Het zinkende linkse schip

  9
  634

  Leestijd: 0 minuten.

  De laatste Kamerverkiezingen leverden per saldo een enorme dreun op voor links. De PvdA verloor 29 van de 38 Kamerzetels en de SP ging van 15 naar 14. Alleen GroenLinks onttrok zich aan de malaise en steeg van 4 naar 14. Maar opgeteld kwamen de linkse drie niet verder dan 37 Kamerzetels. Dat waren er in 2012 nog 57.

  Hoe zouden de drie partijen ervoor staan als er vandaag verkiezingen waren? PvdA en GroenLinks gaan er in de peilingen ietsje op vooruit. Daar staat echter tegenover dat de SP opnieuw zou moeten inleveren. Volgens de jongste poll van Maurice de Hond komt het linkse drietal virtueel uit op 40 zetels. Nauwelijks een herstel vergeleken bij de Kamerverkiezingen. Links krijgt het lek blijkbaar maar niet boven.

  Dat schijnen ze in de betrokken fracties ook te beseffen, want de drie partijen kennen een record aantal vertrekkers. Bij de PvdA zijn Jeroen Dijsselbloem en Sharon Dijksma verdwenen, bij GroenLinks hebben Linda Voortman en Liesbeth van Tongeren hun afscheid aangekondigd en de SP moet het zonder Emile Roemer en Nine Kooiman stellen.

  Is hier de zegswijze ‘de ratten verlaten het zinkende schip’ van toepassing?

  9 REACTIES

  1. Tja, en dan rijst de vraag, hoe kan dat herstel er komen? Dankzij het opkoopbeleid van de ECB heeft die ECB en dus de hele Eurozone, die daarvoor garant staat, vele jaren ‘gekocht’ om de Italiaanse politici de tijd te ‘geven’, let wel op kosten van vooral Noord-Europese pensioenfondsen (die rente-inkomsten verloren) om via hervormingen dat herstel te bewerken waarover u het heeft.
   Maar zij – die oude politieke garde – DEDEN het NIET!!
   En nu is die tijd voorbij…
   Dus ja, wie anders dan de populisten blijven over, om het tij te keren? Laten we toch eens reëel zijn beste mensen. De oude partijen doen en deden het niet… En ja, de populisten gaan het…. Tenminste proberen!!
   Het idee is ook dat dat geld, wat geleend wordt, weer terug vloeit in de economie, die daardoor gaat groeien en banen schept voor de werkelozen met als gevolg meer belastinginkomsten!
   En wat eerder met pensioen gaat – dat schept ruimte voor jonge mensen om te werken en een toekomst op te bouwen. Vergeet niet dat – dankzij de oude garde aan politici – ruim 30% van de jeugd geen werk toekomst heeft!! Dat zijn heel veel Italianen, die al vele jaren vergeten worden…
   Dus beste Gerald, wie o wie zal de zaken dan kunnen herstellen in Italië?? Zo vraag ik u nieuwsgierig…. De oude politieke partijen die al ik weet niet hoelang verzaakten???
   Want dat is natuurlijk het echte onderliggende probleem hier.

   • Hr. Haasnoot, “…wie zal de zaken dan kunnen herstellen in Italië??”. Een directe vraag aan mij, waarop ik het antwoord niet weet. Was dat wel zo, dat waren we er allemaal uit. Maar de beide populistenpartijen die het willen proberen staan zover van elkaar af, dat ik me geen enkele vorm van constructieve samenwerking kan voorstellen. Het gaat hierbij om noodzakelijke samenwerking tussen rechts en links (zelden vertoond), noord en zuid (nooit eerder vertoond), rijker en armer (niet zo vaak vertoond). En dat allemaal met onervaren politici, een premier zonder enige ervaring tegenover een zeer geslepen parlement en oude garde. Kansloos!

    Ik hoop van harte dat het ze lukt, want ik heb ook aandelen die voortdurend vervelende schommelingen laten zien, zo gauw een Italiaanse politicus (of Trump!) zijn mond open doet. Deze onzekerheid is voor niemand goed, zelfs niet voor de bedreigde migranten.

