Hoe voorkomen we pensioenkortingen?

  11
  1063

  Leestijd: 2 minuten.

  Het kan niemand zijn ontgaan: er dreigen enorme pensioenkortingen. Vooral de grote fondsen, die dus heel veel deelnemers hebben, staan er slecht voor. Ze hebben last van de zeer lage rente en van de tegenvallende ontwikkelingen op de financiële markten. Kortingen gelden voor iedereen, of je nu nog een pensioen opbouwt of al tot de 65-plussers hoort. Maar uiteraard zijn ze vooral pijnlijk voor die laatste groep. Veel pensioenen zijn sinds jaren niet meer verhoogd, vaak zelfs verlaagd. Een nieuwe korting zou de gepensioneerden hard treffen. Zeker degenen die van een kleine aanvullende oudedagsuitkering moeten rondkomen.

  Veel zorgelijke gezichten en dito geluiden dus vandaag in de Tweede Kamer, die debatteerde over de pensioenproblematiek. Het kabinet, zo vinden alle fracties, moet alles doen om ‘onnodige kortingen’ te  voorkomen. “Alle scenario’s moeten uit de kast.”

  Maar er is wel een groot verschil tussen de oppositiepartijen en de coalitiepartners. Voor PVV, 50PLUS en SP is de oplossing eenvoudig. Verhoog de rekenrente die pensioenfondsen moeten hanteren en alle problemen zijn voorbij. VVD, D66 en CDA vinden dat veel te simpel. Zij zijn het eens met minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. Die betoogde dat de rente nu eenmaal extreem laag is en dat pensioenfondsen daarvan de dupe zijn. Dat ligt volgens hem niet alleen aan het beleid van de Europese Centrale Bank. Ook in niet-EU-landen als Zwitserland en Japan levert het uitlenen van geld zo goed als niets meer op.

  Bij dat regeringskamp mogen ook PvdA en GroenLinks worden gerekend. Die maken geen deel uit van de coalitie, maar het kabinet is wel op hen aangewezen in de Eerste Kamer. Daar heeft het immers geen meerderheid.

  Gijs van Dijk (PvdA) en Paul Smeulders (GroenLinks) eisten in het debat op hoge toon actie van het kabinet. Maar dreigementen of spierballenvertoon lieten ze achterwege. Koolmees moet van het tweetal snel met de pensioensector om tafel om kortingen tegen te gaan. De minister zegde dat vanzelfsprekend toe. Hij gaat onmiddellijk in gesprek met de fondsen en de sociale partners en komt nog voor het einde van het jaar met… Ja, waarmee? Hoe mogelijke oplossingen eruit gaan zien, bleef onduidelijk. Het is zelfs de vraag of eventuele maatregelen nog op tijd zullen komen.

  Gelukkig kunnen de gepensioneerden vermoedelijk een prettige Prinsjesdag tegemoet zien. Ze mogen volgend jaar op een extraatje rekenen, liet D66-Kamerlid Steven van Weyenberg doorschemeren. Lekken mag hij niet, maar als lid van een coalitiepartij weet hij natuurlijk precies wat er achter de regeringsschermen gebeurt.

  11 REACTIES

  1. Ik vraag mij af of er door onze (roverheid) de documentaire bekeken is van de “Zwarte zwanen”? Met deze documentaire is is in mijn ogen alles gezegd hoe wij gepensioneerden bedonderd worden.

  2. Daar liggen de heren niet.van wakker de bonden hadden de belangen van de werknemers beter moeten beschermen en de gele hesjes voet bij stuk moeten houden maar valt het niet op dat alle afgetreden FNV voorzitters later in de kamer of een ander goed betaalde baan terug komen .tevens is deze toestand weer het zoveelste bewijs dat de euro alleen eigen belang kent

   zoveelste

  3. De combinatie van rekenrente en strakke dekkingsgraden zorgt ervoor dat grote groepen (a.s) gepensioneerden veel minder pensioen krijgen dan fair zou zijn.
   Met name het ‘paradigma’ van de rekenrente zit me dwars: alsof rente producten een overgroot deel van de portefeuilles van pensioenfonden uitmaken. Quod non.
   Het gemiddelde rendement dat fondsen maken ligt bijna elk jaar (flink) hoger dan de marktrente.
   Zo kom ik tot de invoering van ‘rekenrendement’: uitgangspunt wordt bijvoorbeeld de helft van het voortschrijdende gemiddelde r e n d e m e n t dat individuele fondsen (of alle Ned fondsen gemiddeld) over de laatste 5 jaar hebben gemaakt op de hele portefeuille.
   Zelfs een dergelijke conservatieve formule leidt tot een hoger rekenpercentage dan pure marktbepaalde rekenrente. Dat dit wonderen doet voor de dekkingsgraden laat zich raden. Ook wanneer we steeds ouder worden.
   Conservatief blijft het maar de fortuinen die nu in pensioenfondsen zitten kunnen eindelijk gaan werken voor de nu te vaak gedupeerde rechthebbenden.

