Hitchcock Johnson

  2
  409

  Leestijd: 2 minuten.

  Wie dacht dat er vandaag een einde zou komen aan de Brexit-onzekerheid heeft het mis. De ‘suspense’ duurt nog even, Alfred Hitchcock had het niet spannender kunnen maken. Premier Boris Johnson was een eind op weg met stemmen ronselen om zijn deal er door te krijgen, maar hij had buiten de waard gerekend.

  Oftewel, buiten sir Oliver Letwin, een Conservatief die Boris net uit de partij had gezet omdat hij tegen een no-deal Brexit had gestemd. Er zat dus nog wat oud zeer en Letwin kwam met een amendement dat inhield dat het Lagerhuis pas over de Brexit-deal als totaal kon

  “The ayes to the right have it”

  stemmen als eerst was gestemd over de begeleidende afzonderlijke wetsartikelen. En jawel, dat amendement werd aangenomen. Dat kwam vooral omdat de Noordierse DUP vóór stemde. Niet omdat ze het er mee eens waren, maar omdat ze zo Boris’ Brexit-deal konden torpederen waar ze het niet mee eens zijn.

  Boris moet nu voor middernacht uitstel van de Brexit in Brussel aanvragen, dat vloeit weer voort uit een ander amendement (dat van Lagerhuislid Benn). Dat dwingt de premier uitstel aan te vragen van de Brexit van 31 oktober tot 31 januari als de zaak op 19 oktober niet in kannen en kruiken zou zijn.

  Premier Johnson wil liever dood in een greppel worden gevonden dan uitstel aanvragen. Als hij dat niet voor middernacht doet overtreedt hij de wet en kan hij worden aangeklaagd. Hij kan ook formeel uitstel aanvragen en er een persoonlijke brief bij doen dat dit wat hem betreft geen goed idee is.

  Dan is de EU weer aan zet om dat uitstel te verlenen. Daar zal de EU niet al te snel mee zijn en haar oordeel boven de markt laten hangen. Immers begin volgende week kan worden gestemd over die afzonderlijke wetsartikelen (die dienen om de gevolgen van de Brexit op te vangen) en dan zou het Lagerhuis komende dinsdag alsnog de grote stemming over het totaal van de Brexit kunnen houden.

  Toen het amendement van Letwin het haalde, kon Boris niet anders dan de finale stemming uitstellen. Een paar dagen meer om medestanders te werven. En het moet gezegd, het

  “The ayes to the right have it

  wordt nu zo’n rommeltje dat vermoedelijk steeds meer ook softe Brexiteers de hakken in het zand zullen willen zetten, mogelijk ook van Labour-zijde.

  En Boris heeft nog steeds een grote troef. Hij heeft een akkoord met de EU. En bij nieuwe verkiezingen staat hij er in de polls goed voor en de gebeurtenissen van vandaag zullen dat niet hebben veranderd. Kortom, als Boris een motie van wantrouwen krijgt of zelf nieuwe verkiezingen uitschrijft, kan het bijltjesdag worden in het Lagerhuis.

  Maar dat kost allemaal tijd. Kortom, voorlopig zal de EU haar kruit droog houden over uitstel tot dinsdag, want als je de teugels laat vieren wordt die ruimte in de politiek ook altijd gebruikt. Van zijn kant zal Boris ook alles doen om druk op de ketel te houden, het moment is hem nu ontglipt, dinsdag is de herkansing. Daarna gaapt weer een onvoorspelbare poel van ellende met mogelijk aan het einde toch weer een referendum.

  2 REACTIES

  1. Onbegrijpelijk dat je een deal goedkeurt en dan zou struikelen over de implementatie ervan in wetten. Toegegeven: drie dagen om die wetten goed te keuren is wat kort. Maar drie maanden is ook absurd. Dit accoord komt toch niet uit de lucht vallen? Ambtenaren hadden toch al lang een raamwerk kunnen opstellen? Hoe sneller de Engelsen de EU verlaten, hoe beter. Terwijl heel Europa gebiologeerd naar dit proces staart, verdelen Poetin, Erdogan en Xi de wereld.
   We kijken naar een uitwas van de Parlementaire Democratie. Maar moeten wij ons op de borst kloppen? De parlementen van de 27 overgebleven lidstaten zullen zonder morren de deal (moeten) goedkeuren. Zie het Oekraïneverdrag. Democratie oogt aardig, maar je moet de teugels niet te veel vieren, zullen de regenten denken.

   Verkiezingen of een referendum zullen de deal niet kunnen veranderen. Als het referendum de Brexit bevestigt, moet het Britse Parlement nog steeds de deal implementeren. Maar stel dat een referendum de Brexit verwerpt, dan verliest het volk elk vertrouwen in een referendum waarvan de uitslag de regenten niet bevalt. En stel u voor hoe Engeland verder moet in het Europese Parlement?

   Kortom: er is alleen een weg voorwaarts, en snel alstublieft!

  2. Inderdaad spannend, mocht er een nieuw referendum komen dan gaat waarschijnlijk de hele Brexit niet door.
   Ik ben nieuwsgierig wat er gaat gebeuren. Het nieuws rond Brexit zal ik volgen de komende tijd.

  Comments are closed.