‘Iedereen in Brussel wist van sjoemelsoftware’

  0
  74

  Leestijd: 1 minuten.

  (Oud-) Eurocommissarissen en hun ambtenaren wisten allemaal af van de sjoemel-software die autofabrikanten gebruikten om emissietesten te manipuleren. Die conclusie trekt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout – in een opinie-artikel op Frontbencher.nl – nu een Europese parlementaire enquête naar de zwendel halverwege is.

  Eickhout is zelf lid van de enquête-commissie, die in het afgelopen halfjaar hoorzittingen deed met verschillende personen. Zo werden verantwoordelijke (oud)-eurocommissarissen en hun ambtenaren ondervraagd en ook vertegenwoordigers van Europese onderzoekcentra, het Europees Milieuagentschap, autofabrikanten, wetenschappers en technici.

  Eickhout stelt nu dat hieruit blijkt dat al deze betrokkenen wisten dat ‘er een enorm verschil zat tussen aan de ene kant de werkelijke uitstoot van stikstofoxide bij het rijden in een auto en de wettelijk toegestane limieten in EU-wetgeving aan de andere kant’. Volgens Eickhout heeft de zwendel met de extra uitstoot geleid tot 75.000 vroegtijdige sterfgevallen per jaar.

  Tijdens de hoorzittingen zijn de voormalig eurocommissarissen volgens Eickhout geconfronteerd met belastende informatie. Desondanks claimden de politici echter dat ze ‘geen mandaat hadden om te handelen’ en geen reden hadden om het gebruik van sjoemelsoftware te vermoeden, aldus Eickhout. Daarnaast verklaarden ze volgens hem dat het verschil tussen uitstoot tijdens een test en op de weg zo verschilden omdat de testprocedure niet toereikend zou zijn.

  Over dat laatste excuus zegt Eickhout: ‘Toch apart, aangezien de Europese wet gaat over de uitstoot bij ‘normaal gebruik.’

  Autofabrikant Volkswagen gaf eerder toe op dieselauto’s software te hebben geïnstalleerd die testapparatuur om de tuin moest leiden. Auto’s in een testopstelling presteerden hierdoor schoner dat in dagelijks gebruik. VW moet miljarden aan schadevergoedingen betalen. Ook andere fabrikanten zijn beschuldigd van het gebruik van misleidende software.

  Oud-EU-commissaris Günther Verheugen ontkende onlangs te weten van de sjoemelpraktijken met dieselauto’s. ‘Ik noem dat ook geen gesjoemel, het is fraude’, zei hij.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook