Hoofdrolspelers zijn bekend

  1
  410

  Leestijd: 2 minuten.

  De formatie is nog lang niet rond, maar de hoofdrolspelers in het nieuwe kabinet zijn inmiddels bekend. In een coalitie van vier partijen komen naast premier Mark Rutte (VVD) drie vicepremiers. De leiders van CDA, D66 en ChristenUnie blijven in de Tweede Kamer om daar de fractie te leiden en daarom zijn er andere mensen naar voren geschoven. We kunnen nu de volgende tussenstand opmaken.

  Voor het CDA wordt Hugo de Jonge de vicepremier. Hij is wethouder in Rotterdam en wordt minister van Volksgezondheid. Voor D66 wordt vrijwel zeker Wouter Koolmees de vicepremier. Hij is de beoogde minister van Sociale Zaken. Koolmees is de financiële specialist van de fractie en was de rechterhand van D66-leider Alexander Pechtold bij de onderhandelingen over het regeerakkoord. De derde vicepremier wordt Carola Schouten van de ChristenUnie. Zij onderhandelde evenals Koolmees over het nieuwe regeerakkoord. Schouten werd eerder genoemd als minister van Sociale Zaken, maar de ChristenUnie moet kennelijk als kleinste regeringspartner genoegen nemen met een minder zware post. Carola Schouten wordt volgens de laatste berichten minister van Landbouw.

  Inmiddels is duidelijk dat de zware post van minister van Financiën naar CDA’er Wopke Hoekstra gaat. De fractieleider van de VVD, Halbe Zijlstra, wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Eric Wiebes, de VVD-staatssecretaris die zwaar onder vuur kwam door zijn geblunder met de Belastingdienst, wordt de minister van Economische Zaken. Die post wordt veel zwaarder dan tot dusver doordat Wiebes daarmee tevens de minister van Klimaat wordt.

  Uitgelekt is ook dat Sander Dekker (VVD), de huidige demiossionaire staatssecretaris van Onderwijs, de nieuwe minister van Justitie wordt. Ank Bijleveld (CDA), de commissaris van de koning in Overijssel,  volgt Jeanine Hennis op als minister van Defensie.

  Nu negen van de ‘poppetjes’ bekend zijn, is de formatie nog lang niet af. Er moeten zestien ministers komen op het bordes. Dat worden er zes van de VVD, vier van het CDA, vier van D66, en twee van de ChristenUnie.

  Het speculeren over nieuwe namen zal dus nog wel even doorgaan. Zo wordt voor D66 vaak de loco-burgemeester van Amsterdam, Kasja Ollongren, genoemd. Zij zou de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken worden. Ferdinand Grapperhaus, hoogleraar Europees Arbeidsrecht, zou voor het CDA een tweede minister worden op Justitie. Ook Ingrid van Engelshoven (D66) lijkt hoge ogen te gooien. Zij is lid van de Tweede Kamer, was wethouder in Den Haag, en zou nu een geschikte minister van Onderwijs zijn.

  Mark Rutte heeft als formateur de puzzel nog steeds niet gelegd, want naast 16 ministers komen er ook nog acht staatssecretarissen.

   

   

   

  1 REACTIE

  1. Beste Redactie,
   Eigenlijk zit ik bovenstaande met steeds meer
   verbazing te lezen. Er komen vele personen met
   misschien wel politieke ervaring, maar niet met
   enig nationale politieke ervaring. Geen wonder
   ook als de “laffe” Buma, Pechtold en Segers
   fijn, veilig weer in de Tweede Kamer gaan zitten.
   En wat moet ons land in godsnaam met zestien
   ministers en acht staatssecretarissen. Mark Rutte
   streefde toch altijd naar een kleinere overheid. Of
   was dit weer een leugentje geweest, in “het lands-
   belang”. En wat kost dit allemaal niet. Vier en twintig
   zeer goedbetaalde banen op kosten van ons allen.
   Anne Lise schreef al eens: volgend jaar bij prinsjes-
   dag een stoet auto’s van Den Haag tot de Efteling.
   Zij heeft gelijk; dit is echt te gek voor woorden.
   Niet alleen worden wij Nederlanders door het nieuwe
   regeerakkoord geschoffeerd maar ook door (de grootte
   van) dit nieuwe kabinet. Ze permitteren zich echt alles
   in Den Haag. Wat een machtswellustelingen!
   Bert.

  Comments are closed.