His masters voice?

  0
  417

  Leestijd: 1 minuten.

  De Amerikanen zijn toch niet zo anti- Europa als uit eerdere woorden van de Amerikaanse president Trump kon worden afgeleid. Zijn tweede man, Mike Pence, is momenteel met een charme-offensief bezig. Op de Veiligheidsconferentie in München het afgelopen weekeinde benadrukte hij al de Amerikaanse betrokkenheid bij de NAVO, maar dat er meer moet worden bijgedragen van Europese zijde is zonneklaar.

  Vandaag had hij een ontmoeting met EU-president Donald Tursk, commissie-voorzitter Juncker, EU-buitenlandchef Federica Mogherini en NAVO-baas Jens Stoltenberg.

  Eerder had Trump de Brexit toegejuicht en vond dat meer landen dat voorbeeld moesten nemen. Pence gooide olie op  de golven, er zijn sterke banden tussen de VS en Europa, de VS zijn tenslotte gevormd door Europese immigranten. “We zijn gescheiden door een oceaan, maar verbonden door onze gezamenlijke erfenis,” aldus Pence, die zei namens zijn baas Trump te spreken. Oef!, dat is even een opluchting, de EU was al bang dat de door alle Amerikaanse regeringen na de oorlog gekoesterde betrekkingen bij het oud vuil konden.

  Pence zei ook dat Rusland aan internationale afspraken moet worden gehouden, maar niettemin ziet ook hij mogelijkheden voor nieuwe toenadering. Hoe het dan gaat met de Europese sancties bleef onduidelijk.

  Zowel de VS als Europa krijgen op wereldschaal gezien steeds minder in de melk te brokkelen, waar eens het economisch zwaartepunt in de wereld lag, verschuift dat nu. Dat betekent automatisch dat zowel de VS als Europa meer op zichzelf worden teruggeworpen om de eigen positie te verdedigen. Het hemd is immers nader dan de rok. Dat betekent ook dat Europa het op eigen kracht moet doen, die tendens was al zichtbaar tijdens de afgelopen Amerikaanse regeringen, die Europa nauwer betrokken bij de vredesoperaties in het Midden-Oosten.

  Het is leuk te weten dat er achter Trump iemand staat met meer diplomatiek inzicht, kennis en ervaring, maar zo lang Trump zijn imago van onvoorspelbaarheid niet kwijt is,  blijft het oppassen voor de heren in Brussel.