze week bleken Ploumens partijgenoten teuge. In de politiek moet je nooit te vast rekenen op standvastigheid. Onder het mom van ‘voortschrijdend inzicht’ is soepel menige draai gemaakt. Maar bij de PvdA moeten ze nu wel heel duizelig zijn. Je mag hopen dat het afgestraft wordt, maar ga er niet van uit.

  Het wrange is dat de PvdA en GroenLinks zichzelf graag in de etalage zetten als voorbeeldige Europeanen. Hoeveel dat betekent zien we nu. CETA moet door alle lidstaten goedgekeurd worden. En als het op het Binnenhof sneuvelt, mag premier Rutte in  Brussel uitleggen dat we hier periodiek last hebben van de polderkolder.

  In de gidsstad aan de Amstel was het ondertussen ook weer bal. In de zaal van de Stopera ging het over het slavernijverleden. Of beter, de samenstelling van de commissie die, kort gezegd, de rechtvaardiging moet aanleveren waarmee burgemeester Femke Halsema namens de stad de excuses kan maken.

  Het debat over het slavernijverleden kun je op twee niveaus houden. Op het eerste gaat het om historisch onderzoek. De achtergronden, de economische belangen en de in die tijd heersende opvattingen worden onderzocht. Wie, en hoeveel, hebben daarvan destijds geprofiteerd. Doel is inzicht verschaffen. Aan de hand daarvan kunnen publiek en politiek indien gewenst hun standpunt bepalen.

  Daarbij moet je oppassen voor anachronismen, het projecteren van onze normen en waarden op figuren uit die tijd. Je kan J.P. Coen niet veroordelen wegens misdaden die er in zijn tijd niet waren. Het is een dooddoener van jewelste, maar het verleden is een ander land met andere zeden en gewoonten.

  Dat is niet bevredigend als je ruim 150 jaar na het einde van de slavernij nog zo nodig een statement wil maken. De wereld moet weten hoe verderfelijk de ‘witte’ man destijds was en nu nog steeds is, zolang hij niet ten overstaan van de slachtoffers de vereiste boete doet. Dat moet hem ingepeperd worden. Dat schijnt het levenswerk te zijn geworden van Sylvana Simons.

  Het slavernijverleden is onderdeel van de identiteitspolitiek. Net als Zwarte Piet. Het is een strijd tussen goed en kwaad die het liefst in absolute termen wordt gevoerd. Wie denkt aan de goede kant te staan, voelt zich meestal ook moreel superieur. Dat roept op weer tegenreacties op die op hun beurt weer reacties losmaken. Dan kun je ‘verbinden’ tot je groen ziet, het wederzijds onbegrip is uit de fles en krijg het er dan maar weer eens in.

  Met dat gemoraliseer schiet je uiteindelijk niks op. Het vertroebelt het debat en belemmert het vinden van oplossingen. Maar het behoort nu eenmaal tot de polderfolklore. En we zullen er wel nooit vanaf komen.

  5 REACTIES

  1. Slavenhandel is illegaal en bestaat nog wel op kleine schaal (trafficking). Moet bestreden worden natuurlijk.

   Beter uit de Eu. Het maakt het allemaal te ingewikkeld.

  2. Elise, Deze week was weer een week met foutjes, het OM was weer eens aan de beurt, weer iets in een dossier geplaatst waar her zeker niet in thuis hoorde, De democratie was weer aan zet, ik geloof niet meer in democratie, Pieter heeft eerder deze week daarover gesproken, was het helemaal eens met hem!Weer zijn er rekenfoutjes gemaakt. niets aan de hand beweerde Wiebes, n.m.m. kan hij dat weten, na zijn uitglijder met de vervroegde uittreding van ambtenaren en beloften in Groningen waarvan hij tot mijn tranen toe bewogen, niets van heel blijft en nu weer kleinigheden met fouten die nu pas uitkomen na eerdere berekeningen.Nee mijn weekend kan miet meer stuk en mijn vertrouwen in de Democratie en Politiek ook niet, de rest ben ik nu al vergeten!Conclusie: weg met Rutte III

  3. Wat de slavenhandel betreft die bloeit nog steeds en het legt ook Nederland geen windeieren, dus wat is het probleem? In Nederland kennen we bio industrie en dat betekent dat dieren geen recht hebben op een dierwaardig leven, dus wat zijn de problemen met Ceta? Elke politieke partij getuigt tegen onrecht te zijn jegens mens, dier en planeet. Daarom stem ik altijd op alle fractievoorzitters van alle politieke partijen in de Tweede Kamer. Als er ergens keihard gevochten wordt voor minder, sorry, voor meer recht jegens mens, dier en milieu, is het Nederland wel. Het maakt niets uit op welke partij je stemt. Ze werken uitstekend samen alleen om stemmen te winnen knokken ze elkaar voor de schijn, of voor de lol, de tent uit zodat er echt iets te kiezen valt. Met als uitzonderingen de getuigenispartijen die nog nooit regeringsverantwoordelijkheid hebben gedragen.

   • De Partij Wilders heeft nooit regeringsverantwoordelijkheid gedragen. GroteSterkeLeider gedoogd wel , dan niet het kabinet Wilders van VVD en het CDA (beter bekend als het kabinet Rutte een).

    • @Binjamin,
     Dankzij de PVV kwam er dierenpolitie. Dat zal nu wel weer (bijna) wegbezuinigd zijn. Het eerste is het gevolg van politieke regeringsverantwoordelijkheid met de PVV.
     Het tweede ook, maar zonder PVV…
     En… Zijn en de dieren er beter op geworden?

  Comments are closed.