Is het pensioenstelsel geen campagnethema?

  6
  798

  Leestijd: 2 minuten.

  Nederlanders hebben het beste pensioenstelsel ter wereld, maar maken zich de meeste zorgen over hun oude dag. Dat is kort samengevat de uitkomst van een groot ING-onderzoek in Europa, de Verenigde Staten en Australië. Slechts drie op de tien ondervraagde Nederlanders verwachten dezelfde levensstandaard te kunnen handhaven als ze met werken gestopt zijn. Voor heel Europa ligt het gemiddelde op 38 procent. Van de Nederlanders die al gepensioneerd zijn, zeggen vier op de tien genoeg inkomsten te hebben om te blijven leven zoals ze gewend waren. Europees gezien ligt het gemiddelde op vijftig procent.

  Is de Nederlandse somberheid terecht? Volgens ING-econoom Marten van Garderen niet. “Er is een groot verschil tussen de economische feiten en het gevoel,” zegt hij in de Volkskrant. Van Garderen licht toe dat gepensioneerden over het algemeen geringere uitgaven hebben dan mensen die jonger zijn. Ze hebben lagere hypotheeklasten, hun kinderen zijn de deur uit en hun behoeften zijn vaak ook minder kostbaar. De bestedingen van een gepensioneerde bedragen volgens Van Garderen door de bank genomen zo’n 75 procent van iemand die nog werkt. Nederlanders schatten dat bedrag bijna 10 procentpunt hoger.

  Waar komt dat verschil tussen realiteit en beleving vandaan? Ook daarvoor heeft Van Garderen een verklaring. “Het zal deels te maken hebben met de hooglopende discussie over het korten van pensioenen in Nederland, de onzekerheid over de pensioenleeftijd en al die andere debatten.”

  Daar kon de ING-econoom best wel eens gelijk in hebben. Want de discussie over een hervorming van het pensioenstelsel duurt nu al een kleine tien jaar. Duurde, moet je eigenlijk zeggen. Want in november liepen de gesprekken tussen werkgevers, vakbonden en het kabinet spaak. De bonden vonden het bod dat op tafel lag bij lange na niet voldoende. Begin vorige maand deed minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) nog een poging ze weer aan tafel te krijgen, maar hoongelach was zijn deel.

  Daarna werd het stil, en bleef het stil. Koolmees heeft aangekondigd dat hij een aantal pensioenhervormingen zelf alvast maar in gang gaat zetten. Maar de minister weet ook dat zijn poging zonder steun van de ‘polder’ (bonden en werkgevers besturen samen de pensioenfondsen) weinig kans van slagen heeft. Een nieuw pensioenstelsel – als dat er ooit komt – hoort breed gedragen te worden.

  Over minder dan een maand zijn er verkiezingen, maar het woord ‘pensioen’ valt nauwelijks. Althans niet uit de mond van de coalitiepartijen. Zouden ze echt denken dat dat geen campagnethema is?

  6 REACTIES

  1. Wij de werkenden verdienen de centjes waar al deze regeringspoppenkast van betaald wordt! Blijf met je
   Vingers van ons opgespaard pensioen af ! Probeer niet met allemaal niet wettelijk verantwoorde rekenregeltjes ons
   de uitkeringen te onthouden !!!

  2. Zo fijn dat er altijd gerept wordt over mensen die zo’n beetje hun hypotheek hebben afbetaald. En al die AOW’ers in huurhuizen dan? Die zagen hun huur alleen maar de lucht in gaan!
   Daarnaast hebben ouderen hoge kosten door het eigen risico zorg; de eigen bijdragen zorg enz. Waar je vroeger een rollator of een traplift kreeg, hangt het nu van de gemeente waar je woont af of je dit nog krijgt of zelf moet betalen. Ikzelf betaal bijv. iedere maand al 45,- per vier weken voor één hulpmiddel en mijn huur werd hoger en hoger.
   En dan het volgende: is het vreemd dat mensen zich zorgen maken als partijen als VVD, CDA, D66 ons steeds voorhouden dat er wel iets moet veranderen? Terwijl die noodzaak er dus helemaal niet is want zelfs als de pensioenfondsen geen cent zouden binnenkrijgen, kunnen ze nog tientallen jaren probleemloos de pensioenen uitkeren. Deze bangmakerij door rechts maakt ons klaar voor het inpikken van de pensioengelden onder het mom het ‘toekomstbestendig’ te maken. Ik ben zo bang dat ze daar Aegon of Goldman & Sachs voor zullen inschakelen. U weet wel, Aegon, die talloze mensen hun spaargeld afhandig maakte met hun Sprintplan.

