Hop on the natural gas bus, Gus

  1
  197

  Leestijd: 1 minuten.

  Soms ga ik naar mijn schuur om er even naar te kijken. Wat staat ie daar mooi te glimmen, mijn 12-versnellingen knalrode Gazelle. Ik weet nog dat ik de racefiets als jonge jongen kocht. De wetenschappers, verenigd in de Club van Rome, voorspelden zo ongeveer het einde der tijden. De olie en andere grondstoffen zouden opraken. Als we het goed voor hadden met ons milieu, en vooral met onze kinderen, zouden we ons niet langer met de auto moeten verplaatsen.

   

  Nou is mijn rug te stram om nog op het racekarretje te springen, en ik vrees dat de onderdelen verouderd zijn en niet langer te koop. Ik laat de fiets nou maar staan. Niet omdat mijn idealisme in de loop de jaren harder is gesleten dan mijn racefiets, maar omdat ik met een gerust hart de bus neem.

   

  “Kies bewust, kies de aardgasbus” staat erop. Een merkwaardige aansporing want ik heb niks te kiezen. Voor bezoek aan kinderen en kleinkinderen ben ik op deze bus aangewezen. Toch het geeft het mij het gevoel dat ik nog steeds goed bezig ben met het milieu.

   

  Maar nou begint het te knagen. Ik las dat aardgas in het zwaar transport niet leidt tot minder broeikasgas dan diesel. Down to Earth, een platform voor groene journalistiek, had dat laten uitrekenen door wetenschappers. Ik zal de lezer de details besparen, maar het heeft onder andere te maken met een tegenvallend motorrendement en de energie die het kost om het gas te koelen.

   

  Voor een keer trek ik de stoute schoenen aan en negeer ik het verbod om tijdens de rit van de bus te spreken met de bestuurder. Hij blijkt helemaal niet gebukt te gaan onder de schokkende bevindingen van de wetenschappers. Broeikasgas is een probleem, maar weet ik wel dat we met diesel ook nog eens zwavel en fijnstof uitstoten.

   

  Gerustgesteld reis ik verder, maar misschien moet ik me toch wat minder aantrekken van de onheilsboodschappen van de wetenschap.

   

  Wilfried Walstat, vaste brievenschrijver

  1 REACTIE

  Comments are closed.