Informateurs beginnen met hun klus

  0
  82

  Leestijd: 1 minuten.

  De gisteren benoemde informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA) beginnen vandaag met hun opgave om de formatie van VVD en PvdA mogelijk te maken. Om 14.00 uur ontvangen ze de onderhandelaars van beide partijen.

  Voorafgaand aan het begin van de formatie ontvangt de tijdelijke voorzitter van de Tweede Kamer, Martin Bosma, de beide informateurs.

  De onderhandelaars zijn namens de VVD Mark Rutte en Stef Blok en namens de PvdA Diederik Samsom en Jeroen Dijsselbloem. Het is nieuw dat de Tweede Kamer zelf het pad uitstippelt in de formatie, voorheen lag de regie bij de koningin.

  Ook fysiek trekt het parlement het initiatief nu volledig naar zich toe. Zo wordt gemeld dat de formatie ook echt in het gebouw van de Tweede Kamer gaan onderhandelen, namelijk in de befaamde Stadhouderskamer. Tot nu toe deed verkenner Henk Kamp zijn werk nog vanuit de ministerskamer in de Eerste Kamer. Daar werd in het verleden altijd onderhandeld over nieuwe kabinetten.

  Over de Stadhouderskamer schrijft de Volkskrant:

  ,,Ooit was het de werk- en ontvangstkamer van stadhouder Willem V (1748-1806). Op wat technische aanpassingen en nieuwe stoelen na, ziet de kamer er nog precies zo uit als in die tijd. Het interieur wordt beschouwd als een van de belangrijkste van het Binnenhofcomplex.

   Op de handgeweven wandtapijten staan de Romeinse vruchtbaarheidsgodinnen Ceres en Vertumnus, een herinnering aan de stad Pompeii die toen net was opgegraven. De Stadhouderskamer wordt ook wel de ministerskamer genoemd. In de tijd dat de Oude Zaal de vergaderzaal van de Tweede Kamer was (tot 1992), verbleven hier namelijk de ministers en staatssecretarissen voor en na hun optreden in de Tweede Kamer. De tv-toestellen die er toen stonden, zijn inmiddels verdwenen. 

  Insiders beklemtonen dat de ruimte enkele grote voordelen heeft. Er is geen directe toegang tot de rest van het Kamergebouw. Dat moet al te hectische toestanden met wachtende journalisten, pal voor de deur van de kamer, voorkomen. Rond de Stadhouderskamer zijn enkele kleine ruimtes die kunnen worden gebruikt door de assistenten van de informateurs.”

  Volg Frontbencher.nl op Twitter

  Volg Frontbencher.nl op Facebook