Hulp voor zwevers: alle kieswijzers op een rij

  1
  5665

  Leestijd: 3 minuten.

  Ongeveer 70 procent van de Nederlandse kiezer zou nog steeds zwevende zijn, ofwel nog geen idee te hebben wat te stemmen op 15 maart. Gelukkig is er een hele reeks kieswijzers en stemtesten beschikbaar om de twijfelaars een zetje in de goede richting te geven. Voor de echte zwever kan zelfs duidelijk worden of die stemt in de geest van Confucius of Machiavelli. Een overzicht.

  Een van de bekendste stemhulpen is de StemWijzer van de organisatie ProDemos (Huis voor democratie en rechtsstaat). Deze stemtest verscheen voor het eerst in 1989 en wordt afgenomen op basis van dertig stellingen. De uitslag laat zien met welke partij de kiezer de meeste overeenkomst heeft.

  Het Kieskompas is de tweede grote bekende stemtest in Nederland. Het betreft een stemhulp van politicoloog André Krouwel. Het Kieskompas legt stellingen voor aan de deelnemers, verdeeld over thema’s. Het resultaat geeft niet een direct stemadvies voor één van de partijen, maar geeft je wel inzicht waar jouw positie is in het landschap van de diverse politieke partijen. Waar de StemWijzer gebruik maakt van stellingen waarop “eens”, “oneens” en “geen van beide” geantwoord kan worden, maakt het Kieskompas gebruik van een vijfpuntenschaal, van helemaal mee eens tot helemaal niet mee eens. De eerste versie van het Kieskompas werd gelanceerd op 26 oktober 2006 naar aanleiding van de Tweede Kamerverkiezingen in dat jaar. 

  De Partijwijzer is gemaakt voor jongeren die nog niet weten wat ze moeten stemmen op 15 maart. Deze stemtest is opgebouwd door de NPO in samenwerking met ProDemos, de ontwikkelaar van de StemWijzer.

  Voor “alle lezeressen van Libelle en andere vrouwen die nog twijfelen op welke partij zij moeten stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen” heeft het damesblad de Libelle Kiescoach ontwikkeld. Omdat uit onderzoek blijkt dat 46 procent van de lezeressen nog niet weet op wie ze gaat stemmen. “Via Libelle.nl/kiescoach komt de lezeres er aan de hand van een slimme vragenlijst achter welke partij het beste bij haar en haar idealen past. De vragen gaan over thema’s die belangrijk zijn in het leven van de Libelle-lezeres, zoals gezondheidszorg, onderwijs, vrijheid van meningsuiting, veiligheid, vluchtelingenopvang en pensioenen”, aldus Libelle.

  Voor wie informatie zoekt over de roze standpunten van partijen die deelnemen aan de verkiezingen en over hun roze kandidaten is er Gayvote.nl. De site van COC Nederland geeft geen stemadvies maar brengt wel in kaart wat de verschillende partijen in de afgelopen periode hebben gedaan voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s). Gayvote.nl benadert enkele maanden voor de verkiezingen via allerlei kanalen de partijen over hun roze standpunten en roze kandidaten, waarbij steeds eenzelfde lijst met stellingen wordt voorgelegd. De partijen die gereageerd hebben vind je op hun website. De verstrekte informatie wordt inhoudelijk niet door hen bewerkt. Ook de invulling van “roze kandidaten” laten ze aan de partijen over.

  Op 15 februari wordt de Jongerenkieswijzer 2017 gepresenteerd, een andere kieshulp voor jonge stemmers. De samenstellers kiezen in de kieshulp voor vijf thema’s die passen bij “waar jongeren door geraakt worden”, te weten werk, zorg, duurzaamheid, onderwijs en inclusiviteit, over bijvoorbeeld discriminatie op de arbeidsmarkt. Negen jongerenorganisaties, waaronder de Landelijke Studentenvakbond, en de Nationale Jeugdraad, hebben zich gebogen over de stellingen.

  Jongeren blijken overigens weinig vertrouwen te hebben in kiezers. Uit recent onderzoek blijkt dat ruim een kwart van de jongeren vindt dat mensen getoetst moeten worden op hun kennis van de democratie en/of wat er speelt in de samenleving, voordat ze mogen stemmen.

  stemmen kieswet kieskring kandidaten

  Daarom ontwikkelde Vrij Nederland een de #magikstemmen-toets, die in te vullen is onderaan dit artikel. Leuk om in te vullen en zo de eigen kennis te toetsen van politiek en samenleving. Want weet jij eigenlijk wat er met een blanco stem gebeurt? En wat de belangrijkste taken zijn van de Tweede Kamer?

  Als je wilt weten bij welke grote denker uit de geschiedenis jouw opvattingen het beste passen, dan doe je De Wijze Stemmer-test. Deze test is een initiatief van Human en The School of Life en biedt naar eigen zeggen “onverwachte inzichten, nieuwe ideeën en vooral veel stof tot nadenken”.  Na het invullen van een lijst “filosofische” vragen, wordt bekend of jij je verwant voelt met grote denkers zoals Thoreau, Burke, Spinoza, Confucius, Marx of Hobbes. Daarvoor moet je vragen beantwoorden zoals: Mensen zijn het stomst als ze… Oneerlijke zijn, Onredelijk zijn, Lui zijn, Egoïstisch zijn.

  Veel stemhulp-plezier! En mis je nog een stemhulp-wijzer, reageer dan op dit bericht en laat onze lezers weten wat er nog meer beschikbaar is/komt.

  1 REACTIE

  Comments are closed.