Hoezo vroempartij?

  0
  306

  Leestijd: 0 minuten.

  Maurice de Hond peilt niet alleen elke week hoe Nederland zou stemmen als er nu verkiezingen waren, hij onderzoekt ook de opinies over enkele actuele thema’s. Vandaag was dat onder meer de verlaging van de maximum snelheid. Die bedraagt op veel autowegen 130 km per uur, en niemand had verwacht dat autokampioen VVD daaraan zou willen tornen.

  Maar fractieleider Klaas Dijkhoff acht dat in het kader van de stikstofproblematiek toch bespreekbaar. Liever wat minder hard mogen rijden dan banenverlies, verklaarde hij voor de camera’s. Dijkhoff keek er bedrukt bij, want hij besefte wel dat die boodschap niet goed zou vallen bij zijn achterban.

  Maar wat blijkt uit het onderzoek van Maurice de Hond? 46 procent van de VVD-kiezers zou het helemaal geen ramp vinden als ze wat gas moeten terugnemen. Zij staan positief tegenover een lagere maximum snelheid als daarmee de stikstofuitstoot te beteugelen valt. De liberale score is hoger dan die van het electoraat van CDA en (jazeker) SP. Daarvan reageert slechts 45 procent positief. Bovendien keurt maar 22 procent van de VVD-stemmers een snelheidsverlaging af, tegen 23 procent van de CDA’ers. De verschillen zijn niet groot, maar toch.

  Hoezo VVD vroempartij?