Hoe zit het eigenlijk met de opvolging van Harbers?

  1
  748

  Leestijd: 2 minuten.

  Het is vandaag precies twee weken geleden dat staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) aftrad, maar nog steeds is er geen opvolger voor deze bewindsman. De VVD (Harbers was een VVD’er) maakt kennelijk geen haast. Waarom duurt dat zo lang? Niemand, behalve een kleine kring in de partijtop, die het weet. En langzamerhand maakt ook bijna niemand er zich nog druk over.

  Aanvankelijk verschenen er nog wel wat speculatieve berichten in de media. Onno Hoes werd genoemd, ex-burgemeester van Maastricht en plaatsvervangend burgemeester in Haarlemmermeer. Ook het doorschuiven van staatssecretaris Barbara Visser van Defensie naar Justitie leek een mogelijkheid, al zou dat dan wel weer een gat opleveren op haar huidige departement. Hetzelfde bezwaar zou zich voordoen als Tamara van Ark, nu staatssecretaris van Sociale Zaken, de vacature-Harbers zou opvullen.

  Een naam die ook wel de ronde deed is die van Fred Teeven. Die heeft in elk geval ervaring, want hij was al staatssecretaris op Justitie en Veiligheid, destijds nog Veiligheid en Justitie geheten. Teeven trad af vanwege de ‘bonnetjesaffaire’ en gaat inmiddels door het leven als buschauffeur en eigenaar van een beveiligingsbedrijf. Maar de kans dat Teeven terugkeert naar het Binnenhof mogen we wel op nul taxeren. Hij heeft namelijk laten weten dat hij de politiek definitief vaarwel heeft gezegd.

  Nog een denkbare variant is dat iemand uit de Tweede Kamerfractie van de VVD Harbers’ taken overneemt. Helaas is de man die het meest in aanmerking komt, namelijk asielwoordvoerder Malik Azmani, niet beschikbaar. Hij is vorige week als lijsttrekker in het Europees Parlement gekozen. Ook Bente Becker, woordvoerster voor onder meer integratie, ligt niet voor de hand. Zij is hoogzwanger.

  Kamerlid Bas in ’t Woud zou wel kunnen. Hij geldt als een vertrouweling van de partijtop. Of anders André Bosman, ook een ervaren VVD-parlementariër. Maar als de opvolger van Harbers uit de fractie komt, waarom kan het dan niet allemaal wat sneller?

  De taken van Harbers worden nu waargenomen door minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Die doet dat kennelijk tot dusver niet verkeerd. Er zijn in elk geval nog geen klachten. Zou het geen idee zijn de situatie maar zo te laten en Harbers niet te vervangen? Nee, want Grapperhaus is een CDA’er. De VVD zal er nooit mee akkoord gaan dat zij een ‘poppetje’ in het kabinet kwijtraakt, zeker niet als diens takenpakket in handen komt van iemand van een andere partij.

  Hoe zit het overigens met Harbers zelf? Heeft die al een nieuwe baan? Misschien keert hij wel terug naar de VVD-fractie. Daar valt binnenkort een gat door het vertrek van Azmani. En Teeven is na zijn vertrek als staatssecretaris tenslotte ook nog een tijdje Kamerlid geweest.

  1 REACTIE

  1. Als je dit artikel leest kun je onmogelijk aan de indruk ontkomen dat het binnen de VVD barst van de integere en deskundige politici en het een raadsel is dat Harbers nog niet is opgevolgd. Het kan natuurlijk zijn dat niemand deze functie ambieert want de media hoeven maar een onjuist verhaal neer te zetten en de poppen zijn aan het dansen. Waarom de media een en ander vertekend hebben weergegeven en dat dit leidde tot het aftreden van Harbers daar hoor je de integere en deskundige journalisten niet over. Die lachen zich kennelijk suf bij een goed glas bier.

  Comments are closed.