Is een PVV zonder Wilders denkbaar?

  3
  2549

  Leestijd: 2 minuten.

  Een van de grootste verliezers van de Provinciale Statenverkiezingen was de PVV. De partij gaat, in senaatszetels uitgedrukt, van 9 naar 5. Ze wordt daarmee de zevende partij  in de Eerste Kamer, terwijl ze twee jaar geleden in de Tweede Kamer nog de tweede werd. Betekent dit het begin van het einde?

  Dat het afgelopen zou zijn met de PVV is eerder gezegd, bijvoorbeeld na haar nederlaag bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Maar daarna wist de partij weer glorierijk terug te keren. In de aanloop naar de laatste Tweede Kamerverkiezingen stond ze in sommige peilingen zelfs eventjes op een zeteltje of 40, waarmee ze veruit de grootste zou zijn geweest.

  Bij het doen van voorspellingen over de PVV is dan ook voorzichtigheid geboden. Dat is trouwens in het algemeen altijd verstandig. Maar er is nu wel een duidelijk verschil met eerdere knikken in de PVV-curve. Want het electorale verlies van de partij hangt rechtstreeks samen met de opkomst van een vergelijkbare concurrent.

  Jarenlang was de PVV de enige rechts-populistische partij in de Nederlandse politiek, maar sinds 2016 is dat niet langer het geval. FvD van Thierry Baudet vist in dezelfde kiezersvijver en doet dat een stuk succesvoller. Bij de Statenverkiezingen eindigde Forum als nummer 1, iets wat de PVV nooit is gelukt. Ook in de peilingen voor de Tweede Kamer is de partij van Baudet inmiddels de grootste.

  Volgens onderzoek zijn PVV en FvD voor een belangrijk deel communicerende vaten. De winst van de laatste is verklaarbaar uit het verlies van de eerste. Kiezers die eerst op de PVV stemden, kiezen nu voor Baudet. Niet alleen de lokroep van het nieuwe trekt ze aan, ook de gedachte dat Baudet ietsje gematigder, en dus salonfähiger is dan PVV-leider Geert Wilders. Met Baudet hopen ze een grotere kans te maken op verandering dan met Wilders.

  En daar komt nog iets bij. In elke partij speelt de politiek leider een sleutelrol, maar bij de PVV draait alles wel heel erg om één man. Wilders is niet alleen het absolute gezicht van de PVV, hij is zelfs het enige lid. Hoe zou de partij verder moeten als hij wegvalt? Formeel houdt ze dan zelfs op te bestaan. Mogelijke troonopvolgers als Martin Bosma of vicefractievoorzitter Fleur Agema maken immers niet eens deel uit van de vereniging PVV.

  Nu is Wilders pas 55, dus qua leeftijd kan hij nog een tijdje mee. Anderzijds zit hij ook al sinds 1998 vrijwel onafgebroken in de Tweede Kamer (aanvankelijk voor de VVD). Op enig moment moet er een einde komen aan zijn politieke loopbaan. Maar Wilders heeft het daar nooit over, in elk geval niet publiekelijk. “Het unieke PVV-geluid blijft bestaan,” zei hij na de nederlaag bij de Statenverkiezingen. Kan dat ook zonder hem?

  3 REACTIES

  1. Als Wilders vertrekt, houdt de PVV op te bestaan. Ik hoop dat Bosma en Agema zich dan bij FvD kunnen/willen aansluiten. Dat zijn bewezen goede Kamerleden, die FvD hard nodig zal hebben, hoewel Agema misschien te links is in de ogen van die partij. Het zou goed zijn als Bosma fractievoorzitter werd. Zijn ego is kleiner dan dat van Baudet, waardoor hij minder wrevel opwekt in de kamer. Hij is ook een messcherp debater. Baudet kan zich dan bezighouden met de opbouw van de partij.

  2. Ik denk eerder dat de vraag moet zijn: heeft justitie wel nagedacht hoe het verder moet wanneer wilders wil stoppen?
   Kan hij in verband met de veiligheid ook voor zijn vrouw wel stoppen?

  Comments are closed.