Intelligente lockdown

  7
  539

  Leestijd: 2 minuten.

  In zijn strijd tegen de coronabesmetting heeft het kabinet tot een aantal drastische aanscherpingen besloten. Zo mogen er tot 1 juni geen grote samenkomsten meer plaatsvinden, ook niet met minder dan honderd personen. Verder zal er voortaan serieus worden gehandhaafd. De politie krijgt de mogelijkheid hoge boetes uit te delen als iemand zich niet aan de regels houdt. De maatschappij gaat niet helemaal op slot, maar wel bijna. Premier Mark Rutte spreekt van een ‘intelligente lockdown’.

  Maar volgens mij is er tamelijk weinig intelligentie nodig om te beredeneren dat veel van de nieuwe voorschriften totaal niet afdwingbaar zijn. Neem de bepaling dat je thuis hooguit drie bezoekers mag ontvangen, die ook nog eens anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden. Hoe zou je dat moeten controleren? Door huis aan huis aan te bellen met de vraag: hoeveel personen heeft u over de vloer en zitten die wel voldoende ver van elkaar? Zoiets is, beseft iedereen, zelfs in de strengste politiestaat volstrekt onmogelijk.

  Een ander nieuw voorschrift: je mag wel de deur uit, maar als een van de huisgenoten koorts heeft blijft het hele gezin binnen. Nogmaals: hoe valt dat na te gaan? “Dag meneer, politie. Heeft u soms thuis iemand zitten die koorts heeft? Waar woont u dan? Dan gaan we eens even kijken of dat wel klopt.”

  Volkomen idioot is ook de regeling voor het onderwijs. Scholen zijn tot in elk geval 6 april gesloten, maar de eindexamens gaan  gewoon door. Docenten en leerlingen moeten dus in groten getale bij elkaar komen, want hoe kun je anders examineren? Dat is echter in strijd met de bepaling dat massale bijeenkomsten verboden zijn, zelfs tot 1 juni.

  Geen wonder dan ook dat de onderwijssector heeft opgeroepen de examens uit te stellen. Heel wat scholen zijn daar overigens op eigen houtje al toe overgegaan.

  Het goede nieuws over het gisteravond aangekondigde pakket is dat Thierry Baudet erachter staat, zo blijkt uit een tweet van de FvD-leider. “Met deze ‘intelligente lockdown’  zet het kabinet eindelijk de juiste stap om het virus in te dammen en Nederlanders te beschermen. FvD steunt de nieuwe maatregelen.” We gaan dan ook uit van een positieve opstelling van deze partij in het tweede grote coronadebat dat de Tweede Kamer donderdag houdt.

  Een paar jaar terug riep Baudet zichzelf uit tot de ‘belangrijkste intellectueel van Nederland’. Zoiets word je niet als je niet bijzonder slim bent natuurlijk. Zou er dan toch sprake zijn van een ‘intelligente lockdown’?

   

  NASCHRIFT: Niet lang na de publicatie van dit stukje lekte uit dat de centrale eindexamens dit jaar niet doorgaan.

  7 REACTIES

  1. Ik ben 54 en (nog wel) gezond en woon alleen. Als ik niet maar buiten zou mogen of kunnen zal ik onvermijdelijk in een diepe depressie terecht komen. Dit geldt vast voor meer gezonde mensen. Mocht er een totale lockdown komen riskeer ik misschien zelfs een forse boete om niet depressief te hoeven worden. Tot begin juni zitten we nog zeker aan dit middeleeuws pestvirus (covid-19) vast. Dit omdat de geleerden niet snel genoeg een goed vaccin kunnen uitvinden en gebruiken, meer snelheid en veel meer geleerden hiermee aan het werk zetten is natuurlijk te duur. Daarom duurt het tot zeker augustus 2021 voor er een vaccin is, misschien nog wel langer. Geld is nou eenmaal belangrijker dan mensenlevens in deze afschuwelijke moderne middeleeuwen.
   De wereld zal spoedig (hopelijk tijdelijk) één politiestaat zijn helaas. Ik verwacht ook niet dat de scholen op 6 april weer open kunnen en houd er rekening mee dat de scholen dicht moeten blijven tot zeker aan 5 mei toe, misschien zelfs wel tot begin juni. Tot die tijd zal reizen ook wel niet mogen.

   • @Bert van der Meer
    Niet zo somber. Ik denk dat men overal in de wereld met man en macht aan een vaccin werkt. Maar je weet: een vrouw doet er 9 maanden over om een kind te baren, hoeveel man je er ook op zet.

  2. De belangrijkste intellectueel van Nederland is het met het kabinetsbeleid eens en dan vraag ik me af waarop de heer dat de heer Kockelmans de brutaliteit heeft om kritiek te uiten. Drie bezoekers ontvangen moet mogelijk zijn mits men voldoende vierkante meter ruimte heeft. En elke Nederlander met weinig vierkante meter ruimte nodigt vast geen drie bezoekers uit. En natuurlijk zal elke verstandige Nederlander het huis niet verlaten wanneer er iemand in huis is met koorts. Een Nederlander zal liever zichzelf opofferen dan dat een ander voor hem geofferd wordt. Wij zijn een intelligent volk en echt niet alleen Thierry.

  3. De boetes die Grappenhuis heeft afgekondigd zijn fors, maar het probleem is dat ze bij goedwillenden niet nodig zijn en bij kwaadwillenden moeilijk toepasbaar:
   ● gezinnen waarin iemand besmet is en een ander de boodschappen doet of gaat werken.
   ●Kinderen van een besmette familie die met kinderen van andere families gaan spelen.
   ●Kappers die aan huis gaan knippen om inkomensderving te compenseren.
   ●Markten die open mogen blijven, terwijl groepsvorming daar onvermijdelijk is. Ziet u het voor u: mensen die zich verdringen om het eerste aan de beurt te zijn? Dat kan alleen in Engeland, waar men zelfs stratenlang in de rij gaat staan voor een pornofilm, always a gentleman.

   Handhaven laten we over aan ongewapende BOA’s. Ik wens hen veel sterkte toe als ze recalcitrante aso’s een boete geven voor een moeilijk te bewijzen overtreding.

   Kennelijk accepteert de overheid dat het virus zich langs oncontroleerbare wegen verspreidt. Slow motion groepsimmunisatie zullen we het maar noemen. Hopelijk worden de aso’s als eerste getroffen door het virus

  4. Testen, testen, testen is het advies van de WHO, maar ziekenhuizen zijn te laat met het inkopen van testkits. Minister De Jong lijkt boos te zijn op het Universitair Medisch Centrum Groningen, dat zich wel op testen heeft voorbereid en meerdere leveranciers heeft. Zo voorkomt het dat gezonde patiënten worden aangestoken door zieke medewerkers.

   https://www.groene.nl/artikel/noordelijke-provincies-laten-landelijk-beleid-los-en-testen-massaal-zorgmedewerkers

   In “Yes Minister” moet een minister zich tegenover een Parlementaire commissie verantwoorden dat de ministeries centraal punaisedoosjes kopen à € 10 / stuk, terwijl ze die om de hoek bij de kantoorboekhandel kunnen kopen voor € 1. De secretaris-generaal verwijst naar de procedure dat materiaal via het centraal bureau inkoop moet worden aangeschaft.

   Mij bekruipt het gevoel dat iets soortgelijks aan de hand is met mondkapjes, testkits en beademingsapparatuur.

   Het UMCG moet tot de orde worden geroepen. Middelmaat moet de norm worden: of het nu over het onderwijs gaat of de medische zorg. Een perfecte manier om initiatief te fnuiken en kwaliteit te verdrinken in regels en procedures.

   • Een motie om het Groningse beleid betreffende het testen van zorpersoneel over te nemen is dus donderdag verworpen. De gezondheid van personeel en patiënten is dus ondergeschikt aan het beleid en de reputatie het RIVM. Precies zoals ik voorspelde. We worden geregeerd door minkukels die het denken overlaten aan het RIVM. Zo kunnen ze in geval van een catastrofe hun handen in onschuld wassen.

   • De vergelijking met “Yes Minister” wordt steeds treffender: de Minister van Volksgezondheid heeft centraal 1.3 miljoen mondkapjes besteld voor de ziekenhuizen. Wat hij betaald heeft, weet ik niet. De ziekenhuizen waren zo verstandig die kapjes te testen: ze houden corona helemaal niet tegen. De overheid kennende, zullen ze wel geen clausule in het contract hebben staan dat ze in geval van ondeugdelijkheid hun geld terugkrijgen. Misschien kan De Jong ze voor een habbekrats aan Gamma verkopen. Leuk voor de thuiszittende doe-het-zelvers.

  Comments are closed.