‘Integratie’ en ‘gezondheidszorg’ stijgen in prioriteitenlijst

  0
  111

  Leestijd: 1 minuten.

  Een nieuwe peiling van De Hond. Dit schrijft hij erover:‘Weer zien we geen verschuivingen van politieke voorkeur. We maken een heel stabiele periode mee. Ten opzichte van 8 weken geleden is geen enkele partij meer dan 1 zetel verschoven. Ten opzichte van 1 kwartaal geleden is geen enkele partij meer dan 2 zetels verschoven. Alleen bij een ingrijpende politieke gebeurtenis waarbij het imago van een of meer politici ingrijpend veranderd verwacht ik in de komende paar maanden verschuivingen. Dat zou ook het geval kunnen zijn rondom de verkiezing van een lijsttrekker bij de PvdA of de -eventuele- val van het kabinet en anders pas in de laatste weken voor de verkiezingen.

  Bekijken we over welke onderwerpen de Nederlanders zich het meeste zorgen maken voor hun land dan zien we vergeleken met 10 jaar geleden dat “Gezondheidszorg”  en “Integratie” sindsdien duidelijk zijn gestegen. “Kosten van het levensonderhoud”,  “Onderwijs” en “Bereidheid inzet voor anderen”  het meest gedaald.

  Het verschil in beantwoording afgezet naar de partij die men nu stemt is het interessants om te bekijken vanuit de rangorde van de 17 onderwerpen. Dan zien we duidelijk de verschillen in prioriteiten tussen de kiezers van de verschillende partijen. “Integratie”  staat nummer 1 bij PVV- en VVD-kiezers. “Gezondheidszorg” staat nummer 1 bij CDA-, SP-kiezers en 50PLUS-kiezers. “Kloof tussen arm en rijk” staat nummer 1 bij PvdA-, D66- en GroenLinks-kiezers. (En vrijwel onderaan bij VVD-kiezers).

  Ten aanzien van wat men belangrijk vindt voor de samenleving zien we dat in 10 jaar “Verbod op discriminatie” en “Vrijheid van godsdienst”  resp. 10%  en 13% zijn gedaald. ‘Vrijheid van meningsuiting” is 9% gestegen. “Rechtsbescherming”  en “Scheiding van kerk en staat” is 7% gestegen.’

  2

  2

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook