Hollande houdt wijselijk de eer aan zichzelf

  0
  96

  Leestijd: 1 minuten.

  De Franse president Hollande houdt het voor gezien. Hij treedt niet aan bij de komende presidentsverkiezingen. Dat zou ook weinig zin hebben, hij is de minst populaire president die Frankrijk in decennia heeft gehad en zijn regering is vervallen in chaos. Nou niet echt punten om de oorlog mee te winnen. Hollande maakt daarom de weg vrij voor een andere kandidaat namens de socialisten. Premier Valls staat te trappelen. In feite dwong hij Hollande ook plaats te maken door aan te kondigen wellicht zelf tegenkandidaat te zijn. Dat zou een paleisrevolutie zijn geweest en een schande voor Hollande omdat hij verloren zou hebben.

  Volgens de 62-jarige Hollande heeft zijn socialistische partij nu kans te winnen van “conservatisme en extremisme”. Maar of dat met Valls gaat lukken is de vraag, die hangt immers ook zwaar aan de rechterkant van de partij. Vandaar dat er nog enkele jonge honden meelopen, onder wie de voormalige minister van Economische Zaken Emmanuel Macron (38).

  Hollande nam op gedragen toon afscheid, zijn politieke rol is voorbij en hij weet dat. Meestal groeien Franse presidenten in hun vak, bij Hollande was het omgekeerd. Van charmante en goedlachse socialist veranderde hij in een stijve politicus die weinig warmte uitstraalde en ook de socialistische plannen verruilde voor door Brussel geëiste bezuinigingen. De beloofde belastingherziening die de rijken zou treffen kwam er niet en de werkloosheid gierde omhoog. In de campagne waren meer banen juist de speerpunt voor Hollande. Ook de sociale zekerheid werd uitgekleed. Hollande kreeg met hetzelfde te maken als onze PvdA en de kiezers keerden hem massaal de rug toe.

  Toch had hij ook zijn “moment van glorie”.  De terreuraanslagen in Parijs en Nice handelde hij goed af, even was hij de vader des vaderlands. Minder goed kwam hij weg door te breken met zijn vriendin Valérie Trierweiler.  Vooral de foto’s waarin hij ‘s avonds op een scooter naar zijn nieuwe minnares toog, vielen slecht.

  Het getuigt in ieder geval van intelligentie, zelfkennis en zelfinschatting dat Hollande er nu het bijltje bij neer gooit. Je kunt de eer beter aan jezelf houden. Bij gebrek aan een goede tegenkandidaat kan de uitdager van rechts,  Francois Fillon, alvast een beetje gaan dromen van het Elysée dat hij waarschijnlijk dit voorjaar kan betrekken.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook