Inpakken en wegwezen

  4
  313

  Leestijd: 1 minuten.

  Boeren winnen rechtszaken van de overheid en voorkomen daarmee dat ze hun koeien naar de slachtbank moeten brengen. De eiercrisis woedt door in volle hevigheid. Werk aan de winkel dus voor Martijn van Dam, die als demissionair staatssecretaris van Economische Zaken gaat over de landbouw.

  Maar ondanks de problemen in de sector, vertrekt hij per 1 september en maakt dan de overstap naar de publieke omroep. Zoals de zaken nu staan, ontspringt hij de dans om in de Tweede Kamer verantwoording af te leggen, want die komt pas op 4 september terug van reces.

  Ondertussen ligt er een waslijst van kritische vragen over de fipronil-affaire. Eieren raakten besmet met een middel, dat niet gebruikt mag worden om bloedluis bij kippen te bestrijden. De zaak liep volledig uit de hand. Er waren supermarktketens die alle Nederlandse eieren weerden uit de schappen, hoewel dat volgens deskundigen een volslagen overtrokken reactie was.

  De reputatie van Nederland, de tweede exporteur van voedsel in de wereld, staat op het spel. De eiercrisis is vooral een vertrouwenscrisis. Is toezichthouder NVWA na tal van bezuinigingen voldoende berekend op haar taak? Is de NVWA voldoende onafhankelijk, zodat het belang van de volksgezondheid altijd zwaarder weegt dan het economische belang van de boeren? Is er ten onrechte voorrang gegeven aan het strafrechtelijk vervolgen van de boosdoeners ten koste van snel ingrijpen om de verkoop van besmette eieren te voorkomen?

  Demissionair minister Edith Schippers van Volksgezondheid mag het straks allemaal uitleggen in de Tweede Kamer, bijgestaan door de al even demissionaire minister Henk Kamp van Economische Zaken, want het is aan hem om dan de staatssecretaris te vervangen. Martijn van Dam kijkt dan toe als bestuurder van de publieke omroep, die de zaak kritisch zal blijven volgen.

  4 REACTIES

  1. Beste Petra.
   Ik heb mij al vaker negatief uitgelaten over de
   neo-liberale politiek in Europa en in Nederland.
   Weet je wat mij het meeste tegenstaat? Je weet
   ik ben geen socialist; dat heeft in onze tijd ook
   niet veel zin meer, in mij ogen.
   De neo-liberalen “pakken” altijd de zwakkeren
   in ons land. Mensen die zich niet kunnen verzet-
   ten: bejaarden, mensen in de bijstand, mensen
   die veel medische zorg nodig hebben, enz.
   Ook in het onderwijs, m.n. in het speciaal onder-
   wijs. Maar ook het volgende; waar Piet mij op
   wees. Den Haag maakt ook heel vaak misbruik
   van mensen die hun werk vanuit roeping doen
   en eigenlijk niet zien als baan. Die kan je wel
   “naaien”; die komen toch niet in opstand!
   Dan denk ik aan mensen in het onderwijs, in
   de gezondheidszorg, in de bejaardenzorg, in
   de thuishulp. Deze mensen laten hun leerling-
   en, patiënten en hulpbehoevenden niet in de
   steek en gaan dus niet staken. Geen dag, laat
   staan langer!! En dat weet Den Haag. Bah.
   Ik hoop dat ik je vraag heb beantwoord.
   Bert.

