Hoort D66 bij het linkse kamp?

  0
  80

  Leestijd: 2 minuten.

  Hoort D66 bij links of niet? Een jaar of wat geleden bestond over het antwoord op deze vraag weinig twijfel: nee. De partij was weliswaar duidelijk pro-Europees en op ethisch vlak progressief, maar sociaaleconomische werd ze met haar neoliberale koers bij het rechtse kamp gerekend.

  De laatste maanden probeert D66 duidelijk naar links op te schuiven. De terugkeer van de vaste baan, een forse uitbreiding van het vaderschapsverlof en de strijd tegen de tweedeling in de samenleving zijn prominente punten in het verkiezingsprogramma. Punten die je moeilijk rechts kunt noemen.

  Het signaal leek opgepikt te worden. GroenLinks-leider Jesse Klaver pleitte er in oktober voor dat de vier linkse partijen zich al voor de verkiezingen zouden vastleggen op een nauwe samenwerking. Jazeker: vier. Klaver rekende D66 ook bij links.

  Ook de SP toonde zich bereid de democraten in de linkse armen te sluiten. Er verschenen berichten in de media dat de partijleiders Alexander Pechtold en Emile Roemer samen hadden gedineerd om de mogelijkheden tot coalitievorming te bespreken. In grote steden als Amsterdam en Utrecht werken de twee partijen immers ook al nauw samen.

  Maar bij de PvdA denken ze heel anders over D66. Kandidaat-lijsttrekker Lodewijk Asscher hield onlangs in een interview met Nu.nl een warm pleidooi voor de vorming van een “links blok”, maar D66 kwam er niet in voor. Zijn concurrent om de hoogste positie in de PvdA, Diederik Samsom, sluit de partij van Pechtold zelfs met zoveel woorden uit. In een gesprek met (alweer) Nu.nl schildert de huidige PvdA-leider “een gezamenlijke toekomst” voor PvdA, GroenLinks en SP (zij het nu nog even niet). Op de vraag of D66 daar dan niet bij hoort luidt het antwoord: “Nee, daar zijn grote verschillen.”

  Exit D66 dus. Hoort niet bij het linkse blok. Vindt zowel Asscher als Samsom. Terwijl Pechtold deze week nota bene nog samen met diezelfde Samsom een overduidelijk links plan gelanceerd heeft om bijstandsgerechtigden meer van hun bijverdiensten te laten houden. Tot grote woede van de VVD.

  Allemaal voor niks, als het aan de PvdA ligt. Die partij doet liever zaken met de SP, waarmee de verschillen blijkbaar minder groot worden geacht.

  Een kleine troost voor Pechtold en zijn makkers: de PvdA is op papier weliswaar de belangrijkste linkse partij, maar in de opiniepeilingen de kleinste. En daar lijkt, ondanks alle opgewonden gedoe over de lijsttrekkersverkiezing, maar geen verandering in te komen.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook