Hield Rutte het slechte nieuws tegen?

  3
  538

  Leestijd: 1 minuten.

  Premier Mark Rutte heeft met succes druk uitgeoefend om de doorrekening van het concept-klimaatakkoord door de planbureaus pas na Prinsjesdag te publiceren. Dit concludeert de NOS, die met een beroep op de wet Openbaarheid Bestuur stukken opvroeg over het tijdstip van de publicatie.

  Uit die stukken blijkt niet waarom de planbureaus en de voorzitter van het klimaatoverleg, Ed Nijpels, toegaven aan die druk. Ook blijkt er niet uit waarom Rutte aandrong op uitstel. Daarover kan men slechts speculeren. Het heeft er echter de schijn van dat de doorrekening de minister-president slecht uitkwam. Jesse Klaver van GroenLinks en Thierry Baudet van Forum voor Democratie vinden het een politieke doodzonde dat belangrijke informatie onder de pet werd gehouden en eisen een debat.

  Prinsjesdag 2018 stond in het teken van het goede nieuws. Er was geld om de lasten van de burgers te verlichten én er was extra geld voor de publieke sector. De koopkracht zou verbeteren.

  Na Prinsjesdag werd duidelijk dat de afspraken van het concept-klimaatakkoord, die gemaakt waren door meer dan honderd organisaties onder leiding van Ed Nijpels, te vaag waren voor een goede doorberekening. Wel werd duidelijk dat de kosten van de aanpak van het klimaatprobleem tot dan toe veel te laag waren ingeschat. Bovendien was het ook na het concept-akkoord nog steeds onduidelijk wie de rekening zou moeten betalen.

  VVD en CDA waren in de Tweede Kamer al voor de presentatie van de doorberekening minder ambitieus om het klimaatprobleem aan te pakken dan de andere regeringspartners, D66 en ChristenUnie. Als de planbureaus vóór Prinsjesdag met hun doorberekening waren gekomen was er waarschijnlijk door de debatten in Tweede Kamer een minder rooskleurig beeld ontstaan over de kosten van het klimaatbeleid, over de eensgezindheid in de coalitie én over de koopkracht van de burgers op lange termijn.

  Het zijn slechts speculaties. Het is aan Rutte om tekst en uitleg te geven, nu er felle kritiek is van links en rechts.

   

   

   

   

  3 REACTIES

  1. Wat nu als Rutte in september al wist dat hij gekozen zou worden?
   Wat nu dat hij alleen geïnteresseerd was in een snelle doorvoering van plannen om dat dit merkel ook uit kwam?
   Wat nu dat hij toen al wist dat er problemen in de kamer zouden komen zelfs zo dat het kabinet vallen kon?
   Wat nu als hij zo meteen een lange neus trekt 🤑🖕

  2. Dat dit nu naar buitenkomt zal, als aangekondigd, leiden tot een motie van wantrouwen tegen Rutte door de oppositie. Die zal het niet halen want het kartel houdt Rutte overeind.
   En nu vermoed ik dat Rutte dan “de eer aan zichzelf houdt” en toch opstapt; en op die manier de weg voor zichzelf vrijmaakt om over te stappen naar een EU-functie.
   Kan hij beweren dat het niet zijn intentie was om naar de EU over te stappen maar daar helaas toe gedwongen werd.
   Misschien vergezocht maar niets is meer te dol met dit kartel.

  3. Bovendien drukt de coalitie (lees Rutte) ook nog gauw even een klimaatwet door de 1e Kamer vlak voor die in de nieuwe samenstelling is geïnstalleerd; omdat ze bang zijn dat die het anders niet haalt.
   Dit komt bovenop de manipulatie van de 2e Kamer zoals in bovengemeld artikel wordt aangegeven; een klimaatwet waarvan het bovendien volstrekt onduidelijk is wat die gaat kosten. Er is n.l. maar een klein deel van doorgerekend.

   En toch blijven volhouden dat ons land een democratie is; het aantal mensen dat dat niet meer gelooft is sterk groeiend. Rutte manipuleert, liegt en bedriegt in ons land en in de EU en het kartel holt als kippen zonder kop achter deze rattenvanger van Hameln aan.

  Comments are closed.