Is Thom de Graaf nog van deze tijd?

  0
  121

  Leestijd: 2 minuten.

  Hoe moet het verder met de Eerste Kamer? Premier Rutte beloofde twee jaar terug dat er een staatscommissie komt om dat te onderzoeken. Die commissie is er nog steeds niet, maar volgens Ronald Plasterk, als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor de instelling ervan, zal dat niet lang meer duren. Binnenkort, als het even kan zelfs voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart, worden de commissieleden benoemd en kunnen ze aan de slag. Plasterk denkt dat de commissie minimaal een jaar werk zal hebben, dus op het advies blijft het nog even wachten. Maar zo gaat het nu eenmaal in politiek Den Haag, waar haastige spoed niet de gewoonte is.

  Intussen had Plasterk zondag in het tv-programma Buitenhof alvast een suggestie om het probleem met de Eerste Kamer op te lossen. Wat dat probleem is, mag bekend verondersteld worden. De Eerste Kamer wordt op een ander moment gekozen dan de Tweede en heeft als gevolg van de snel wisselende kiezersgunst een sterk afwijkende samenstelling. De huidige regeringscoalitie kan (evenmin als de vorige trouwens) rekenen op een meerderheid in de senaat en moet daar dus steeds soebatten om steun. De niet-rechtstreeks gekozen Eerste Kamer dreigt hierdoor machtiger te worden dan de Tweede Kamer, waarvan de leden wel rechtstreeks worden gekozen. Niet echt democratisch.

  De oplossing van Plasterk: laat de Tweede en Eerste Kamer samen beraadslagen als ze het niet eens zijn. Volgens mij is het veel simpeler de Eerste Kamer af te schaffen, zoals ook bijvoorbeeld Denemarken heeft gedaan, want dan ben je overal van af. Maar over het voorstel van Plasterk valt best te discussiëren. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je erkent dat er een probleem is met de Eerste Kamer.

  Daarom was de opmerking van D66-senator Thom de Graaf, ook aanwezig bij Buitenhof, zo verrassend. Volgens De Graaf is dat probleem er namelijk helemaal niet. Er wordt, zo betoogde de voormalige minister voor Bestuurlijke Vernieuwing, gemiddeld maar één keer per jaar een wetsvoorstel afgestemd in de Eerste Kamer. Dus waar praten we over?

  Gemakshalve vergat De Graaf de vele, vele vergadersessies die het kabinet de afgelopen jaren met “bevriende” oppositiepartijen heeft moeten houden om steun voor zijn wetsvoorstellen in de Eerste Kamer af te smeken. Gemakshalve vergat hij ook het al sinds de oprichting geldende standpunt van zijn eigen partij over de senaat. Want volgens de D66-website (trouwens ook volgens het nieuwe verkiezingsprogramma)  is  de Eerste Kamer “niet meer van deze tijd” en dient ze afgeschaft te worden. “Dubbel werk is niet nodig.” Duidelijk toch?

  fons1

  Fons Kockelmans werkte jarenlang in Den Haag als parlementair verslaggever. Hij schreef onder meer het boek De Haagse Werkelijkheid. Vorig jaar verscheen zijn nieuwste boek ‘Van verzuiling tot versplintering. De Nederlandse politiek sinds de Nacht van Schmelzer’.

  Bekijk meer opinie op Achterkamertjes.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook