Expert over GroenLinks: kloof tussen bestuur en leden

  0
  53

  Leestijd: 2 minuten.

  Het partijbestuur en de kandidatencommissie van GroenLinks zijn onhandig en bevoogdend te werk gegaan bij de procedures rondom het lijsttrekkerschap en het samenstellen van de lijst. Er lijkt een grote afstand te bestaan tussen het bestuur en de mensen op de vloer.

  Dat zegt hoogleraar organisatiekunde Mathieu Weggeman van de Technische Universiteit Eindhoven donderdag tegen Frontbencher.nl.

  Dat het partijbestuur Kamerlid Tofik Dibi eerst niet toeliet in de interne strijd om het lijsttrekkerschap maar na publieke druk wel, noemt Weggeman halfslachtig. ,,Of je blijft bij de lijn: we doen het niet want zo zijn de regels, of je zegt: ok, hij mag meedoen maar dan stellen we wel een procedure op zodat meer kandidaten mee kunnen doen. Zodat je 4, 5 of 6 kandidaten hebt.”

  Want het posteren van twee kandidaten tegenover elkaar leidt tot polarisatie en geeft een ‘forced choice’, analyseert Weggeman. ,,Dat Tofik Dibi na het verlies van Jolande Sap op plaats 10 wilde staan, wekte de indruk dat hij ook niet meer naast Sap wil, geen leidende verantwoordelijkheid meer samen met haar wil nemen.”

  Dat er – in een later stadium – in het openbaar waardeoordelen werden vrijgegeven van kandidaten op de verkiezingslijst, noemt Weggeman ‘onhandig en bevoogdend’. ,,Het zegt: leden, als ik jullie was zou ik hier en hier op stemmen. Alsof ze vinden dat de leden niet in staat zijn een goede keuze te kunnen maken.”

  De kandidaten zelf kregen ermee volgens hem ‘nogal wat aan hun broek’. Weggeman: ,,Het moet voor hen voelen alsof  je nog met een voortraject bezig bent.  Maar nu werden gewoon in het openbaar de zwakke plekken openbaar gemaakt. In functioneringsgesprekken kun je zulke kwalificaties gebruiken, maar zulke informatie moet vertrouwelijk zijn. Dit zijn gewoon algemene regels bij P&O en HRM-afdelingen.”

  In de vrijgegeven oordelen stond onder meer over het huidige Kamerlid Arjan El Fassed dat hij de ‘drive mist om toonaangevend te opereren’. Wel staat hij op de 9e plek. Over nummer 14 (Dirk van den Bosch) schrijft de commissie dat hij nog niet klaar is voor het Kamerlidmaatschap, maar dat hij er naar ”toe kan groeien als hij zijn uitstraling meer polijst en een meer luisterende houding aanneemt.”

  Voorzitter van de commissie, senator Tof Thissen, zei eerder dat hij zich niet druk maakt om de ophef die over de beoordelingen ontstond. Politieke kandidaten hoeven wat hem betreft niet ‘blinkend en glimmend in de etalage worden gezet’.

  Weggeman vindt dat het bestuur heel goed moet evalueren wat er mis ging. Voor hem is duidelijk dat ,,de corporate communications niet over één lijn gaan” en dat ,,er een grote afstand is tussen het bestuur en de mensen die op de vloer hun functies uitoefenen”.

  ,,Daarna moet je dit soort zaken zo snel mogelijk vergeten en het er niet meer over hebben”, denkt hij.

  Dinsdag liet het partijbestuur al weten dat er fouten zijn gemaakt. Er wordt gewerkt aan een plan om de regels te verbeteren. Maar de onrust is nog niet weg bij GroenLinks. Inmiddels voeren meerdere kandidaten campagne om hoger op de lijst te worden geplaatst.

  De nummer 2, Bram van Oijk, zou hebben aangegeven alleen Kamerlid te willen worden als hij op een hoge plek komt (2, 3 of 4). Zijn eigen stek wordt begeerd door Liesbeth van Tongeren en Jesse Klaver.

  Zaterdag houdt GroenLinks een congres, waarop het verkiezingsprogramma en de lijst worden vastgesteld.