Houdt de Hanzeliga stand?

  4
  511

  Leestijd: 1 minuten.

  Het leek zo’n aardig ideetje van de Franse president Macron, een flappentap in Brussel voor eurolanden in financiële problemen. Alsof er door de komst van de euro toch al geen monetaire stroom van noord naar zuid op gang was gekomen. Opmerkelijk gezien hield de grote betaalmeester Duitsland zich op de vlakte, ja de as Berlijn-Parijs nietwaar?, maar een aantal noordelijk landen (vnl. de Scandinavische, Baltische staten, Ierland en Nederland) zagen de bui al hangen dat zij die grabbelton mochten gaan vullen.

  Ze sloten zich onder leiding van de Nederlandse minister Wopke Hoekstra aaneen tot de Hanzeliga, totaal zeven dissidente landen. Voor de opzet van een fonds voor eurolanden met zwakke economieën is unanimiteit nodig en die lijkt ver te zoeken nu de Hanzeliga per brief de hakken in het zand heeft gezet.

  Het plan is inmiddels al behoorlijk uitgekleed, het worden geen honderden miljarden zoals Macron wilde, hooguit enkele tientallen miljarden die uit de nog te vormen Europese meerjarenbegroting moeten komen. Dus geld dat er sowieso al moet komen. Onder strikte voorwaarden zouden eurolanden met een zwakke economie kunnen putten om met extra investeringen de groei aan te jagen.

  Maar in die toch al verwaterde Frans-Duitse plannen zit nog steeds een achterdeurtje om dit fonds mede te voeden met extra belastinggeld, zeg maar een solidariteitsheffing voor de noordelijke belastingbetalers.

  Hopelijk slaagt de Hanzeliga er in de poot op dit belangrijke punt stijf te houden, alleen geld uit de komende meerjarenbegroting en ‘tappen’ mag alleen als een land zich aan het Stabiliteitspact houdt (dus het tekort terugdringt) en de economische aanbevelingen van de Europese Commissie opvolgt.

  Het gevecht over de nieuwe meerjarenbegroting (voor de periode 2021-2027) moet tussen de regeringsleiders nog uitbreken en het zou kunnen dat er geld wordt ingezet uit bestaande subsidiepotten, de structuurfondsen voor arme regio’s. In feite ben je dan alleen andere etiketten aan het plakken en had Commissievoorzitter Juncker een paar jaar terug ook niet een fantastisch miljarden-investeringsplan waarvan we weinig meer horen?

  Investeringen komen alleen los als er rendement is te behalen en de enige taak voor de politiek is het in stand houden van een goed investeringsklimaat. Op nieuwe geldstromen van noord naar zuid zit niemand te wachten en al helemaal niet als Brussel daarvoor weer met de pet rond moet.

  4 REACTIES

  1. Een eurozone-begroting die tot doel heeft belastinggeld van ‘rijkere’ staten over te hevelen naar ‘armere’ staten? Armere staten die begrotingstekorten vertonen maar waar de mensen eerder met pensioen mogen waardoor die begroting rood staat?
   Of wij langer doorwerkende Nederlanders daarvoor ons belastinggeld willen overhevelen zodat Macron zijn bevolking en de gele hesjes tevreden kan stellen en wij DAT begrotingstekort van Frankrijk verplicht willen aanvullen? ?
   Zijn Frankrijk en Duitsland gek geworden? En Nederland? Als zij aan dit wensenpakketje van Macron toegeeft! Ik voorspel de Nederlandse politiek een revolte. De AfD, FvD en andere populistische partijen in de Hanze-lidstaten gaan heel groot worden. Zeg maar dag tegen je handje tegen de EU zoals u die nu kent.
   En da’s toch volstrekt logisch.
   Een eurozone-begroting is een verkeerde Franse europese hervorming. Frankrijk moet zelf haar begroting hervormen. Hoekstra moet dit monstrum pertinent weigeren. Zo zakt de EU in een financieel moeras waar alleen maar opstanden uit voortkomen. Niet van gele hesjes, maar van proteststemmen op populistische partijen. Want zo doen wij dat in het Noorden. Wij gaan niet de straat op maar stemmen! Nexit! ??

  2. Wat een opwinding om niks. Als we de zwakke EU landen nu eens voor een goede prijs verkopen aan de Chinezen dan is het probleem opgelost en verdienen wij ook nog een grijpstuiver. En geloof me. Dankzij Baudet zullen wij nooit in Chinese handen vallen.

  3. Inmiddels heeft Hoekstra zijn keutel weer ingetrokken en een afgezwakt voorstel gedaan. Zo herken je een CDA-er.

  4. Frankrijk wil meer macht in de EU en paait daarvoor de Zuid- en oost-Europese landen met een EU-subsidieton die gevuld mag worden met geld uit de “boreale” EU-lidstaten. Duitsland houdt zich op de vlakte omdat het toch wel weet dat Macron niks kan zonder hen. Ik ben blij dat Hoekstra e.a. dat niet pikt en weigert als pinautomaat te dienen voor EU megalomanie.
   Mede daarom mag de EU Uniestaat er nooit komen; dat ben ik van harte met Baudet eens en daarom stem ik FvD; als dat niet kan dan maar uit de EU stappen!
   Europese economische samenwerking is best maar een Europese Uniestaat is uit den boze, alle bangmakerij over China, Rusland en de USA ten spijt. Nederland is een onafhankelijke staat met een eigen regering, historie en volkslied en dat moet zo blijven. En als dat volkslied niet officieel gespeeld mag worden, zoals in Winterswijk, dan zingen we dat wel zelf als een geuzenlied; je kunt juridisch niet worden opgepakt voor het zingen van je eigen volkslied.

  Comments are closed.