Hoezo trage kabinetsformatie?

  1
  263

  Leestijd: 0 minuten.

  Meer dan drie maanden geleden gingen de Duitse kiezers naar de stembus, maar nog steeds is er geen nieuw kabinet. Nadat onderhandelingen tussen de CDU/SCU met de liberale FDP en de Groenen in november vastliepen, verschijnt vandaag de sociaaldemocratische SPD aan de formatietafel als potentiële coalitiepartner van de christendemocraten. Partijvoorzitter Horst Seehofer van de CSU is voorzichtig optimistisch over de uitkomst. Hij denkt dat het nieuwe kabinet tegen Pasen, dat wil zeggen begin april, rond kan zijn.

  Begin april, dat is over drie maanden. De totale Duitse formatie zal dan een dik half jaar in beslag hebben genomen. De totstandkoming van Rutte III kostte zeven maanden, dus dat scheelt maar weinig. Het absolute wereldrecord qua formeren staat op naam van België met 541 dagen.

  In dit land wordt vaak geklaagd over de lange duur van kabinetsformaties, maar onze directe buren doen het nauwelijks beter, respectievelijk veel slechter. Terwijl ze nota bene allebei een kiesdrempel kennen. Waar maken we ons dan druk over? Nederland loopt internationaal helemaal niet uit de pas.

  1 REACTIE

  1. Ben erg benieuwd wat voor Europees beleid uit de Duitse koker gaat komen. De SPD wil net als Macron zo snel mogelijk een Verenigde Staten van Europa, compleet met een Europees Monetair Fonds en een transitie-unie met Eurobonds. Wat onze premier Rutte betreft gaat noch het eerste noch het laatste er komen.
   De CSU – die in september in haar bondstaat Beieren verkiezingen heeft – na de Duitse formatie dus en de bekendmaking wat er uit die koker komt – voelt op rechts de hete adem van de AfD in de nek. Zij wil beslist geen ‘links Europese voedingsbodem’ voor het AfD in haar verkiezingsdistrict. Zij zal dus Schulz en daarmee Macron op Europees niveau moeten dwarsbomen, intomen, en daarmee ligt de begrenzing van de aankomende Europese hervormingen eigenlijk toch in dat kleine Duitse Beieren…
   Puur en alleen voor de angst van de CSU van wat de Beierse burgerij over Europese hervormingen mocht denken. Ze kan immers – tegewoordig – besluiten dat kleine AfD veel groter te maken, als wat uit die koker komt haar niet bevalt. Daar – in zo’n klein maar schijnbaar machtig gebiedje – wordt de grens bepaald van de aankomende hervormingen van dat grote Europa.
   Ook dat is Europa… En dat is Duitsland… En heel Europa wacht…
   Dan is een half jaar tijd in de Duitse formatie toch anders als die van ons of ‘onze’ Belgen… Daar draait alles zelfs rustig door, ook zonder regering of was het juist vanwege geen regering? Maar ja, België en Beieren zijn duidelijk twee verschillende grootmachten…
   En daarmee onvergelijkbaar.
   Het ene half jaar is het andere niet, zullen we maar denken.

  Comments are closed.