  3. We worden met z’n allen belazerd door dit kabinet. Zelfs met schijnheilige (z.g) christelijke partijen er in. Van D66 en VVD kan je van alles verwachten! Een tijd geleden zei onze vriend met bretels, Jort Kelder, in een van zijn talk-shows, dat “de regering niet over onze pensioenen gaat….” Jawel dus. In 1960/1970 waren het de werkgevers en werknemers, die over ons uitgesteld loon in ‘s-werelds beste pensioen(fondsen) gingen. Het was toen na 40 jaar wisselende premies te hebben betaald, dat het pensioen met 65-jarige leeftijd 70% van het laatstverdiende salaris was, geïndexeerd en welvaartsvast! Dat was ons tóén beloofd. Ik zeg nu: vertrouw nooit meer op een uitkering, van wat en wie dan ook, na 10-tallen jaren, want tegen de tijd van uitbetalen zijn er weer wetjes, regels of vernieuwde afspraken, die de toemalige beloftes geheel kunnen veranderen.Wij zijn blij als we elke maand nog iets van het niet-geïndexeerde en interende pensioen ontvangen. Elk moment kan onze volprezen regering (weer eens) een greep doen in de overvolle pensioenpotten en niemand die daar dan iets aan doet of kan doen. Zó zijn onze manieeeeeren……

  4. Nee want de andere leugens helpen om die diefstal weg te moffelen. Die andere leugens verdoezelen de grootste overheidsdiefstal ooit

  5. Gezien het feit dat we in de opmars zijn naar de verkiezingen voor Provinciale Staten en niet voor het Parlement zou het pensioenstelsel geen deel van de campagne hoeven of zelfs moeten uitmaken. Dit om te voorkomen dat, net als bij gemeenteraadsverkiezingen, de campagnes niet meer gaan om de lokale, en in dit geval dus de regionale belangen.

   Doch, door de getraptheid van de verkiezingen voor de Senaat, geeft dit ons wel de kans om indirect af te rekenen met het beleid van de regering en de haast ongeremde steun, die ze vanuit de kartelpartijen in het Parlement krijgen.

   Dat toont tevens de mankementen in ons democratisch bestel aan. Daarom zie ik liever dat de Senaat plaats maakt voor een a-politiek constitutioneel hof, in combinatie met een bindend referendum, zodat we meer mogelijkheden hebben om de regering in toom te houden en dat geeft tevens de Provinciale verkiezingen hun regionale belang terug.

   Terugkomend op het pensioenvraagstuk. De kartelpartijen met hun onbetrouwbaarheid hangt wel degelijk als een zwaard van Damocles over onze pensioenen en als we er niets tegen doen, zullen wij er straks net zo bijlopen als de ouden van dagen in het voormalig oostblok. Niet een beeld die mij aantrekkelijk lijkt.

   • Ben het niet met je eens want het gaat hier ook om de Eerste Kamer. Een mevrouw Jorritsma van de VVD jubelt dat het zo goed is dat er veel mensen in de Eerste Kamer zitten met sterke banden met multinationals – ik pleit voor meer Eerste Kamerleden met banden met het gewone volk. De multinationals worden al zeer goed vertegenwoordigd in het Europees Parlement – laten wij stemmen op partijen die opkomen voor de gewone man, zoals de SP en de PvdD

  Comments are closed.