Hoe heet wordt de soep van Trump gegeten?

  0
  99

  Leestijd: 2 minuten.

  Wordt Trumps soep zo heet gegeten als die straks wordt opgediend? Of wordt die niet eens zo heet opgediend? Het zijn de grote vragen waar de wereld en in het bijzonder Europa nu mee worstelen. In Europa is gereserveerd maar diplomatiek beleefd gereageerd op de verkiezing van Trump, zo werkt democratie nou eenmaal en Trump is een niet te omzeilen factor geworden.

  Inmiddels is het lijstje van zorgen al tamelijk lang geworden, vooraanstaande Europeanen stellen al dat het vrijhandelsverdrag TTIP nu wel ten grave kan worden gedragen, het is de vraag of Europa het onlangs zwaar bevochten klimaatakkoord opzegt, wat gebeurt er met de Amerikaanse bijdrage aan de NAVO? Als Trump Poetin omarmt en de Amerikaanse sancties tegen Rusland gaan van tafel, wat zijn de Europese sancties dan nog waard? Wat voor humanitair drama ontstaat als de Russen in Syrië de vrije hand krijgen om het regime Assad een handje te helpen? Er moet nu in elk geval haast worden gemaakt met het verslaan van IS.

  Gelukkig treedt Trump niet meteen aan, maar pas op 20 januari. Tijd om na te denken en zich te omringen met goede adviseurs. Het lijstje met potentiële ministers die Trump zou willen hebben lijkt niet al te veelbelovend, maar het komt er vooral op aan of hij de juiste adviseurs achter de schermen weet te kiezen. Dan moet Trump natuurlijk nog wel luisteren, wat niet zijn sterkste kant schijnt te zijn.

  Met Trumps dreigementen om Europese landen in NAVO-verband niet meer te verdedigen als ze niet meer bijdragen, heeft hij een punt. De NAVO drijft voor 80 procent op de VS en Europa is veel te lang voor een dubbeltje meegelift. Er zit niets anders op voor Europa om de eigen defensie fors op te krikken. De Britten staan al met één voet aan de andere kant van de oceaan, een extra impuls voor het continent om een paar tandjes bij te zetten.

  Economisch gezien bieden “Trumponomics” à la Ronald Reagan misschien nog de beste kans. Economie is voor een groot deel psychologie. Als Trump erin slaagt met grote investeringen in de infrastructuur het sentiment om te krijgen, is er een kans dat de economie uit de huidige impasse van voorzichtigheid, bijna- nulrente en bijna-deflatie komt.

  Feit is dat de verkiezing van Trump het Europese donsbed behoorlijk heeft opgeschud en dat zijn verrichtingen in de eerste maanden van 2017 nauwlettend zullen worden gevolgd. Volgend jaar zijn er verkiezingen in Frankrijk, Nederland en Duitsland. In al die landen groeit het protest tegen de gevestigde politici en zo kan er correlatie optreden. Als Trump een goede start maakt is dat koren op de molen van grote groepen teleurgestelde kiezers in Europa. “Zie je, het kan wel,” zal men dan denken. Omgekeerd, als Trump er een zootje van maakt zullen de gevestigde politici opgelucht adem halen en zeggen “zie je wel, wij hebben gelijk”. Amerika heeft nu zijn “moment of truth” gehad, Europa is volgend jaar aan de beurt.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook