Wietteelt

  3
  210

  Leestijd: 1 minuten.

  Nederland is een welvarend land. Maar hoe rijk wij precies zijn, weten we niet. Zwart geld blijft buiten beeld.

  Ons aller CBS maakt wel schattingen van het informele circuit. En daaruit blijkt dat we in 2015 met ons allen meer verdiend hebben dan tot dusver aangenomen. Het bruto binnenlands product (bbp) is met 6,6 miljard opwaarts bijgesteld naar 690 miljard euro.

  De waarde van de illegale activiteiten in 2015 is naar boven bijgesteld met 1,5 miljard euro naar 4,8 miljard. Het CBS schrijft dat in belangrijke mate toe aan de wietteelt. De pakkans van de telers zou niet 40 procent zijn, maar 20 procent. Die bevinding van het CBS kan Nederland duur komen te staan, want de opwaartse bijstelling van het bbp kan leiden tot een hogere afdracht aan de Europese Unie.

  Uit de cijfers blijkt eens te meer dat de aanpak van de illegale teelt dweilen is met de kraan open. Eerder rekenden ambtenaren van Financiën al uit dat dit handen vol geld kost aan inzet van politie en rechtspraak. Wordt het niet tijd dat Nederland dezelfde weg opgaat als steeds meer andere landen, en dat de wietteelt wordt gelegaliseerd? Dan kost de wietteelt de samenleving geen miljarden, maar levert het miljarden op aan belastinggeld.

  3 REACTIES

  1. De wietteelt legaliseren? Is dat niet de kat op het spek binden? De echte partijen van fatsoen moet je doen en wij wijken noch naar rechts, noch naar links voor de wiettelers zullen desnoods hun leven geven om dit grote kwaad te weerstaan. Stel u voor, Nederland legaal aan de wiet, wat voor kattenkwaad gaan dan de huidige illegale wiettelers dan uithalen? Vroeger kreeg je van verboden seks rugklachten, een spraakgebrek en meer van dat leuks. Inmiddels is bekend dat mensen die wiet roken heel gemakkelijk op het slechte pad gaan en hoeveel belastingcenten gaat dat alles niet kosten? Nee, ik ben voor een stevige aanpak. Op tijd naar bed, de handen boven de dekens en een goede opvoeding: fatsoen moet je doen, en alleen voor het goede en degelijke buigen. Dan leven we eindelijk in een land waar niet meer gestolen wordt, verkracht, wiet gerookt. Maar ja, lopen we dan niet het gevaar dat heel slechte mensen uit de hele wereld, al wiet rokend ons land aanvallen en bezetten, zelfs ons geliefde vorst en vorstin gedwongen worden om wiet te roken. Nachtmerries krijg ik ervan omdat ik niet weet hoe dit heel eng probleem aan te pakken.

  2. Als Italië zijn zwartgeldeconomie nu eens meetelt dan wordt A – Nederland wellicht een netto-ontvanger en B – kan ze zelfs met een vlaktaks (als ze er belasting op zouden heffen) al de nieuwe populistische plannen betalen en C – zonder begrotingstekort vast nog aflossen op de staatsschuld.
   De oplossing is zo…. nabij. In Italië zelf!!
   Maar ja…
   Het is 10X makkelijker om geld van de EU te krijgen dan het zwart geld ‘boven water te krijgen.’
   Gelukkig hebben we hier de geloofwaardigheid van het CBS om voor de EU-afdracht een ‘juiste’ schatting te maken. Hoe zit dat eigenlijk met haar Italiaanse evenknie?
   Schat die ook voor de EU het zwartgeldecononie in?
   Die van Italië.
   Of hebben ze daar geen zwartgeld en is dat gewoon de ‘anonieme economie’?

  Comments are closed.