Hoe lang wachten we nog met vaccinatieplicht?

  3
  279

  Leestijd: 1 minuten.

  Ouders hebben in Nederland de vrijheid om niet alleen de gezondheid van hun eigen kind, maar ook die van andere kinderen, in gevaar te brengen. Er is geen plicht om kinderen te vaccineren. Berend Botje, een keten van kinderdagverblijven, is het meer dan zat. Deze organisatie weert niet alleen kinderen die niet zijn ingeënt tegen mazelen, maar stuurt ook kinderen terug die geen inenting kregen.

  Dit stuit op tegenstand van ouders die hun kinderen niet willen laten inenten. Maar tot dusver stappen ze niet naar de rechter. Daardoor is het onduidelijk of juridisch het beschermen van kinderen zwaarder mag wegen dan de vrijheid van ouders om zelf te beslissen. Ouders die tegen vaccineren zijn, zijn dat vaak om religieuze redenen. Het komt relatief vaak voor in de zogeheten bijbelgordel, waar veel zware protestanten wonen.

  De afgelopen jaren is de vaccinatiegraad in ons land gedaald naar 92 procent. Ruim beneden de grens die de Wereld Gezondheidsorganisatie hanteert van 95 procent, die nodig wordt geacht om het probleem de wereld uit te helpen. Dat was vorig jaar al zo, toen de Tweede Kamer hierover debatteerde. Maar een uitbraak van mazelen in april van dit jaar heeft de discussie weer doen oplaaien.

  Een meerderheid in de Tweede Kamer deinst nog steeds terug voor een algemene vaccinatieplicht. Wel werd een motie aangenomen om kinderdagverblijven de mogelijkheid te geven om kinderen te weigeren. D66 kondigde een initiatiefwet aan met deze strekking. Staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) wil het probleem niet aanpakken door ouders te dwingen, maar door hen te overtuigen.

  Dat lijkt hem niet erg te lukken. Hoe lang wil hij daarmee doorgaan? Is het echt in strijd met christelijke en liberale waarden om ouders te verplichten tot vaccineren, of moeten we een voorbeeld nemen aan de Amerikanen die na een uitbraak van mazelen in de wijk Brooklyn van New York boetes uitdelen aan ouders die inenting weigeren?

  3 REACTIES

  1. Niet gevaccineerde kinderen vormen hooguit een risico andere kinderen te besmetten die óók niet zijn gevaccineerd. De ouders van die kinderen kiezen daar bewust voor en accepteren het risico op besmetting door de mazelen, een ziekte die in de praktijk meestal niet dodelijk is (kans < 1 op 10000). De kinderen die wél gevaccineerd zijn lopen geen risico, zij zijn immers gevaccineerd. Je kinderen verplicht moeten vaccineren lijkt me verschrikkelijk en dat niet om religieuze redenen maar vanuit mijn overtuiging dat het goed is voor een kind om af en toe ziek te worden om een sterk immuunsysteem op te bouwen en vanwege het fundamentele recht op zelfbeschikking, waarbij de persoonlijke opvatting van ouders zwaarder dient te wegen dan de opvatting van derden zolang die opvatting binnen reeds bestaande wetten valt.

  2. Als je als ouder je kind ergens weg brengt, dan mag je verwachten dat het kind er veilig is. Deze gedachte heeft ervoor gezorgd dat bijvoorbeeld een klusjesman, die een haakje komt ophangen bij een kinderdagverbijf al een VOG moet kunnen overleggen.
   In navolging hiervan is het niet meer dan normaal dat een verblijf niet-ingeënte kinderen moet mogen weigeren en de reeds aanwezigen naar huis mag sturen.

   Een vaccinatieplicht gaat me wat ver, maar de prikweigeraars moeten zich terdege bewust zijn dat hun vrijheid van handelen consequenties heeft. Het kan namelijk niet zo zijn dat de wens van een kleine meerderheid grote gevolgen voor de meerderheid gaat krijgen.

  3. Ook mensen die zich beroepen op Gods Woord is het verboden om het leven van hun eigen kinderen als die van andermans kinderen te verzieken. Dat een meerderheid van de volksvertegenwoordigers terugdeinst voor verplichte vaccinatie is wat mij betreft een grote beschamende vertoning. Natuurlijk is het wel weer zo dat wanneer er straks weer kinderen geofferd worden volksvertegenwoordigers met elkaar de strijd kunnen aangaan wie het meest ontsteld is. verbijsterd en zelfs ontzet en anderzijds welke volksvertegenwoordiger onvoldoende tot God gebeden heeft om het kwaad af te wenden.

  Comments are closed.