   • Ludovica, Typisch de Linkse Jihadreactie!
    Alles waar jij het niet mee eens ben deugt niet; wen er maar aan dat de weerstand en opstand tegen steeds sterker wordt.

   • Ach Ludovica, troost je…
    Wat dhr. Kockelmans zo – schijnbaar vol genoegen – constateert over links geldt natuurlijk – hoewel verzwegen – ook voor’t midden. Waarbij de VVD hoogstens rechts van ‘t zelfde midden is…
    Kartelliaanse toestanden. Het is slechts een ‘meerderheid’ nog… van één.
    Het heeft nog net op de valreep van haar avondland, waar de zon al heel laag staat, de ‘hoop’ der democratische vernieuwing kunnen vernielen… Maar als de zon onder gaat en na een nachtelijke reis opnieuw aan de horizon staat, is die ene meerderheidszetel, voorgoed verdwenen.
    Wellicht herpakt (het nieuwe) SP zich wel dan wel snel. Met het thema wat haar voorzitter Ron Meyer zo terecht voor waarschuwt: het gevaar van de eco-elite… (Zie link)
    Industriële milieu-terroristen – slechts een honderd bedrijven groot – die onder de bewering anders niet te kunnen concurreren, gesteund door’t weg kwijnende politieke midden een honderden miljarden kostende transitie probeert af te wentelen op de minderbedeelden, die straks als ze hun energie-rekening gepresenteerd krijgt… Hun ogen openen en het NIET meer pikt!
    En zoals in Italië wint dan naast populistisch rechts… ook populistisch links!!
    En weg is dan het ‘oude’ midden!!
    Aanschouw Italië…
    Ook daar had niemand dat een jaar geleden nog gedacht…
    https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/02/in-onze-partij-moet-je-het-gras-opvreten-a1605182

    • Aanschouw Italië, dat nu een regering krijgt met plannen die niet gefinancierd worden. Wanbeleid in optima forma. Populisten verkwanselen de economie.

     • En wie veroorzaakt telkenmale de crises? En die schuldenbergen, tot de hemel reikend, door wie zijn die veroorzaakt? Dit alles was en is er al voor de populisten. Gecreëerd door politieke partijen en systemen die niet populistisch waren. Dus… voorwaar ik zeg u, aanschouw alle ellende en armoe, economische onrechtvaardigheden, staatsschulden en besef…
      Dat is niet het werk der populisten.
      De crisis is er al lang, overigens. Verborgen gehouden door dit politieke systeem wat u waarschijnlijk lief heeft. Dat zij nog uit uitgebarsten is, komt door het scheppen van kunstmatig geld uit het niets door de ECB. Het kost natuurlijk wel geld van de pensionarissen (ondertussen bijna zo’n 20%) en, verborgen in tijd van alle werkenden. Want besef heel goed: hun pensioen is nu al – en dus straks over tientallen jaren – voor tientallen jaren ook 20% minder. Zo betalen wij voor de ‘verborgen’ crisis, al zo’n 10 jaar. Dankzij de politici en hun ‘banksystemen’, die niet populistisch zijn, maar liberaal, christendemocratisch of sociaal-democratisch…
      Als u zich afvraagt wie wat kapot maakt en heeft gemaakt… Lees dan goed mijn woorden. De populisten niet…
      Die erven juist de puinhopen!

     • Één troost: het zijn nog maar plannen. En dan ook nog plannen die onderling, dus tussen M5S en Lega, strijdig zijn. Zoals het er nu uitziet komen ze daar nooit uit, zonder vergaande concessies aan hun achterban. En beide achterbannen zijn grofweg te onderscheiden in Noord en Zuid Italië, twee landsdelen die ook niet liefdevol met elkaar omgaan. Aan werkelijk verkwanselen komen ze daarom naar alle waarschijnlijkheid nooit toe. Het betekent natuurlijk wel een heel groot en kostbaar tijdverlies voor werkelijk herstel.

  2. … Behalve dat Dijksma, Voortman en van Tongeren gewoon voor dezelfde partij en dus hetzelfde schip in dienst blijven maar dan als wethouder. Dan kan je net zo goed zeggen dat de regeringspartijen een recordaantal vertrekkers hebben als je iedereen meerekent die het kabinet in is gegaan.

  Comments are closed.