Is er nog een toekomst voor DENK?

  8
  1118

  Leestijd: 2 minuten.

  DENK-leider Tunahan Kuzu houdt ermee op. Hij is volgend jaar niet beschikbaar als lijsttrekker van zijn partij en draagt het fractievoorzitterschap met onmiddellijke ingang over aan zijn collega Farid Azarkan. Na de verkiezingen van 17 maart 2021 stapt hij uit de politiek.

  Dat laat Kuzu allemaal op Facebook weten. Naar zijn zeggen is het besluit om ermee te stoppen ingegeven door privéoverwegingen. De ‘impact’ van het politieke bestaan op zijn persoonlijke leven werd te groot.

  Dat argument is vaker gebruikt door politici die een einde wilden maken aan hun Binnenhofbestaan, ook als er in werkelijkheid heel andere motieven meespeelden. Daarmee wil ik niet beweren dat Kuzu het de afgelopen jaren niet ontzettend druk heeft gehad. Een volksvertegenwoordiger, en zeker een fractievoorzitter, die zijn taken serieus neemt maakt werkweken van minimaal zestig, zeventig uur. Dat zal ook voor hem hebben gegolden.

  Toch sluit ik niet uit dat Kuzu de toekomst van DENK niet meer zo zag zitten, en dat hij er daarom nu tussenuit wil knijpen. Want een doorslaand succes is de partij niet.

  Bij de Kamerverkiezingen van 2017 maakte ze een mooie entree door meteen 3 zetels te scoren. In de peilingen liep dat aantal aanvankelijk nog flink op. DENK leek goed voor 6 of 7 zetels.

  Maar inmiddels lijken de kansen gekeerd. De virtuele rek is er helemaal uit. Volgens de polls mag DENK al heel blij zijn als het zijn huidige aantal zetels weet vast te houden. Het risico dat het er straks maar 2 of 1 worden is levensgroot aanwezig.

  DENK ontstond doordat Kuzu en zijn kompaan Selçuk Öztürk in 2014 de PvdA-fractie verlieten na een conflict over het migratiebeleid. Het tweetal meende een gat in de politieke markt te hebben aangeboord door zich te richten op de allochtone kiezer. Die was immers – anders dan de orthodoxe christen, de 50-plusser en de dierenfanaat – niet apart in de Tweede Kamer vertegenwoordigd. Zelf zijn Kuzu en Öztürk allebei geboren in Turkije, dus als identificatiemodel voldeden ze perfect. Zeker als het ging om kiezers met een moslimachtergrond, de belangrijkste doelgroep van de partij.

  Maar wat wil de allochtone kiezer horen? Blijkbaar niet het agressieve geschreeuw waarin Kuzu en Öztürk uitblonken. Allochtone kiezers verschillen, vermoed ik, niet heel veel van andere kiezers. Ze willen dat Kamerleden hun belangen goed behartigen en zorgen dat de maatschappelijke problemen zoveel mogelijk opgelost raken. Hoogstwaarschijnlijk zitten ze niet te wachten op parlementariërs die hun politieke tegenstanders op sociale media via ‘trollen’ en nepfilmpjes verdacht proberen te maken. Ook hebben ze weinig belangstelling voor ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van concurrenten of ruzies met de Kamervoorzitter, nota bene zelf afkomstig uit een moslimland.

  DENK gaat het nu verder proberen met Azarkan als boegbeeld. Als het partijbestuur verstandig is zal het die ook als lijsttrekker voorgedragen. Want Azarkan vormt inhoudelijk geen slechte keuze. Hij kent doorgaans zijn zaakjes en is scherp in de debatten, zonder te vervallen in het opgewonden toontje van zijn twee fractiegenoten.

  Mogelijk dat DENK onder zijn leiding een wederopstanding doormaakt. En anders zou het wellicht een goed idee zijn om de partij maar op te heffen. Politieke versplintering is er tenslotte al genoeg.

  8 REACTIES

  1. Nee religie hoort niet in de politiek thuis, dat doe je inderdaad thuis.
   Dus ook alleen nog maar openbare scholen, zodat een Christen naast een Jood, Moslim, Atheïst of whatever zit.
   Zo leert men meer begrip te krijgen voor iemand anders ipv in tunnelvisie de wereld te bekijken.

   Zelf ben ik christelijk opgevoed maar allang atheïst.
   Nog steeds een gelovige dus, alleen geloof ik nu in niets, anderen geloven in iets.
   Geloven betekent immers denken dat, maar het niet zeker weten.

