Hoog spel

  5
  473

  Leestijd: 1 minuten.

  De Britse premier Boris Johnson wil het parlement een tijdje buiten spel zetten. Op die manier zou er minder tijd zijn om nog georganiseerd verzet te plegen tegen zijn voornemen om desnoods zonder akkoord op 31 oktober uit de EU te stappen.

  Het Britse parlement keert op 3 september terug van vakantie, maar als het aan Boris ligt kunnen de parlementariërs van 9 september tot 14 oktober er nog wat vrije weekjes aan vast plakken. Op 14 oktober moet de Queen dan de plannen van de nieuwe regering voorlezen, een soort Troonrede dus.

  Gezegd moet worden dat het parlement tussen 13 september en 8 oktober toch al partijbijeenkomsten had gepland, maar die kunnen vervallen als het er echt om gaat en de nakende Brexit is zo’n geval.

  Het plan van Boris riekt wel heel erg naar een poging het Lagerhuis te muilkorven en natuurlijk waren de protesten niet van de lucht toen Boris vanmorgen zijn idee naar voren bracht. Volgens Johnson is er in de laatste weken nog genoeg tijd om te debatteren, maar mogelijk komt het niet eens zo ver.

  Parlementsvoorzitter John Bercow, nota bene partijgenoot van Johnson, noemt de voorgenomen schorsing een ‘ongrondwettelijke schande’. Labour wil een meerderheid zien te krijgen voor een motie van wantrouwen tegen Johnson, nieuwe verkiezingen en een nieuw referendum. Een aantal van de Conservatieven wil naar de rechter.

  Kortom, volgende week wordt een bijzonder hete week voor Boris en de kans is niet denkbeeldig dat de Queen op 14 oktober gewoon vrij heeft.

  5 REACTIES

  1. Doet mij denken aan hoe minister Ollongren van D66 het raadgevend referendum met terugwerkende kracht afschafte opdat ons volk toch vooral daarover geen raadgevend referendum mocht houden. 🤐
   Overigens Boris schakelt het parlement ‘tijdelijk’ uit. Ons kabinet is wat dat betreft heel wat resoluter. In de EU heeft men er ook een handje van, hoor. Daar gebruikt men een ECB die – tegen de verdragen in – gepolitiseerd wordt door er geen bankier (officieel verplicht) maar een Franse politicus (officieel verboden) neer te zetten. Dan wordt er gewoon geen enkel parlement meer geraadpleegd. Of Spanje, daar worden pas ze echt pislink om referenda. Knuppelt men – net als in Hongkong, de bevolking neer en zet men de Catalaanse deelregering gevangen.
   Heel de ‘waardegemeenschap’ EU zwijgt. 🤨 Ja, de democratie slijt rap aan alle kanten. Den Haag, Brussel, Madrid en nu ook Londen?
   Nee hoor, da’s toch echt onzin, beste mensen.
   Het UK-parlement moet iets langer met reces!! Dat zijn betaald en wel, extra vakantiedagen! 🥳
   En als de UK-parlementariërs terugkomen mogen ze alsnog: een weekje debatteren over de Brexit.
   Wat is die Boris dan, toch een verdomd aardige man. 🤗

   • @Haaanoot 29 aug 15:13
    Als je in referenda gelooft, kun je zelfs stellen dat Boris verhindert dat een elitair parlement de wil van het volk naast zich neerlegt. Kan Ollongren nog meenemen naar haar feest van de democratie. Ambtenaren hebben vrij toegang. Hoeveel FTE gaat dat kosten? Geeft dit niet de zinloosheid van hun werk aan? Het is me altijd opgevallen dat mensen die het minst verdienen elke minuut moeten verantwoorden terwijl bobo’s voor hun werk YabYum bezoeken.

  2. Volgens mij vieren ze daar in Londen al maanden het feest van de democratie. Daarbij, dat durf ik wel te voorspellen, valt het democratiefestival in Nijmegen volkomen in het water. Ik ga dus 30-31 augustus niet naar mijn geboortestad, maar naar Londen. Ik mag Boris wel met zijn grote proefballon. Daar kan de VVD nog van leren met hun onbenullige proefballonnetjes.

   • Veel plezier in Londen!

    Zou je oor daar goed te luisteren leggen, die Britten zijn goed in het formuleren van steekhoudende argumentaties.

  Comments are closed.