  2. Het Parool, zaterdag 12 augustus, pagina 13: ‘NVWA: uitgeklede inspectie met zware taak’.
   Er wordt veel geklaagd over het functioneren van de NVWA omdat men niet tijdig ontdekte dat er gewerkt werd met een verboden bestrijdingsmiddel. Het leverde een miljoenenstrop op en een bijna onbetaalbare beschadiging van de reputatie van Nederlandse producten.
   Maar de NVWA stelt: ‘De NVWA had niet genoeg mankracht om achter de fiproniltip aan te gaan’. Volgens onderzoeksjournalist Marcel van Silfhout is de NVWA ‘stuk bezuinigd’ (dit schrijft hij in zijn boek: ‘Uitgebeend’.)
   Volgens van Silfhout is het aantal inspecteurs gedaald met minstens 70%!!!
   Pieter van Vollenhoven, praktijkhoogleraar risicomanagement Universiteit Twente: ‘Helaas is de inspectie in de praktijk geen voedselwaakhond, maar een verlengstuk van het economisch beleid’. De NVWA valt namelijk onder het ministerie van Economische Zaken.
   Het NRC onthulde onlangs dat kritische keurmeesters in slachthuizen de mond wordt gesnoerd. Een NVWA-dierenarts die misstanden filmde, werd overgeplaatst! (het lijkt wel maffia!)
   Ter geruststelling: vroeger bevatte ons voedsel veel meer gevaarlijke bestrijdingsmiddelen dan nu. Toch is het een foute ontwikkeling dat inspecteurs hun werk niet goed kunnen of zelfs mogen doen. Onze goede naam staat op het spel.
   Het is een politieke keuze geweest om te bezuinigen op deze posten. Zijn er nog meer mensen die deze ontwikkeling zorgelijk vinden?

   • Zijn er nog meer mensen die deze ontwikkeling
    zorgelijk vinden? Dat vraag jij. Ja, ik wel!!!
    We hadden dit weekend een mailwisseling over
    onderwijs. Ook daar constateerden wij samen
    een enorm verlies aan kwaliteit. Ook al eerder
    in de gezondheidszorg en de zorg voor ouderen.
    Naast domme, zeer domme bezuinigingen stel
    ik ook eens: worden wij nu geregeerd door een
    stelletje onbenullen? Die alleen maar wat aan lopen
    te rotzooien en lopen te kakelen in kranten, an-
    dere media, als Nieuwsuur; mooi de macht hebben
    gegrepen in ons land en ons mooie land ten gronde
    richten. Links of rechts, SP of VVD; dondert niet!!
    Hoe kunnen, wij goedwillende burgers ingrijpen?
    Bert.

    • Met je eens, Bert. Die vraag moet gesteld worden. Helaas heb ik het idee dat mensen soms pas wakker worden als een probleem ze persoonlijk raakt. En dan is het vaak al te laat.
     In het onderwijs vreesde ik de komst van de particuliere scholen. Ik kreeg een keer de uitnodiging om te solliciteren bij zo’n school en ik moet zeggen: het was bijzonder aanlokkelijk. Klasjes met zes kinderen, hoog salaris etc. Ik heb het niet aangenomen. Uit principe. Ik was bang dat de elite zich niets meer zou aantrekken van de ‘normale’ scholen als de kwaliteit achteruit zou gaan omdat ze een uitweg hebben naar particulier onderwijs. Sterker nog, het vergroot de kansen van de elite als het reguliere onderwijs aan kwaliteit inlevert.
     In de VS zie je dat kinderen in de verkeerde postcodegebieden nooit en nooit meer de kans hebben uit die situatie te geraken omdat ze geen toegang hebben tot goed onderwijs.
     Gaan wij deze weg op? Jij komt, net als ik, uit het onderwijs, Bert. Wat is jouw visie hierop?
     De zorg dan. Zelf heb ik in Den Haag, Amsterdam, Utrecht gedemonstreerd tegen de bezuinigingen op de zorg in verzorgingshuizen en de thuiszorg. Het viel mij toen op dat er tussen de 6.000 en 10.000 mensen kwamen naar zo’n demonstratie. Dat valt in het niet bij bijvoorbeeld de 100.000 mensen die de regering zou ontslaan bij de thuiszorg alleen al. Ik ging het gesprek aan met mensen en daaruit bleek dat er een zorgelijke vorm van apathie is ontstaan. ‘Het heeft toch allemaal geen zin’.
     Ben het helemaal met je eens dat mensen, ongeacht hun achtergrond, zich zouden moeten inzetten voor een beter beleid waarin het geld terechtkomt op plaatsen waar het écht nodig is: zorg, onderwijs en sociale huurwoningen (er zijn nu onvoorstelbaar veel mensen dakloos in Nederland).

  Comments are closed.