Inzet VVD op tweestrijd met Wilders komt niet uit de verf

  3
  1915

  Leestijd: 3 minuten.

  De strategen binnen de VVD besloten lang geleden al dat in deze verkiezingen aangestuurd zou moeten worden op een tweestrijd tussen Rutte en Wilders. Door een oproep te doen aan de kiezers om Wilders uit het Torentje te houden, zouden de liberalen stemmen binnen kunnen harken van D66 en CDA, was de gedachte. Deze strategie lijkt echter mislukt.

  Lijkt, want natuurlijk hebben we nog een kleine week te gaan tot de verkiezingen. Maar op basis van uitingen in de media en trends in de peilingen, is er momenteel allerminst sprake van een exclusieve tweestrijd tussen VVD en PVV. Electoraal gezien betaalt de VVD-strategie zich dan ook helemaal niet uit.

  Sterker, in de peilingen verliezen VVD en PVV gaandeweg alleen maar terrein. Begin vorig jaar nog noteerde de PVV bij De Hond een virtueel recordaantal zetels van 42. Nu schommelt de partij rond de 23 zetels. De VVD stond in het najaar nog stevig “hoog in de twintig”, maar inmiddels is de partij in sommige peilingen naar 24 afgezakt. Hoewel nog steeds een mooi aantal, toont het wel aan dat de gekozen strategie niet zal voorkomen dat de partij een forse verkiezingsnederlaag tegemoet gaat ten opzichte van 2012.

  Wat ging er mis? In de eerste plaats bleef een echt tweestrijd uit omdat Geert Wilders in het begin van de slotfase van de campagne “niet thuis gaf”. De PVV-voorman zegde een hele reeks tv- en radiodebatten af en schoof ook minimaal aan in goed bekeken talkshows en actualiteitenrubrieken. Door zijn afwezigheidsstrategie kreeg Rutte helemaal niet de kans om de zo begeerde tweestrijd tussen beide af te dwingen. Simpelweg omdat de PVV’er er niet was.

  Ten tweede lijkt de strategie van de VVD mislukt omdat een tweestrijd alleen succes kan hebben als deze ontvlamt tussen twee ideologische tegenpolen. Maar de PVV en VVD zijn helemaal geen natuurlijke tegenhangers. Niet alleen wat betreft de multiculturele samenleving hanteren Rutte en Wilders stevige taal, ook op economische thema’s stemt de PVV meestal “rechts”. Een tweestrijd tussen VVD en PVV legt aan de kiezers dus geheel niet de vraag voor welke ideologische richting gekozen moet worden.

  Daarnaast snijdt de waarschuwing van Rutte om de sleutel van het Torentje uit handen te houden van Wilders geen hout. In Nederland is het geen automatisme dat de partij die bij verkiezingen de meeste zetels heeft gekregen ook de premier levert. In het verleden is het meerdere keren voorgekomen dat de grootste partij buitenspel werd gezet in de formatie. Gezien het feit dat veel partijen een samenwerking met Wilders uitsluiten, is de kans dat hij premier wordt uiterst klein. Veel kiezers realiseren zich dit, waarmee hun stem op een directe tegenstrever van de PVV minder urgent wordt.

  Partijen die de verkiezingsstrijd kunnen manoeuvreren richting een tweestrijd, plukken daar de vruchten van. Toen in eerdere edities Balkenende (CDA) en Bos (PvdA), Rutte (VVD) en Cohen (PvdA) en Rutte en Samsom (PvdA) de degens kruisten, kwamen de genoemde partijen altijd de verkiezingen uit met een hoog aantal zetels. Andere partijen moesten tandenknarsend toekijken hoe grote delen van hun kiezers wegliepen, omdat zij het “land moesten redden” met een strategische stem.

  Nu daarvan allemaal geen sprake is, zie je dan ook dat partijen niet worden leeggegeten door twee leidende en stijgende partijen. Integendeel, door stijgingen in de peilingen van partijen als CDA, D66, GroenLinks en SP trekt het speelveld juist naar elkaar toe. Daarnaast zijn er wellicht zetels weggelegd voor nieuwkomers zoals DENK, Forum voor Democratie en VNL.

