Het zoveelste Kamerlid knijpt er tussenuit

  8
  10118

  Leestijd: 2 minuten.

  Het heeft even wat voeten in de aarde gehad, maar vandaag wordt het nieuwe provinciebestuur in Noord-Brabant dan toch gepresenteerd. Een ploeg van VVD, CDA, FvD en Lokaal Brabant vervangt de vorige club, waarvan naast de VVD ook PvdA, GroenLinks en D66 deel uitmaakten.

  Zoals bekend heeft het CDA flink ‘geworsteld’ met de vraag of het wel tot een college zou toetreden met Forum. Maar uiteindelijk bleek het antwoord ‘ja’. Want met FvD kun je best zaken doen, was de conclusie. Die partij bestaat heus niet alleen maar uit uilen van Minerva, die met verwerpelijke alt-right-methodes strijden tegen de ondergang van de boreale wereld. Nee hoor, de christendemocraten zijn naar eigen zeggen dik tevreden dat ze nu een coalitie gaan vormen met de partij van Thierry Baudet. Al zullen ze uiteraard waakzaam blijven, hebben ze hun achterban beloofd.

  Eén van de gedeputeerden die het CDA levert is Erik Ronnes. Bekende naam, ook buiten de provincie. Dat komt doordat hij tot gisteren in de Tweede Kamer actief was. Ronnes belandde in 2015 tussentijds in het nationale parlement, kreeg in 2017 een verkiesbare plek op de kandidatenlijst, voerde druk campagne en werd herkozen.

  Maar inmiddels is hij alweer toe aan een nieuwe uitdaging. Hij verkast naar het provinciehuis in Den Bosch, niet heel ver van zijn geboortedorp Boxmeer, waar hij eerder wethouder was.

  Ronnes is de zoveelste (gisteren kondigde ook een D66-parlementariër haar afscheid aan) die in deze regeerperiode de Kamer voortijdig verlaat. Want hij was gekozen voor vier jaar, en die termijn gaat hij niet afmaken. Kiezersbedrog? Jazeker, kiezersbedrog.

  Kamerleden horen in functie te blijven tot het einde van hun mandaat. Er kunnen zich soms wel situaties voordoen die een vroeger vertrek billijken. Bijvoorbeeld omdat ze toetreden tot het kabinet. Of omdat ze politiek uitgerangeerd zijn, zoals de fractieleiders Emile Roemer (SP), Alexander Pechtold (D66) en Sybrand Buma (CDA) overkwam.

  Maar dergelijke uitzonderingen buiten beschouwing gelaten hebben Kamerleden geen enkel excuus om er eerder tussenuit te knijpen. Ook al is er buiten het Binnenhof nog zo’n aantrekkelijke en goedbetaalde functie te bemachtigen. De Tweede Kamer is geen wachtkamer voor politici die eigenlijk wat anders willen.

  Met zijn overstap plaatst Ronnes zich in dezelfde categorie als Pieter Duisenberg (VVD), Sharon Dijksma (PvdA), Liesbeth van Tongeren en Isabelle Diks (beiden GroenLinks) en heel wat anderen. Zij lieten zich eerst in de Kamer verkiezen en maakten vervolgens dat ze wegkwamen toen zich iets leukers aandiende. Zij bevestigden daarmee de indruk dat Kamerlid een tussenstapje is, in afwachting van een echte topfunctie.

  Nu dus Ronnes weer. Hij wordt gedeputeerde en kan dat normaal gesproken blijven tot 2023, want dan zijn er pas weer provinciale verkiezingen. En het CDA heeft er geen enkele moeite mee. Het werkte zelfs van harte mee aan de carrièremove van zijn Brabantse coryfee. In haar persverklaring heeft de christendemocratische partij het alleen maar over de ‘brede politieke ervaring’ die Ronnes meeneemt naar de zuidelijke provincie. Je zou bijna gaan denken dat het Kamerlidmaatschap inderdaad een parkeerfunctie is.

  8 REACTIES

  1. Erik Ronnes knijpt er niet tussen uit. Hij blijft in de politiek. Hij gaat van kamerlid naar gedeputeerde in de provincie Brabant. Dat is een promotie. Van controleur wordt hij nu uitvoerder. Daarom Erik: Trek je van dit artikel maar niks aan.

  2. Vrije geesten.
   Onze volksvertegenwoordigers in de 2e Kamer, zijn vrije geesten
   (als ze voldoende ruggegraat hebben, er kunnen altijd uitzonderingen zijn)
   Gelukkig NIET gebonden aan denken en of handelingen vanwege partij/kadaverdisciplines die zij uit eigen overtuiging niet kunnen/willen steunen.

   We kunnen, juist in deze bevrijdings periode! allemaal weten en beseffen waar Dwang en PARTIJ KADAVERDISCIPLINE uiteindelijk toe kan lijden. Nl.:
   “Allemaal netjes in het rijtje lopen”!
   Waar kennen we dat ook alweer van!?
   Daarom ben ik voorstander van ons prachtige kiesstelsel en reglementen mbt. Kamerzetels. Het Volk bepaalt uiteindelijk steeds weer, ongeacht de partij grootte en of zetelaantallen, wie er in de 2e Kamer komt/ blijft en hoe er in de 2e Kamer kan worden gestemd.
   Lang leve de DEMOCRATIE

  3. Ik vind het juist heel goed dat Kamerleden verrekken. Het zijn mensen die echt niet weg gaan voor een betere baan. Alleen het idee al, dat onze volksvertegenwoordigers zo in elkaar zitten. Ik haat mensen die zo durven denken. Het zijn juist mensen die hun zetel verlaten om nog meer te kunnen dienen, want dat zit ub hun genen. Integer dienen in liefde en vol overgave voor die mensen die zo teer zijn als een vaasje. Liep de Kamer maar leeg alle 150 Kamerleden volledig in overgave dienend. Als ik hier aan denk zou ik zo maar een potje kunnen janken van blijheid en onderdanigheid.

  4. Één remedie: Grondwet veranderen. Als een parlementariër zijn of haar partij wil verlaten, dan onmiddellijk zetel in het parlement opgeven. Kiezer kiest niet alleen de persoon, maar ook in de context van die partij waartoe hij/zij behoort.

   • In dit geval verlaat de parlementariër niet de partij, maar zijn taak als parlementariër. Daarbij zouden dan andere regels kunnen gelden. Wat misschien een goede regel (wet) zou zijn is dat, indien een politicus met voldoende voorkeursstemmen wordt gekozen om een zetel te verdienen (dus 1/150e van het totaal aantal uitgebrachte stemmen), dan is de zetel van die persoon. Zo niet, dan is de zetel van de partij.
    Zou in dit geval Ronnes voldoende stemmen gehad hebben, dan blijft na zijn vertrek de zetel dus leeg tot de volgende verkiezingen. Daarmee schaadt hij dus niet alleen het vertrouwen van de kiezer, maar ook de belangen van de partij (en nu dus ook de coalitie). Die zullen dus wat voorzichtiger zijn met het geven van steun aan de overstap.

  5. Die M. toorenburg CDA maakte het echt bont: na een paar maanden in de kamer te zijn herkozen solliciteerde – overgens kansloos werd niet eens opgeroepen – voor de ketiing in Tilburg.

  6. Vanaf cecennia geleden zeiden wij al op de Universiteit dat een Kamerlidmaatschap de opstap was naar de betere banen in het bedrijfsleven en de bestuursorganen. Je wordt dan beoordeeld op je verdiensten voor bedrijven en organisaties.
   What’s new?

  Comments are closed.