‘Imago Rutte volledig ingesleten’

  4
  1112

  Leestijd: 1 minuten.

  In de nieuwe peiling van De Hond geen wijzigingen. Dit schrijft De Hond erover:

  “Steeds als er bij de VVD weer een belangrijke politicus aftrad en/of een integriteitskwestie speelde, werd aangenomen dat het wel forse schade aan de electorale positie van de VVD zou berokkenen. Steeds weer was dat niet of amper het geval en ook nu is het zo met het aftreden van Han ten Broeke. Er zijn geen verschuivingen in politieke voorkeur.
  Maar het onderzoek van vandaag levert wel een andere uitslag op, waaruit belangrijke conclusies kunnen worden getrokken.

  Dit is de belangrijkste tabel: Het vertrouwen in Mark Rutte, uitgedrukt in de rangorde t.o.v. de andere ministers. Behalve bij de VVD-kiezers staat Mark Rutte bij de kiezers van de andere partijen inmiddels (vrijwel) onderaan! 

  De ervaring leert (zoals bij Lubbers, Kok en Balkenende het geval is geweest) dat bij politici die een lange periode een bepaalde prominente positie hebben ingenomen, het imago volledig ingesleten is. Als er dan een achteruitgang is van het vertrouwen dat men in die persoon heeft, dan is het eigenlijk onmogelijk, om dat patroon om te keren. (Behoudens bij een grote crisissituatie).

  In het rapport van deze week ga ik uitgebreid hierop in. Ik kom daarbij tot de volgende conclusies:

  De opstelling van Mark Rutte over de afschaffing van de dividendbelasting kon hij alleen maar doen in zijn derde en (gewild of ongewild) laatste periode als premier.
  Die opstelling versterkt de verzwakking van de electorale positie van zijn coalitiepartners, iets wat een ervaring is, die ook zijn coalitiepartners bij zijn vorige twee kabinetten hebben ervaren.

  Als in het volgende decennium wordt teruggekeken op het premierschap van Mark Rutte zal de conclusie zijn dat hij -als het ware eigenhandig- zorg gedragen heeft voor de decimering van de partijen, waarmee de VVD al lang in concurrentie was (electoraal met het CDA en D66 en politiek met de PvdA).

  Op meerdere manieren is daarmee de opstelling van Mark Rutte bij het onderwerp “afschaffing van de dividendbelasting” een fascinerende opofferingsslag!

  In het onderzoek van vandaag zijn ook vragen meegenomen over het afgeblazen cartoonproject van Geert Wilders en de naderende uitzetting van Horwick en Lili. Wat het laatste betreft zien we een grote mate van verdeeldheid onder de Nederlanders.”

  4 REACTIES

  1. Veel beloofd te zullen “geven”, maar feitelijke alleen maar “gepakt” van het leven.
   Het Duitse “Wir schaffen das” werd bij Rutte: “We pakken dat”, wat nodig is voor het voortbestaan van “Nederland is het braafste jongetje van de klas” (uit de tijd van den Uyl), maar heeft er geen erg in gehad dat “het braafste jongetje van de klas” is uitgegroeid tot “de mongool van de school”.
   Toch blijven ze maar uitdelen en verwachten -als tegenprestatie- straks de mooiste en best betalende baan in binnen- dan wel buitenland.
   Dankjewel Mark c.s.

  2. Over het immago van dhr. Rutte valt veel te zeggen. Maar wat ik vandaag over hem las deed me aan Merkel denken. Het artikel (zie link) heeft het over een Duits woord, waarvan (te) lang zittende leiders last krijgen als ze in hun macht denken als mens boven verdragen en democratie te staan…
   Rutte is nogal bevriend met haar… ‘T is schijnbaar besmettelijk.
   En het heet: ‘Alleingang…’
   https://joop.bnnvara.nl/opinies/rutte-lapt-democratie-aan-zijn-unilever-laars

  Comments are closed.