Is het verstandig om miljarden te lenen?

  3
  580

  Leestijd: 1 minuten.

  Het kabinet wil tientallen miljarden lenen om te kunnen investeren in nuttige zaken als openbaar vervoer en wetenschappelijk onderzoek. Dat kan makkelijk, want de rente is extreem laag. Op het ogenblik is ze zelfs negatief, zodat je er nog aan verdient ook. Dus lenen maar, jongens, ook al loopt de staatsschuld dan op. Goed idee?

  Volgens Jeroen Dijsselbloem niet, en die zou het moeten weten. Dijsselbloem was minister van Financiën, voorzitter van de eurogroep en bijna de baas bij het Internationaal Monetair Fonds. Een financiële specialist, kortom.

  In het tv-programma Buitenhof wees de PvdA’er erop dat Nederland vroeg of laat weer in een economische crisis terecht moet komen. Waarschijnlijk vroeg trouwens, want in belangrijke EU-landen als Duitsland en Italië is het nu al mis. Het kan niet anders of ook wij gaan daar, als kleine handelsnatie, binnen afzienbare termijn klappen van krijgen.

  De ervaring leert dat de staatsschuld dan snel stijgt. De regering zal zich in die situatie immers genoodzaakt zien veel geld uit te geven om de neergang tot staan te brengen. Geld dat er niet is. Waarom zou je dan nu, terwijl het nog goed gaat, de staatsschuld laten oplopen voor een investeringsfonds?

  Bovendien is het helemaal niet nodig extra geld te lenen voor nuttige bestedingen, redeneerde Dijsselbloem. In de lopende begroting zit nog een hoop ruimte, temeer omdat het kabinet er niet in slaagt alles uitgegeven te krijgen. Bij elkaar is er volgens hem zo’n 15 miljard beschikbaar. Dus nogmaals: waarom dan geld lenen?

  Een antwoord kwam er in Buitenhof niet op deze vraag. Terwijl het toch heel simpel is. Dijsselbloem is niet meer politiek actief. Hij hoeft dus geen cadeautjes uit te delen om straks gekozen te worden. Dit in schrille tegenstelling tot de regeringspartijen en trouwens ook de oppositie. Dijsselbloems partijgenoot Henk Nijboer, die wel nog Kamerlid is, reageerde afgelopen week heel wat milder op het kabinetsplan. “Als er voorstellen komen om echt te investeren in onderwijs, woningnood, een duurzame economie en openbaar vervoer, dan krijgt het de steun van de PvdA,” zei hij donderdag tegen BNR. Misschien had Dijsselbloem dat ook wel gezegd als hij nog in de politiek zat.

  3 REACTIES

  1. Terwijl het toch heel simpel is. Dijsselbloem is niet meer politiek actief. Hij hoeft dus geen cadeautjes uit te delen om straks gekozen te worden. Dit in schrille tegenstelling tot de regeringspartijen en trouwens ook de oppositie. Dijsselbloems partijgenoot Henk Nijboer, die wel nog Kamerlid is, reageerde afgelopen week heel wat milder op het kabinetsplan. “Als er voorstellen komen om echt te investeren in onderwijs, woningnood, een duurzame economie en openbaar vervoer, dan krijgt het de steun van de PvdA,” zei hij donderdag tegen BNR. Misschien had Dijsselbloem dat ook wel gezegd als hij nog in de politiek zat. POLITICI HEBBEN NU EENMAAL ANDERE NORMEN WAARDEN, ANDERE VERANTWOORDELIJKHEDEN, ANDERE VERGEZICHTEN DAN ‘NORMALE’ MENSEN.

  2. Gewoon belasting innen van grote bedrijven. Want Nederland is een belastingparadijs waar de burger weer voor opdraait. Dankzij landverrader rutte.

  Comments are closed.