Is het zakencollege de oplossing?

  1
  457

  Leestijd: 1 minuten.

  Nu de kiezer gesproken heeft, moeten in de nieuwe gemeenteraden de handen uit de mouwen. Uit de versnipperde chaos die het resultaat is van de uitslag van vorige week woensdag dienen colleges gevormd te worden. Dat valt nog niet mee met al die kleine fracties, met hun vaak sterk uiteenlopende opvattingen.

  Maar volgens het dagblad Trouw hebben ze er in een aantal gemeenten iets op gevonden: het zakencollege. Dat houdt in dat er geen coalitieonderhandelingen tussen een handvol min of meer verwante partijen van start gaan, maar dat de hele raad betrokken wordt bij het opstellen van een bestuursakkoord. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk partijen zich daarbij aansluiten. Vervolgens vormen de fractievoorzitters een commissie, die op basis van zakelijke profielen de wethouders aanstelt. Ze kijken daarbij vooral naar inhoudelijke kwaliteiten en niet  naar de politieke kleur, laat staan naar het partijlidmaatschap.

  Voordeel: gemeenten worden niet meer opgezadeld met matige wethouders die door partijen naar voren worden geschoven. Ander voordeel: als vrijwel alle partijen meedoen met het college hoeft bijna niemand zich in de oppositiebankjes buitengesloten te voelen.

  Het klinkt allemaal heel goed en bovendien schijnen in Zwijndrecht hoopgevende ervaringen te zijn opgedaan met deze aanpak. Daarom willen diverse andere gemeenten, waaronder Vlaardingen, Gorinchem en Etten-Leur, het ook proberen.

  De vraag is wel waarom we ons dan zo druk hebben gemaakt over de versnippering in de gemeentelijke politiek. Als het mogelijk is achteloos over ideologische tegenstellingen heen te stappen en een gemeente als een soort bv te besturen, wat stellen die ideologische tegenstellingen dan nog voor?

  1 REACTIE

  1. Een zakencollege is een welkome afwisseling van de coalities van politieke partijen. En het zal vooral een hoop plaatselijke corruptie schelen.

   Zodat het niet meer kan voorkomen dat een “plaatselijke bekendheid” een strand aan een plas weg krijgt vanwege “geluidsoverlast” ( hij woont er 500 meter hemelsbreed vandaan) terwijl de geluidsoverlast van de plaatselijke hockeyclub gedoogd wordt tot 5 uur ‘s nachts. Maar zijn zus is dan ook de voorzitter van de hockeyclub.

  Comments are closed.