Is fractievoorzitter niks voor Dijsselbloem?

  1
  1550

  Leestijd: 1 minuten.

  Jeroen Dijsselbloem verwacht dat de PvdA na 15 maart opnieuw gaat regeren. De minister van Financiën rekent op een goed verkiezingsresultaat onder leiding van Lodewijk Asscher, zegt hij dinsdag in het AD. Maar ook als de uitslag tegenvalt acht hij meeregeren niet uitgesloten. Realistisch?

  De kans dat de sociaaldemocraten straks opnieuw in het kabinet belanden is inderdaad niet denkbeeldig. In een centrumlinkse coalitie, die Jesse Klaver van GroenLinks, Emile Roemer van de SP en ook Asscher zelf bepleiten, kan de PvdA sowieso niet ontbreken. Maar ook als er een overwegend centrumrechts kabinet aantreedt zou de partij daar wel eens deel van kunnen uitmaken. Volgens de huidige peilingen is er voor centrumrechts alleen een meerderheid als ook GroenLinks meedoet. Waarschijnlijk zal die partij daar weinig voor voelen als ze als enige linkse coalitiepartner moet fungeren in een verder centrumrechtse (VVD, CDA, D66) omgeving. Als de getalsmatig niet noodzakelijke, maar politiek nauw verwante PvdA ook aanschuift, wordt dat probleem een stuk kleiner.

  Zou dat betekenen dat Dijsselbloem straks ook minister van Financiën kan blijven, zoals hij in het AD lijkt te suggereren met zijn uitlatingen over begrotingsoverschot en staatsschuld? Dat is een heel ander verhaal. Als de PvdA gaat regeren is dat in een vier- of vijfpartijencoalitie. De sociaaldemocraten zullen daarin geen zes ministers kunnen leveren, zoals in het huidige kabinet. Hooguit de helft. Bovendien zullen ze, zeker als er een centrumrechtse regering komt, als kleinere coalitiegenoot geen al te zware posten kunnen claimen. Dus niet Financiën en Buitenlandse Zaken, maar bijvoorbeeld Onderwijs of Wonen.

  De PvdA zit voor die paar ministersposten bovendien met een flink aantal nauwelijks te passeren kandidaten. Om te beginnen heeft Asscher laten doorschemeren zelf in het kabinet te willen blijven. Daarnaast zal hij zich moreel verplicht voelen zijn voorganger en (ex-?)vriend Diederik Samsom in het zadel te helpen. Samsom zou bijvoorbeeld een prima kandidaat zijn voor Milieu of Economische Zaken. Verder is de PvdA het aan haar stand verplicht een of meer vrouwen naar voren te schuiven. Lilianne Ploumen of Sharon Dijksma bijvoorbeeld, beiden steunpilaren van Rutte II, die voor hun hondstrouwe diensten beloond dienen te worden.

  Dan blijft er voor Dijsselbloem niet veel over. Maar natuurlijk heeft de PvdA straks ook een nieuwe, liefst door de wol geverfde, gezaghebbende en onverstoorbare fractievoorzitter nodig. Is dat niks voor hem?

  1 REACTIE

  1. Ik denk dat de PvdA nog een beetje in de ontkenningsfase zit. Met stip van 38 naar 11 zeteltjes doet natuurlijk behoorlijk pijn zo groot verlies. Spekman is al maanden ontroostbaar.
   Voor wie niet weet wie Spekman is, daar is in een ver verleden nog een liedje voor gemaakt.
   Daar waar de PvdA begon en hun “roots” vandaan komen, ze hebben nog steeds dezelfde koers.
   https://www.youtube.com/watch?v=3jByvwCpOag

   Ik denk dat Dijsselbloem beter bij de VVD kan gaan solliciteren, daar past hij wel met zijn jokkebrokjes over Griekenland. En via zo’n overstap (waar geen Nederlander nog verbaasd over zal zijn) kan hij misschien weer met zijn vingertjes in de Nederlandse knip blijven roeren. Daar is natuurlijk nog wel een extra leugentje van Rutte voor nodig om plotsklaps wel met de PVV te willen regeren.
   Daar is natuurlijk wel een beetje tijd voor nodig net zoals het Oekraïneverdrag gebeurt is.
   Maar naast betuttel Klaver of getallenkoning Roemer kan ik hem met de beste wil niet voorstellen.

  Comments are closed.