  4. Tweede keer wat is ons land een zwijnenstal geworden hoor het geweeklaag van oze politike leiders allen gepensioneerde mensen worden besodemieterd ik word kotsmisselijk van alle verhalen onzepolitieke mensen berdriegen ons wat zou het fijn zijn als onze leiders op hun flikker krijgen hoe dat weten zij nog niet maar dit komt steeds nader die hele overstapnaar de euro is door onze regering door onze strot geduuwd en die meneer haghi een italiaan heeft zijn eigen land bevoordeeld.Bahhhh wat een zooitje. We worden bedrogen meer wil lk niet zeggen

  5. Er wordt met 2 verschillende renteverwachtingen gerekend: 1 die van de contante waarden voor de bezittingen (debetzijde balans) en een slechtere voor de schulden (creditzijde balans) waardoor de schulden/verplichtingen groter worden dan ze daadwerkelijk zijn. Dit is bewust beleid van kabinet/DNB juist bedoeld om indexeren te voorkomen, want er kan en mag niets uit de potten verdwijnen want wij (roverheid) hebben het nodig! Geheime agenda en 6 petten op bij DNB.

  6. …..Veel zorgelijke gezichten en dito geluiden dus vandaag in de Tweede Kamer, die debatteerde over de pensioenproblematiek. Het kabinet, zo vinden alle fracties, moet alles doen om ‘onnodige kortingen’ te voorkomen. “Alle scenario’s moeten uit de kast.”…..HAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!!!!!!!

  7. ***Twee derde van de actuarissen vindt dit onderscheid onlogisch. Volgens het AG stijgt de dekkingsgraad van pensioenfondsen met 6%-punt als de rentecurve van verzekeraars wordt gebruikt.***

   Lees verder…. https://pensioenpro.nl/pensioenpro/30032918/actuarissen-verschillende-rekenrentes-voor-pensioenfondsen-en-verzekeraars-onlogisch
   Draghi heeft hier weinig mee te maken, hij krijgt wel de schuld evenals de handelsoorlog tussen VS en China, onze overheid is al jaren bezig de gepensioneerden te verarmen met medewerking van GL en de PvdA en het FNV. @Erik dit is net als vorige keer geen klagen, maar, het besodemieteren van alle pensioen deelnemers oud en jong moet stoppen. Ooit was ik samen met miljoenen mensen verplicht om voor de oude dag een voorziening te treffen, wij wisten niet dat als het zover was gehalveerd zouden worden in inkomen.

  8. Pensioenkortingen tot 20% dreigen en premieverhogingen tot 30%, schrijft het Financieel Dagblad. En er komt in de toekomst meer als Lagarde het stokje van Draghi overneemt. Want de bodem der negatieve rentes, zei ze laatst in haar speech, is nog lang niet in zicht.
   Die euro maakt meer kapot dan u lief is.
   Het beleid van Draghi heeft ons al 15% indexatie gekost. Tel daar 20% bij op en u betaalt – transfeert – al 35% van u pensioenvermogen richting begroting van (falende) euro-landen.
   Neem daarbij het gegeven dat het EU wet- en regelgeving is die pensioenfondsen verplicht de helft van haar vermogen in staatsobligaties ‘te investeren’ en het plaatje is rond. 🤔 Politiek Nederland wij worden als volk ronduit belazerd: we zijn ‘indirect’ – al ontkent u dat – een transfer-unie geworden. En DAT was NIET de afspraak!
   Maar wat ik mij afvraag is dit: WAAROM bent u zelf dan tenminste niet solidair met uw burgers???
   Saldeer dan tenminste de winst die u int, staatsobligaties kosten u immers geen rentegeld meer. Zeg 4% zoals u zelf heft op ‘het’ rendement van spaarvermogen!!! Stort dat in de pensioenfondsen.
   https://fd.nl/economie-politiek/1315800/druk-op-koolmees-over-pensioenkortingen-groeit

   • Ondertussen wil minister Koolmees de pensioenpremies in het nieuwe pensioenstelsel vast gaan zetten (op 27%). Daarmee wordt evenwel een volledige omkering bewerkstelligd in ons pensioensysteem. Risico’s van lage rente worden zo op de pensioenen afgewenteld i.p.v. dat ze verdisconteerd worden in een premieverhoging. ☝🏿
    NIET het dekkend houdend van het pensioen wordt dan nog bepalend (het huidige systeem) met daardoor een bewegende premiebetaling – maar de VASTSTAANDE premie zelf wordt bepalend gemaakt (het nieuwe systeem) met bewegende pensioenuitkeringen…. Gevolg: bij het (jarenlange) lage rentebeleid van de ECB krijgen we pensioenskortingen i.p.v. premieverhogingen.
    De werkgevers – waaronder de grootste het Rijk – betalen 2/3 van die premie en sluiten zichzelf daarmee mooi nog even uit van enig risico(deling) m.b.t. het ECB-beleid. 🤗
    Hoe asociaal wilt u het hebben??? Vooral als je bedenkt dat datzelfde Rijk zwaar geld verdient aan de negatieve rentes op haar staatsleningen. De winst wordt door het Rijk gepakt en de negatieve gevolgen worden volledig op de burger afgewenteld.
    Dank u wel minister Koolmees van D66.
    https://fd.nl/economie-politiek/1315868/nieuwe-maximale-premie-te-laag-voor-pensioenbelofte

  9. Met dank aan de ECB door de opzettelijk extreem gehouden rente voor o.a het thuisland van Draghi. Wij betalen voor de rotzooi die andere EU landen hebben veroorzaakt.
   De reactie van onze bestolen mensen zal niet mals zijn!

  Comments are closed.