   Dan heb je nog de orthodoxen, dit zijn ongelovigen omdat ze niets geloven maar het zeker weten.
   Een enge groep, in elke religie.
   Ze hebben in de geschiedenis al heel wat ellende over de wereld uit gestort en blijven dat helaas doen….

   Dus laten we het in de politiek eens over zaken hebben zonder hem erbij te halen.
   Met andere woorden durf te zeggen wat jij ergens van vind zonder je te verschuilen achter iets.
   Dus daaaaag Denk, CU, CDA etc, daaag Katholieke, Joodse of Moslim school.
   Daaaag hokjes denken, maak die boeien los en beoordeel iemand op zijn mens zijn.
   Ben je overigens nog steeds een fulltime Jood, Moslim of Atheïst hoor!

   • @Henk Heijnen
    Hoewel zelf zonder geloof, denk ik met tevredenheid terug aan mijn middelbare schooltijd op een Christelijk Lyceum. Gemeenschappelijke waarden hebben een positieve invloed op de kwaliteit van het onderwijs.

    Volkomen waardenvrije scholen bestaan niet. Openbare scholen zijn net zo inks als onze Publieke Omroep met bovenmatige aandacht voor LHBT en andere stokpaardjes waarvan links vindt dat dat kernwaarden zijn van onze democratie.

    Ik ben blij dat er nog vrijheid van schoolkeuze is en het is onzin dat alleen “Openbare” (linkse) scholen subsidie moeten krijgen..

  2. Laten wij hopen dat er binnen de politieke partijen DENKERS blijven. Waar gaat het met ons land heen wanneer er geen DENKERS meer zijn. Er is overigens helemaal niets mis me dat buiten de christelijke partijen ook een moslimpartij is, mits deze zich aan de wetten van dit land houdt. En de opmerking van Ronaldo dat religie niet in de politiek thuis hoort is vreemd. Zelf ben ik joods en dat is geen part time gebeuren, achter de deur. Wanneer het echter gaat om zieltjes willen winnen ben ik faliekant tegen. Ik ben allergisch voor bekeringsdriftigen al dan niet vanuit de godsdienst. Ook mensen met een niet godsdienstige levensbeschouwing hoeven daar niet alleen binnenshuis voor uit te komen, kunnen daar overal mee voor de dag komen, ook binnen de politiek dus. Dus nergens voor nodig mensen die een godsdienstige overtuiging hebben hen dat recht ontnemen.

  3. Waar drie partijen het Christelijke deel van onze natie vertegenwoordigen, is het volkomen normaal dat er een partij voor moslims is. Maar die moet wel de belangen van Nederlandse moslims vertegenwoordigen, niet die van buitenlandse mogendheden.

   • @Holleman,
    Ik huiver bij de gedachten van een Sharia-partij die haar religieuze regels anderen wil opleggen, want dat is evenzo als bij de Christenen het geval. Wat mij betreft hoort religie helemaal niet in de politiek thuis. Laat a.u.b. het achter de deur van je huis.
    En als HET dan moet, omdat de christenen het ook mogen wil ik helemaal niet dat er nog meer, meer, meer moslims bij komen. Want de macht der getal bepaalt dan uiteindelijk ‘hoe’ vrij wij straks nog kunnen leven…
    Het is dit gegeven waarom het geloof en hun leiders meer kinderen = gelovige zieltjes maken, in een overbevolkte wereld blijven propaganderen. Wanneer het kantelpunt is bereikt dat zij een kleine meerderheid onder de bevolking vormen is de logica tot heden – kijk maar naar alle landen in de wereld – dat zij voor iedereen de Sharia via wetten zullen invoeren. Daartoe ‘voelen’ zij zich immers ‘moreel’ verplicht.
    U spreekt m.i. dan wel in termen van ‘democratische’ logica maar je mag je best afvragen: is de politieke islam in aard niet juist een ‘gevaarlijke’ bedreiging voor een pluriforme vrije multi-culturele westerse beschaving? Is het antwoord ja – wat dan?

  4. Is dit niet gewoon t gevolg van de hoorzitting over de financiering van moskeeën? En dan vooral de laatste dag betreffende de invloed van Turkije. DENK past namelijk prima in het geschetste beeld. Heb dus eerder t vermoeden dat er beleefd verzocht is om te wieberen.

   • Zeker is er toekomst voor die partij
    Kijk maar om je heen de moslim wordt steeds brutaler.
    Ongegeneerd laten ze zien dat ze de nacht willen
    Nederland moslim land kudzu heeft dit njet waar kunnen maken daarom gaat( moest jij weg
    Van zijn acherban

  Comments are closed.