  De actualiteitenrubriek EenVandaag besloot in oktober vorig jaar al Rutte en Wilders tegenover elkaar te posteren in een verkiezingsdebat, dat komende maandag plaatsvindt. Zij anticipeerde daarmee op een exclusieve verkiezingsstrijd tussen de twee. De praktijk is echter dat met nog zes dagen te gaan tot de verkiezingen CDA, D66 en GroenLinks inlopen op de PVV. Als die trend doorzet, moet Rutte wellicht vrezen dat hij door een ander dan Wilders uit het Torentje wordt gejaagd.

  Het EenVandaag-debat kan de door VVD gewenste tweestrijd op het allerlaatste moment nog leven inblazen. Maar als dit effect wegblijft, krijgen we voor het eerst in tijden echt te zien hoe de stemverhoudingen liggen in Nederland. En dat zou, gezien de “tweestrijd-kapingen” in eerdere verkiezingen, best wel eens heel interessant zijn.

  3 REACTIES

  1. Als redelijk opgeleide autochtoon, tegenwoordig afwisselend van flexbanen naar ww weer terug en op naar…..? (weinig toekomstperspectief) , ben ik in de media het volgende door de VVD genoemd: een boze witte man, tuig van de richel, tokkie, moeilijk plaatsbaar, achtergesteld op de arbeidsmarkt, analfabeet, ondankbaar en ik heb er vast nog wel een paar niet genoemd. Jonge VVD ers Wiersma en Duisenberg zijn met de boot Bofkont campagne aan het voeren. Wiersma zat voorheen bij jong FNV en Duisenberg maakt af wat pappa is begonnen. De bofkonten krijgen het steeds beter voor mekaar.
   Don

  2. Weten de mensen eigenlijk wel wat ze stemmen? Kijk op http://www.watstemtwilders.nl en je ziet dat Wilders met de regelmaat van de klok in heeft gestemd met het VVD-beleid waar hij zich nu tegen afzet! Hetzelfde geldt voor Buma die voor 95% het VVD beleid heeft gesteund. D66 is regelmatig rechtser dan de VVD. Het is dus alles rechts wat de klok slaat.
   Eigenlijk best wel vreemd dat Buma, van een christelijke partij, zich fel afzet tegen links want laten we wel zijn, het SP-beleid kun je zo terugvinden in de bijbel: zorg voor de zwakkeren en de zieken.
   Rechts heeft verzorgingshuizen gesloten, de thuiszorg afgebroken, eigen risico zorg verhoogd, studiefinanciering afgeschaft, huren verhoogd… allemaal zaken die zich niet zo laten rijmen met de bijbel. Kinderen laten staan bij het zingen van het volkslied is dan niet meer dan een rookgordijn voor het keiharde en onchristelijke beleid dat door deze partij wordt gesteund. In gesprekken met mensen blijkt dat ze helemaal niet weten dat het CDA het kabinetsbeleid in deze hoge mate heeft gesteund!

  3. De werkelijkheid van de stemmen is na het sluiten van de stembus, het gaat zeer zeker omspannen wie uiteindelijk de meeste stemmen krijgt.! En de formatie als alles een beetje gelijk is in verhouding zal uitdraaien op een nieuwe verkiezing . Want niemand wil water bij de wijn doen , en alles delen in de punten van partij belang..! Dus de tweede verkiezing zie ik al komen.>! Of er moeten een á twee partijen die bijna voldoende stemmen heeft..! 16 Maart weten wij wat de uitslag is..!

   Maar 15 Maart is D-Day , en de dag des oordeel welke kant ONS NEDERLAND opgaat , het voor of tegen..!

   Ik weet het al jaren…wie van mij de stem krijgt, en dat komt omdat ik debatten heb gevolgd en weet waar de grote knelpunten liggen, want iedereen wil wat…maar het gaat echt wel om ONS NEDERLAND

  Comments are closed.